Connect with us

Vijesti

Umro srpski ratni zločinac

Published

on

BIVŠI šef kriznog stožera takozvane SAO Bosanske Krajine, ratni zločinac Radoslav Brđanin (74), umro je u srijedu u bolnici u Banjoj Luci, prenosi Tanjug. Brđanina je Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju 2007. osudio na 30 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH. Uhitio ga je SFOR 1999. i prevezao u Haag. 

Na sudu je bio proglašen krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Nakon ujedinjenja nekoliko “srpskih autonomnih” područja u Republiku Srpsku, Brđanin, član SDS-a, bio je potpredsjednik njezine vlade.

Prije nekoliko dana došao u Banju Luku

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banju Luku zbog teškog zdravstvenog stanja. Prilikom donošenja odluke u obzir su uzeti ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina i zahtjev za njegovo hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.

Ovaj osuđeni ratni zločinac je bivši politički vođa Srpske autonomne oblasti Krajina. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je konačnu presudu Radoslavu Brđaninu 2007. godine kojom je osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. rujna prošle godine.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravomoćno proglasio krivim za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tijekom 1992. godine.

Advertisement

Radoslav Brđanin je optužen i osuđen za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine u vezi sa zločinima koje su snage bosanskih Srba počinile u 13 općina u sastavu Autonomne regije Krajina od travnja do prosinca 1992. godine, prenosi Klix.

Ono što je u ovom predmetu zanimljivo jest da obrana Radoslava Brđanina nije ni pokušavala u žalbenom postupku osporiti zaključke Pretresnog vijeća da se vodio međunarodni sukob te Žalbeno vijeće u ovom predmetu nije ni razmatralo to pitanje.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net