Vijesti

SKANDAL NA SUĐENJU MIKI ALEKSIĆU!

Podsećamo, prethodna dva ročišta su odložena, jedno iz razloga što je odsutan bio predsedavajući sudija, a drugi put zbog hirurške intervencije koju je imao Aleksić

Suđenje vlasniku dramskog studija Miroslavu Aleksiću, optuženom za više silovanja i polnih uznemiravanja polaznica njegove škole, prekinuto je danas u Višem sudu u Beogradu zbog dojave o bombi. Trajalo je sat i po vremena, naredno je zakazano za 12. septembar.

Aleksić je, podsetimo, zajedno sa advokatom i suprugom ušao u zgradu Palate pravde, a ispred su ga, kao i prethodni put, sačekali aktivisti sa transparentima na kojima piše “Pravda za žrtve kazna za počinioce” i “Verujemo Mileni Radulović”.

Na samom početku suđenja advokat Borivoje Borović obratio se sudiji.

– Podilazite okrivljenom koji stvara sliku o sebi kao o velikom umetniku. Mesecima smo svedoci da veliki umetnik sedi na optuženičkoj klupi i drži predavanja sudu – rekao je.

Zoran Jokvljević apelovao je na sudiju da opomene kolegu Borovića da ne insinuira i da ne optužuje Miku da nešto izigrava.

– Ovaj čovek je došao u lošem stanju kako bi izneo svoju odbranu, a on ga napada, zakon ne ograničava dužinu iznošenja odbrane – rekao je Jakovljević.

Nakon rasprave, Aleksić je nastavio sa iznošenjem odbrane, a na današnjem ročištu pričao je o Ivi Ilinčić.

 Pričaću o epizodi koju sam nazvao “Izgubljena u vremenu Iva Ilinčić”. Ona je četiri i po godine pokušavala sve da potisne ubeđujući sebe da se to nije dogodilo, da to nije istina. Istakla je da je, kada je krenula na terapiju, počela da misli svojom glavom i spoznala istinu. Posle 6 godina Iva se našla u vremenu, ali pre svega u medijskoj kampanji “Nisi sama” – rekao je Aleksić.

Dodao je da je Iva u optužbi sebe i svoje vršnjake, koji su tada gimnazijalci, 32 puta nazivala drugarima, dečacima i devojčicama.

 Ta devojčica je tada imala 18 godina. To rade da bi došlo do disocijacije sećanja i kreiranja lažnog sećanja. Iva pažnju usmerava u vidu amnezije – dodao je Aleksić.

Sudija je potom kao i na prethodnim ročištima opomenuo Aleksića da ne čita optužnicu i a***ize veštaka i dodao da će to uraditi kada budu saslušani veštaci.

 Imaćete pravo da postavljate pitanja, od prvog ročišta vas učimo kako se iznosi odbrana. Pravili smo pauze, odlagali smo ročišta, niste ispoštovali dogovor – rekao je.

Aleksić je na to odgovorio da ne misli da on to radi, da ne dokazuje ništa, već citate koristi kako bi osporio delove optužnice.

Aleksićev advokat, Zoran Jakovljević dobio je opomenu za ometanje i govor bez dozvole.

Aleksićev advokat insistirao je na tome da mu sudija uključi mikrofon i da se njegove reči unesu u zapisnik, ističući da mu sudija uskraćuje prava.

– Govorićete kad Vam dam dozvolu da govorite. Od početka suđenja sami sebi dajete pravo da govorite – odgovorio je sudija.

Miroslav Aleksić istakao je da je njegova “jedina namera i želja da argumentovano kaže da ono za šta se tereti nije moguće”.

– Iva je dolazila redovno, bila je vedra. Od 100 Ivinih reakcija, svih 100 je počinjalo sa ne razumem. Sve moje reakcije na njeno svedočenje bile su “ne razumem zašto”. Iva se spremala za akademiju na dodatnim časovima koje je imala sa mnom, ali su tu bila još dva momka. Upravo ta dva momka niko nije pozvao za svedoke. Nije pozvana ni Ivina najbolja drugarica, sa kojom je delila sve još od obdaništa. Iznose se sporne kvalifikacije za koje ne postoje dokazi. Ako moj studio, kao što sam rekao, nije škola glume, a ja nisam nastavnik, gde je tu zloupotreba položaja? – rekao je Aleksić.

On je dodao da Iva tvrdi da je 2013. godine Milena Radulović rekla da “Mika nije ono za šta se predstavlja”.

– Ona govori o prisećanju o tome šta je Milena rekla, a ne o svom sećanju. Ja ovde stojim kao kao čovek koji Ivu poznaje 15 godina. Potrudiću se da iznesem sve pozitivno kada je u pitanju Iva. Rečeno je da samo u kancelariji bili samo ona i ja, da nema očevidaca. Ja znam zašto su one rekle neke stvari i moje je da to iznesem. Ja sam svedok tih događaja, a po njihovim navodima i učesnik – istakao je.

