Vijesti

Kina / Naučnici napravili vještački mjesec!

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi “vještački mjesec”, a koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.

Ove informacije dolaze u vrijeme kada se Kina ambiciozno pridružuje eliti svemirskih supersila, odnosno Rusiji i SAD. Kinezi se nadaju da će im novo postrojenje pomoći da se pripreme za slanje prve posade na Mjesec, prenose agencije.

Vještački mjesec je smješten u unutrašnjosti vakuumske komore prečnika samo 60 centimetara, a moći će da učini da gravitacija “nestane na željeni period”, bar tako tvrdi naučnik Li Ruilin s Kineskog univerziteta za rudarsvo i tehnologiju.

– Neki eksperimenti poput testa uticaja traju svega nekoliko sekundi u simulatoru, dok drugi traju danima – rekao je Li.

Istraživači koriste magnetno polje koje je dovoljno snažno da magnetizuje male predmete te da oni lebde. Postrojenje je, zapravo, inspirisano eksperimentima fizičara Endru Geima.

Dok postrojenje kineskog magnetnog vještačkog mjeseca baš ne omogućava realnu simulaciju niske gravitacije na Mjesecu, ono ipak dozvoljava testiranje opreme u sličnim uslovima.

Ono bi trebalo da pomogne u testiranju opreme na Zemlji u malom simuliranom prostoru. Naučnici namjeravaju da provjere da li se oprema za 3D štampanje može koristiti u uslovima niske gravitacije, da li se može slati tehnologija za konstrukciju lunarnih staništa, kao i druga oprema.

Najnoviji predlozi za simulaciju gravitacije se odnose na buduća svemirska rotirajuća staništa. Jedan od predloga je “megasatelitsko naselje” koje kruži oko patuljaste planete Ceres, a drugi predstavlja svemirski hotel.

Umjesto korišćenja magneta, obje konstrukcije bi se lagano rotirale i simulirale gravitaciju u svemiru.

Kineska svemirska agencija je postala prva koja je otkrila vodu na površini Mjeseca pomoću svoje lunarne sonde Chang'e-5. Svemirski program se brzo razvija te za cilj ima odlazak posade na Mars prije nego to učine kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

To Top