Connect with us

Vijesti

“SMRZNUT ĆETE SE KAO VUČIJI REP U RUSKOJ BAJCI” – Putin pobjesnio pa ZAPRIJETIO Evropi

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je obraćanje na plenarnoj sjednici trećeg dana Istočnog ekonomskog foruma (EEF), godišnjeg događaja posvećenog razvoju Dalekog istoka Rusije.
“Ako se uvedu ograničenja cijena na ruski izvoz nafte i gasa, Zapad će biti smrznut kao vučji rep u ruskoj bajci”, zaprijetio je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku, piše Rojters. Putin je rekao da su evropski pozivi da se ograniči cijena ruskog gasa “glupi” i da bi samo doveli do viših globalnih cijena i novih ekonomskih problema u Evropi.

Podsećamo da su članice G7 već najavile svoje planove da nametnu gornju granicu na izvoz ruske nafte u potezu koji bi takođe mogao da ograniči sposobnost Rusije da obezbijedi tankere iz zemalja van G7. Rusija bi odustala od svojih ugovora o snabdjevanju, ako Zapad nastavi sa svojim planovima.
“Da li će biti političkih odluka koje su u suprotnosti sa ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučiti ništa što je u suprotnosti sa našim interesima”, zapretio je Putin. “Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj – nećemo isporučivati ništa!”, izjavio je on.
Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte poslije Saudijske Arabije. Evropa je do sada uvozila oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije. Putin je rekao da su Njemačka i zapadne zemlje krive za to što gasovod Sjeverni tok 1 nije u funkciji, a da su Ukrajina i Poljska odlučile da presjeku druge gasne rute ka Evropi.

Evropa se suočava sa krizom goriva i naglim porastom računa za energiju nakon što je Gasprom potpuno obustavio isporuke gasa Sjevernim tokom 1. “Sjeverni tok 1 je sada praktično zatvoren”, rekao je Putin i pozvao Njemačku da dozvoli dolazak nove turbine na kompresorsku stanicu naftovoda Portovaja, bez koje tvrde da nije moguće nastaviti sa pumpanjem gasa. Rusi kažu da novu turbinu koče sankcije Zapada.
“Tu curi nafta, moguća je eksplozivna situacija, postoji opasnost od požara. Turbina ne može da radi, dajte turbinu i mi ćemo sutra uključiti Severni tok 1. Ali oni nam ništa ne daju”, rekao je Putin.
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net