Vijesti

Djeca se takmiče ko će duže da drži petardu u ruci, stavljaju ih čak i u usta!

Kako se približavaju novogodišnji i božićni praznici, gradovi u Srbiji zbog petardi i drugih pirotehničkih sredstava sve više nalikuju na ratnu zonu, a posebno je opasno što ove eksplozivne “igračke” najčešće koriste deca! Oni često petarde, želeći da impresioniraju vršnjake, namerno drže što duže u ruci, stavljaju ih u usta ili bacaju drugima u kapuljače, ne razmišljajući da ovakvo ponašanje za posledicu može imati ozbiljne opekotine, teške povrede šake, pa i amputaciju prstiju i trajni gubitak vida!

A crna statistika već je počela da se beleži ove godine. Jedna devojčica (14) iz okoline Svilajnca zadobila je teške telesne povrede usled korišćenja pirotehničkih sredstava. Ona je posle reakcije službe Hitne pomoći u Jagodini upućena na dalje medicinsko zbrinjavanje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

– Devojčica ima teške povrede šake i povrede oka, ali je van životne opasnosti. Nastavlja se dalje lečenje – poručili su za Kurir u Tiršovoj.

Deca u Srbiji svake godine masovno ispaljuju petarde, postavljajući često sebi i jedni drugima razne izazove, kaže za Kurir pedijatar dr Saša Milićević.

– Nekada se deca igraju tako da drže upaljenu petardu do poslednje sekunde, pa je onda bace. Međutim, nekada se preračunaju i onda se povrede. To su najčešće povrede šake, pa se dešavaju i traumatske amputacije jednog, dva ili tri prsta. Vrlo su česte opekotine na rukama i do najvišeg stepena, kao i traumatske povrede očiju i oštećenje sluha, koje, iako najčešće privremeno, uopšte nije bezazleno – kaže dr Milićević i dodaje da deca jedni drugima ubacuju i petarde u kapuljače:

– Dešava se i da upaljenu petardu stave u usta, šale se da je cigareta, i onda je u poslednjem momentu bace. Ne daj bože da tu dođe do eksplozije, jer to bi moglo da napravi ozbiljna oštećenja i opekotine na licu, traumatske promene na usnama, kao i da potencijalno prouzrokuje gubitak vid i sluha.

Nastavak na sljedećoj stranici

Stranice: 1 2

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top