Vijesti

Ukrajina: Bosanac koji je otišao da se bori protiv Rusije – “Rusi su mi pobili porodicu”

U Ukrajini se protiv ruske invazije bore i mnogi dobrovoljci iz drugih država, a među njima se našao i Bosanac i Hercegovac o kojem pišu i ukrajinski mediji.

Senad je proživio rat u BiH, nakon čega je otišao iz države i sada živi na relaciji između Poljske i Francuske. U Varšavi ima ženu i djecu, dok u Francuskoj radi i bavi se građevinskim poslom. Međutim, kaže da nikada neće zaboraviti ono što se dogodilo u njegovoj rodnoj državi prije tri decenije. Upravo to je jedan od razloga što se priključio ukrajinskoj vojsci.

Senad se za Hromadske prisjetio posljednjeg sukoba u BiH navodeći da su Rusi i tada u BiH ubijali na nemilosrdan način.

“Nekoć su mnogi Rusi došli u moju zemlju i pobili moju obitelj. Moje poznanike. Uništili su moju zemlju kao što danas uništavaju Ukrajinu”, rekao je on za ovaj medij.

Kako prenose, Senad je upravo to istaknuo kao razlog zašto je spreman položiti život da bi Rusi bili poraženi.

“Ja i svi ljudi iz Međunarodne legije – ne moramo se vratiti živi. Ako poginemo, ukrajinska zastava će ponosno visjeti na našim lijesovima i mi ćemo biti ponosno vraćeni u našu zemlju. Za razliku od ruskih pasa, koji će trunuti u ukrajinskom tlu”, rekao je.

Senad smatra da ako Rusi ne budu poraženi ovdje i sada, svijet može zaboraviti na sigurnost. Zbog toga smatra da učešćem u rusko-ukrajinskom ratu štiti i svoju obitelj koja živi u Poljskoj.

Uostalom, kako navodi, nakon što su mu Rusi 1995. ubili porodicu, više si ne može priuštiti rizikovati s njima.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top