Vijesti

DRUGOVI VIDJELI EKSPLICITNE SLIKE Selena (11) izvršila samoubistvo zbog ovisnosti Instagrama i Snepčeta

Majka 11-godišnje Selene Rodrizgez iz Enfilda u Konektikatu podnela je tužbu protiv dva tehnološka giganta, navodeći da je manjak adekvatnih zaštitnih mehanizama doveo do toga da njena kćerka oduzme sebi život u julu 2021.

Tužba za odgovornost za smrt zbog lošeg djelovanja ili nemara podnijeta je u četvrtak na Okružnom sudu za sjeverni distrikt Kalifornije advokatska grupa Pravni centar za žrtve društvenih mreža (SMVLC) protiv kompanija “Snep ink”, koja vodi “Snepčet”, i “Meta platforme ink”, roditeljske kompanije “Fejsbuka” i “Instagrama”.

U tužbi se navodi da je samoubistvo Selene Rodrigez “uzrokovano pogrešnim dizajnom nemarom i nerazumno opasnim karakteristikama njihovih proizvoda”. U saopštenju SMVLC navodi se da su tehnološki giganti “svesno i namerno dizajnirali, proizvodili, plasirali i prodavali proizvode društvenih medija koji su bili nerazumno opasni jer su bili dizajnirani da izazivaju zavisnost maloletnih korisnika, preneo je “Vašington post”.

Ali, kompanije su prethodno rekle da rade na zaštiti maloljetnika koji koriste njihove platforme i da stalno grade karakteristike za bolju zaštitu mladih korisnika.

Selena Rodrigez, kako se navodi u sudskim dokumentima, borila se više od dve godine sa ekstremnom zavisnošću od “Instagrama” i “Snepčeta”. Kad joj je majka oduzela elektronske uređaje, Selena je pobjegla od kuće kako bi koristila društvene platforme. U mjesecima prije smrti u julu prošle godine, Selena je patila od “teške deprivacije spavanja koju je uzrokovala i pogoršala njena zavisnost od Instagrama i Snepčeta, kao i stalni 24-časovni pritok notifikacija i obaveštenja”.

Navodi se da je Selena tokom pandemije korona virusa provodila još više vremena na platformama, “što je samo pogoršalo njenu depresiju”.

Dok je koristila aplikacije – na kojima milioni korisnika dijele fotografije, snimke i postove – Selena je “u brojnim prilikama primala poruke i zahteve za se*sualni sadržaj i radnje od strane odraslih muških korisnika Instagrama i Snepčeta”, navodi se u sudskim dokumentima. Ističe se da je karakteristika nestajanja poruka i nedostatak verifikacije identiteta i godina omogućilo takve aktivnosti.

Selena je, kako se navodi, podlegla pritisku da šalje se*sualno eksplicitne slike na “Snepčet” koje su kasnije procurile među njenim školskim drugarima, “što je povećalo ismijavanje i sramotu koju je trpjela u školi”. Njena zavisnost od društvenih mreža takođe je dovela do višestrukih izostajanja iz škole i istrage Ministarstva za djecu i porodice Konektikata.

Hospitalizovana je radi hitne psihijatrijske njege i pretrpljenog slabog samopouzdanja, poremećaja u ishrani, samopovređivanja i, na kraju, samoubistva. U više navrata je bila na tretmanu mentalnog zdravlja zbog svoje zavisnosti, navodi SMVLC.

Nastavak na sljedećoj stranici

Stranice: 1 2

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top