Zanimljivosti

Svinja Pigkaso / Krmača naslikala sliku od 23.600 eura!

Svinja Pigkaso, stara pet godina i teška čak 680 kila, živi u utočištu za životinje u Južnoj Africi i dosad je naslikala više od 400 slika, a posljednju je njena vlasnica Džoana Lefson prodala za rekordnu sumu novca

Krmača stara pet godina i teška čak 680 kilograma naslikala je sliku koja je prodata za rekordnih 20.000 funti, što je oko 23.600 eura! Svinja, zvana Pigkaso, koja živi na farmi u Južnoj Africi, tako je postala najplaćenija životinja slikar.

Spasena iz klanice

Vlasnica krmače, Džoana Lefson, ispričala je da je spasla Pigkasa iz klanice, te da već pet godina živi sa njom na farmi utočištu za životinje u mjestu Frenčik Voli u provinciji Vestern Kejp.

– Svinja je imala samo mjesec dana kad je dovedena na farmu. Shvatila sam da zna da slika nakon što sam slučajno ostavila četkice u štali u kojoj je bila. Sve što bih, inače, ostavila kod nje, ona bi pojela, ali četkice nije. Uzela ih je u usta i počela da crta po zidovima – kazala je Lefsonova.

Ona je dodala da je Pigkaso otad naslikala više od 400 radova, koji su dosad prodavani za 25 do 50 eura.

– Nedavno sam krmači dala ogromno platno, najveće do sada i pustila je da po njemu slika. Iznenadila sam se koliko je Pigkaso kreativna. Željela sam da uradi nešto nikad ranije nije. To se i desilo. Naslikala je ekspresionističku sliku na platnu akrilnim bojama, na kojoj dominira plava. Trebalo joj je tri nedjelje da je završi – ispričala je Lefsonova.

Nakon što je slika završena, ona je rešila da podigne cijenu Pigkasovog rada, pokušavajući da postigne rekord.

– Pokušala sam da postavim rekord za sliku koju je naslikala jedna životinja. Postavila sam Pigkasov rad na društvene mreže i on je prodat za manje od 72 sata, i to za 20.000 funti. Kupio ju je izvesni Peter Eser. Bila sam presretna – kazala je Lefsonova.

Kreativna životinja

Prema njenim riječima, pare joj nisu bile toliko bitne, koliko je željela da pokaže da su životinje, takođe, kreativne bića.

– Vizuelno, ova slika je nevjerovatna. Uradila ju je inteligentna i kreativna životinja – istakla je Lefsonova.

Prihod od ove slike biće uplaćen na račun skloništa za životinje u mjestu Frenčik Voli.

Dosad je rekord držao majmun

Pre Pigkasa rekord u ceni postignutoj za sliku koju je naslikala životinja držao je šimpanza Kongo. U pitanju je majmun koji je živeo od 1954. do 1964. u Britaniji i za to vreme naslikao više od 400 slika. Njegovi radovi stavljeni su 2005. na aukciju u Londonu, a jedan je prodat za tada rekordnih 14.000 funti, što je oko 16.500 eura.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

To Top