Connect with us

Vijesti

Ljudi oplakuju kraljicu ispred Buckinghamske palače, počinje 12 dana žalosti!

Published

on

Okupljeni ispred Buckinghamske palače s tugom su dočekali vijesti o smrti kraljice Elizabete II, koja je ispraćena u trenutku kad se na nebu iznad Londona pojavila dvostruka duga. Velikoj Britaniji predstoji 12 dana žalosti, a kraljica će biti sahranjena u dvorcu Windsor.

Smrt njezinog veličanstva, kraljice Elizabete II, u 96. godini života, obilježit će se proglašenjem 12 dana nacionalne žalosti.

Usljed vijesti o smrti na društvenim mrežama su počele kružiti informacije da su okupljeni nerijetko ostali u suzama te da vlada čudna atmosfera tuge.

Također, zabilježeno je da se u trenucima prije proglašenja smrti kraljice na nebu pojavila dvostruka duga što su mnogi zabilježili na snimcima.

Zastave će biti spuštene i vijorene na pola koplja iz poštovanja na kraljevskim rezidencijama, vladinim zgradama i objektima oružanih snaga te knjigama žalosti otvorenim u britanskim veleposlanstvima širom svijeta.

Očekuje se da će njezin lijes tri dana ležati u Westminster Hallu prije državnog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u središtu Londona, ceremonije kojom će predsjedati nadbiskup od Canterburyja.

Njeno će tijelo konačno biti položeno u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Windsor, gdje su pokopani i njen pokojni suprug, princ Philip, te oba njena roditelja, kraljica majka i George VI.

Dan njenog sprovoda i dan krunidbe kralja Charlesa III bit će nacionalni praznici.

Posljednje veliko razdoblje nacionalne žalosti u Velikoj Britaniji dogodilo se prošlog proljeća u čast vojvode od Edinburgha nakon njegove smrti 9. aprila 2021.

Advertisement

Počelo je tog petka i trajalo devet dana do sljedeće nedjelje ujutro, dan nakon što je Philip položen na počinak u kapelici Svetog Jurja u subotu 17. aprila .

Ova razdoblja određuju vlade kao sredstvo odavanja počasti osobi ili osobama od posebnog značaja za njihovu naciju, a najčešće se održavaju u spomen na šefa države ili nastup nacionalne tragedije poput fatalne nesreće, terorističkog zločina ili prirodne katastrofe.

.

.

.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net