Vijesti

RUSI ZAVRĆU PLIN: EVROPA SE MORA PRIPREMITI DA BUDE BEZ PLINA!

Evropa mora odmah da se pripremi na to da bi Rusija ove zime mogla da isključi sav izvoz gasa, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) te je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Fatih Birol je rekao da bi smanjenje zaliha poslednjih nedelja, koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju, moglo u stvari da bude početak širih rezova koji su osmišljeni da spreče punjenje skladišnih objekata u pripremama za zimu, pošto Rusija nastoji da stekne uticaj u regionu.

– Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da ruski gas bude potpuno ukinut, rekao je on u intervjuu za Fajnenšel tajms.

-Što se više približavamo zimi, više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni ka izbegavanju da Evropa napuni skladišta i povećanju ruskog uticaja u zimskim mesecima, dodao je.

Trka za popunjavanje zaliha

Zemlje Evropske unije se utrkuju u cilju nadopunjavanja kapaciteta skladišta, a Nemačka se nada da će dostići 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova su skladišta trenutno samo napola puna.

Države članice takođe rade na smanjenju nivoa oslanjanja na ruska fosilna goriva nabavljanjem gasa iz drugih zemalja, uključujući i SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako zvaničnici priznaju da bi trka sa ciljem postupnog izbacivanja ruske nafte i gasa značila sagorevanje više ugljena i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mere koje su preduzele evropske vlade za smanjenje potražnje za energijom verovatno nisu otišle dovoljno daleko, i pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

– Verujem da će biti sve dubljih mera potražnje kako se zima bude približavala, rekao je Birol.

On je dodao da će možda morati da se racionalizuju isporuke gasa, ako Rusija dodatno smanji izvoz gasa.

Moskva je poslednjih nekoliko nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top