Zanimljivosti

Medicinska sestra koja je izgubila obje noge i 4 prsta lijeve ruke se udala u bolnici u Lavovu

Mladenci Oksana Balandina i Viktor Vasiliv otplesali su svoj prvi svadbeni ples na bolničkom odeljenju u gradu Lavovu u zapadnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

Mladoženja je podigao svoju suprugu u naručje i okrenuo je između bolničkih kreveta, a to je trenutak za koji su 23-godišnjaci mislili da nikada neće podijeliti, nakon što je Balandina nekoliko sedmica ranije izgubila obje noge u eksploziji nagazne mine.

“Uspjela sam samo da mu viknem: ‘Dušo, vidi!'”, rekla je Balandina, prisećajući se trenutka kada se to dogodilo.

“Pogledao me je kada je mina eksplodirala. Pala sam licem na zemlju. U glavi mi je bila velika buka. Onda sam se okrenula i počela da kidam odjeću na sebi. Mislila sam da će mi biti lakše da dišem jer nije bilo dovoljno vazduha”, prisjetila se Balandina.

Vasiliv, koji je hodao iza nje, ostao je nepovrijeđen.

“Kada se to dogodilo, odustao sam u očaju, nisam znao šta da radim. Vidio sam je kako se ne miče”, rekao je.

“Da nije bilo Oksane, ne znam šta bi bilo. Ona je tako jaka. Nije se onesvijestila. Oksana je bila ta koja je koordinirala naše akcije”, dodao je on.

Balandina je posljednjih mjesec dana provela na liječenju u raznim bolnicama širom zemlje. Na kraju su joj ljekari morali amputirati obje noge i četiri prsta lijeve ruke. Rekla je da je mnoge od tih dana provela u lošem psihičkom stanju.

“Nisam htjela da živim… Nisam željela da živim takav život, imam dvoje djece. Nisam željela da me vide ovakvu. Nisam željela da budem teret nikome u porodici”, rekla je Balandina.

“Zahvaljujući podršci, prihvatila sam to. Moram da nastavim da živim. To nije kraj života. Ako me Bog ostavio živu, to je moja sudbina”, dodala je.

Njeno dvoje djece, 7-godišnji sin i 5-godišnja kćerka, sada su sigurni s bakom i djedom u oblasti Poltava u centralnoj Ukrajini.

Nakon proslave vjenčanja u bolnici, par se nada da će otputovati u Njemačku gdje će Balandina dobiti proteze za noge i podvrgnuti se rehabilitaciji.

“Želim da se vratim u naš grad, u Lisičansk, ali iskreno, zabrinuta sam za svoju djecu. Kada se rat završi, dešavat će se mnogo toga. Put je miniran… To je strašno”, rekla je.

Vasiliv je rekao da je zahvalan za svaki dan koji dijeli sa svojom novom suprugom.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top