Vijesti

Hum (Sarajevo) / Podizanjem zastave i intoniranjem himne počelo obilježavanje Dana državnosti (VIDEO)

Na sarajevskom brdu Hum jutros je počelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je počelo podizanjem zastave na jarbolu te intoniranjem himne.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici svih nivoa vlasti. Obilježavanje dana kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet stoljeća obnovila državnost nastavit će se nizom događaja i aktivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se to desiti i na svečanoj akademiji u Banjoj Luci u organizaciji SDP-a.

Dan državnosti se obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok to nije slučaj u Republici Srpskoj, jer vlast ovog entiteta smatra da nije riječ o državnom prazniku. Javne institucije u Federaciji na ovaj dan ne rade.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

To Top