Aleksić je napomenuo da je Ivina izjava početak slučaja koji se zove Milena Radulović.

 Dokazi o mojim namerama spominju se 13 puta, a 10 puta se navodno sve desilo u kancelariji, toj famoznoj prostoriji. Počinje sa onim čuvenim “pozvao ju je u kancelariju”. S druge strane, Iva je pet puta izjavila da je u kancelariju došla sama. Govorila je kako mi je rekla da želi da upiše glumu i naglašavala da je imala 17 godina. Ne osporavam njene izjave o akademiji, ali osporavam da je iskazivanje svih želja validan dokaz da je imala 17 godina – nastavio je svoju odbranu.

Dodao je da s eu optužnici navodi da je Ivi Ilinčić postavio sedam pitanja, na koja je ona odgovarala iz straha, a da su sva pitanja imala s**sualnu konotaciju i bila postavljena vulgarnim rečnikom.

– To mu dođe kao neka prostačka anketa. Ta pitanja spominjale su još četiri devojke. To bi valjda trebalo da predstavlja moj modus operandi. Iva je rekla da je sve delovalo kao da joj pitanja postavlja njen otac. Onda Iva ili izmišlja, ili ne razume šta govori. Ili to upućuje na njen poseban odnos s ocem, ne daj bože. To što navodi su iskrivljena sećanja. To se nije desilo. Ovo je produkt priprema i solidarnosti za grupom. Iva prihvata mišljenje i ponašanje grupe – rekao je Aleksić i dodao da je Iva izjavila da joj “Milena nikada nije rekla šta joj je mika radio” i da je Milenina ideja bila da slučaj prijave.

Aleksić je napomenuo da je tvrdnja da je Ivi Ilinčić naredio da podigne košulju “konstrukcija tužioca”, te da taj deo ne postoji ni u jednoj Ivinoj izjavi. Dodao je da je Iva za određene stvari navela da su bile deo vežbi, a da tužilaštvo iste te stvari karakteriše kao nedozvoljene polne radnje.

– Kad se ta odeća u nekom momentu spusti, ja je navodno dodirujem preko odeće. Te fantazije o dodirima preko odeće prikazuju se i u drugim izjavama. To je ponašanje adolescenata, a ja u tom momentu odavno nisam bio adolescent, imao sam 62 godine. Takođe, u opis radnji je uveden strah. Ne postoji nijedno objašnjenje koje potvrđuje strah. Ja zaključujem da ne postoji strah. Samim tim nema ni događaja. Izostaju i posledice navodnog dela – dodao je.

Istakao je da su izjave Ive Ilinčić u suprotnosti sa onim što je tužilac pisao u optužnici.

– Tužilaštv onavodi da je bila prinuđena, a ona ne. Navedeno je da sam istovremeno držao probu i vršio polno uznemiravanje. Tužilaštvu je dokaz moje namere da ponizim Ivu Ilinčić to da, kada sve oštećene odu kući, sa sebe svu prljavštinu pokušavaju da skinu ispod tuša. Normalno je da se čovek istušira posle toliko rada. Ovo nije krivično delo u produženom trajanju, ovo je produženo delo Ivinih iskrivljenih sećanja, sa traumom ne po nju, već po mene – tvrdio je.

Dodao je da je Iva opisala da je s**sualno uznemiravanje posle probe trajalo od 22.30 do 00.30 sati i dodao da je “radnja koja je smeštena u ta dva sata toliko banalizovana da bi nategnuto mogla da stane u pet minuta”.

– Nemoguće je da dva sata Iva stoji i čita tekst, a ja radim sve te radnje, To je protivno prirodnom i logičkom zaključivanju – rekao je Aleksić.

Suđenje je, nakon sat i po vremena, prekinuto zbog dojave o bombi, te Aleksić nije uspeo da završi iznošenje odbrane, kao što je prethodno planirano.

Naredno ročište zakazano je za 12. septembar.

Podsetimo, Mika je u sud stigao sa slobode, pošto mu je 10.marta ukinut kućni pritvor u kom je bio od 10. septembra prošle godine.

Prethodna dva ročišta su odložena. Jedno iz razloga što je odsutan bio predsedavajući sudija, a drugi put zbog hirurške intervencije koju je imao Aleksić.

Aleksić je prethodno, 4. aprila, govorio o dve polaznice svog dramskog studija, J. V., M. Đ. i I. V.

On je, kao i na prethodnim ročištima, više puta citirao izjave iz optužnice, u čemu je potom prekinut. Na prekidanje je odgovorio da je “zadatak od početka bio da se ne zna šta je napisano u optužnici”, kao i da je “namera bila da se slučaj M. Đ. zaboravi”.

Optuženi je rekao da je u “optužnici primetna korekcija izjava jer, kako navodi, u jednoj izjavi devojka tvrdi da ju je on pomerao odeću, dok u narednoj govori da joj je on naredio da to sama uradi”.

Aleksić je dodao da su izjave I. V. “preslikane izjave Ive i Milene”.

Komentariši

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Popularno

To Top