Vijesti

Dnevno doživi i do 100 napada! Lana (9) ima toliko tumora na mozgu, da ljekari ne mogu sve da ih izbroje

Prelijepa djevojčica Lana Stefanović rođena je krajem 2012. godine u Novom Pazaru, a ubrzo joj je, poslije svega 4 mejseca života, ustanovljena rijetka, nepredvidiva i neizlječiva bolest – tuberozna skleroza. To je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena zbog koje Lana ima epileptične napade. Svakog dana. Ponekad čak i 100 dnevno.

Bolest je otkrivena kada je bila beba. U 4. mjesecu izgubila je svijest poslije čega je završila na Institutu za majku i dijete gdje je ustanovljeno da Lana ima i Vest sindrom (težak oblik epilepsije).

Na sve to, djevojčica ima probleme i sa srcem. Kontrolni 24-časovni holter monitoring je otkrio da je van sinusnog ritma. Mjesec i po dana je provela na odjeljenju kardiologije na Institutu za majku i dijete u Beogradu. Njena majka, Marija Stefanović u razgovoru za Telegraf.rs kaže da se Lanino stanje iz godine u godinu pogoršava, ali da im je nadu ulila bolnica u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ljekari sa te klinike su nam rekli da bi najbolje bilo da Lana ode tamo na operaciju što prije, jer naši doktori ovdje ne operišu pacijente poput moje kćerke. Da bismo uopšte otišli i kako bi je pregledali, potrebno je da, za početak, sakupimo 280.000 dolara. Tu spadaju i troškovi puta i boravka tamo – priča Lanina majka dodajući da je ukupno okvirno, prema procjenama doktora, potrebno oko 700.000 dolara. 

Do sada je prikupljeno 10 odsto od te sume.

Kod nas se, dodaje, bolest njene kćerkice liječi medikamentima, ali oni Lani više ne pomažu. Epileptični napadi nisu zaustavljeni. Vrijeme prolazi, a ona ima već 9 godina. Zato je potrebno da se što prije prikupi novac za njenu operaciju.

– Ta operacija će zaustaviti epileptične napade, i Lana će biti mirnija, manje uplašena. Donijeće joj olakšanje. Epi-napadi su u stanju da obrišu sve što je ona do tog momenta naučila. Lana ima toliko tumora na mozgu, da ljekari ne mogu sve da ih izbroje. Nije moguće ni otkloniti ih sve, ali neki nisu, za sada, toliko opasni – kaže naša sagovornica.

Lana nije komunikativna, ne govori, te ne može da kaže šta joj smeta i da li je nešto boli.

– Kako raste, ti njeni napadi budu jači i duži. Desilo se i da je imala 100 napada dnevno. Oni nisu isti, najgori je kada počne da se trese, vrišti, dobije neku neopisivu snagu, hoće da ide negdje, a nema svest o tome gdje, te je jako važno da neko uvijek, 24 sata dnevno, bude sa njom – ističe njena majka Marija.

Nastavak na sljedećoj stranici

Stranice: 1 2

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top