Connect with us

Vijesti

Upaljen alarm: Bosnu i Hercegovinu pogodila nestašica mlijeka, očekuje se veliki porast cijena

Podaci pokazuju da je osobito pala proizvodnja mlijeka za piće čija je proizvodnja zbog niskih otkupnih cijena sve manje prihvatljiva proizvođačima, dok manji pad bilježi proizvodnja vrhnja, maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda

Usljed suše i poskupljenja proizvodnje, smanjena je proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini, a mnogi farmeri sve češće se odlučuju za smanjenje grla ili prodaju farmi.

U svibnju ove godine ukupna količina prikupljenog kravijeg mlijeka u Bosni i Hercegovini bila je za 36,7 posto manja u odnosu na isti mjesec 2021. godine, a u lipnju bila je manja za 11,2 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Podaci pokazuju da je osobito pala proizvodnja mlijeka za piće čija je proizvodnja zbog niskih otkupnih cijena sve manje prihvatljiva proizvođačima, dok manji pad bilježi proizvodnja vrhnja, maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda. U porastu je, međutim, proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda (jogurt, kisela pavlaka, kefir, acidofilno mlijeko…), kojoj su se proizvođači najviše okrenuli, piše Indikator.

Mljekari upozoravaju da je stanje neizdrživo. Astronomska poskupljenja goriva, gnojiva i repromaterijala, na koje se nadovezala suša prepolovili su proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje tvrtke, dok drugi smanjuju broj stoke.

Rezervoari mljekara nisu više puni kao nekada i postoji strah da bi moglo doći i do nestašica mlijeka.

Advertisement

– Ova godina je po mljekare krenula izuzetno loše, poskupljenja koja su nastupila u svim našim ulaznim parametrima usložila su se sušom koja je prepolovila prinose za oko 50 %. Također, ogromne su štete i od divljih svinja i sve se to direktno odražava na našu proizvodnju. Mlijeko je esencijalna namirnica za život naših građana i nemojmo dozvoliti da u toj namirnici toliko ovisimo o uvozu, upozorava predsjednik Udruženja mljekara u Tuzlanskoj županiji Edin Glibanović.

Proizvođači mlijeka su više puta tražili pomoć države kako bi se stanje u mjlekarstvo popravilo, posebno kako bi se natjerale mljekare da podignu otkupne cijene mlijeka. Jedan od posljednjih zahtjeva jeste da država zbog suše proglasi stanje elementarne nepogode.

Kriza u proizvodnji mlijeka nije samo zahvatila farmere u Bosni i Hercegovini, sa sličnim problemima suočavaju se proizvođači i u drugim zemljama regije.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Transrodna pjevačica iz Zvezda Granda: Potrebna sam Balkanu!

Takmičarka Alina Juhart veliku pažnju je privukla svojim prvim nastupom u „Zvezdama Granda“ zbog čega je sa nestrpljenjem iščekivan njen izlazak na scenu u drugom krugu.

Nakon baraža ona je otkrila svoja očekivanja.

– Sve ide toliko brzo, ne možeš ništa da očekuješ. Još uvijek imam problem sa akcentima tako da sam uzela i časove kod logopeda i radim na sebi – rekla je Juhart nakon nastupa.

Alina je progovorila i o dešavanjima koja su se promijenila u njenom životu između dva kruga takmičenja gdje je kazala da ima osjećaj da inspiriše ljude.

– Stizalo mi je bezbroj poruka podrške, čak i od ljudi kojima je to možda trebalo, da vide osobu poput mene na televiziji. Inače sam ispunjena u svom životu, imam zdravu porodicu oko sebe, moje drugarice su zdrave. Predivno okruženje koje imam jeste najveće bogatstvo na svijetu – izjavila je takimčarka.

Advertisement
Dodala je da joj je ambicija da svakog dana bude vjerna sama sebi.

– Da li će to biti u muzici ili ne, ne znam, ali apsolutno vidim sebe negdje na pozornici – poručila je ona.

Brojni komentari uslijedili su nakon njenog nastupa, a jedan od članova žirija, Đorđe David je kazao da je osoba poput nje potrebna sceni 21. vijeka, a upravo takva je scena u „Zvezdama Granda“.

– Zaista smatram da je bitno da se osoba poput mene pojavi na sceni jer, kao što je Đorđe rekao, danas je 21. vijek i mora prosto da se čuje za to. U Americi je to krenulo naprijed, ovdje je to malo drugačije. Slovenija se možda danas nalazi negdje između. Ali da budem iskrena, dobila sam ogromnu podršku. Lično mi nije stigao nijedan loš komentar – rekla je Alina.

– Meni je samo bitno da idemo dalje i da širimo ljubav.

Advertisement
.

.

.

.

Izvor: Grand.online

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Poznato zbog čega Jelena Đoković nije bila u Melburnu, a Novakov uspjeh proslavila je na ovaj način!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je stigao do jubilarnog desetog trofeja u Melburnu, tako što je u finalu Australijan opena pobijedio Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 7:6, 7:6.

Novak je Australiji imao podršku svoje porodice, ali njegova supruga je u društvu Stefana i Tare svaki Novakov meč pratila iz svog doma.

Zbog obaveza koje ima prema djeci, Jelena Đoković nije bila u mogućnosti da prati Novaka u Australiji, saznaje Kurir.

Ona je spektakularno finale gledala iz toplog doma, a poslije meča oglasila se i na Instagramu.

– Bože, hvala ti – napisala je Jelena na svom Instagramu.

Advertisement
.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Pola svijeta te mrzi: Pikeu došlo preko glave da sluša zlurade komentare, pa poslao poruku koja je razbijesnila svijet!

Poznati kataloski fudbaler Gerard Pique je pod velikim pritiskom posljednjih mjeseci, a još više otkako se našao u centru pažnje medija nakon objavljivanja pjesme koju mu je Shakira posvetila .

Bivšeg fudbalera neprestano progone novinari i paparaci, zbog čega ponekad izgubi strpljenje, a primjer toga jeste i obraćanje španskom novinaru Džordiju Martinu, koji je otkrio neke od detalja iz života Кatalonca i otvoreno je pokazao podršku Šakiri.

Martin je nedavno objavio da Pike veoma pažljivo prati njegove objave na društvenim mrežama.

– Moj najbolji prijatelj me posmatra – napisao je.

Nije dugo čekao na odgovor bivšeg igrača Barselone, koji mu je ostavio kontroverznu poruku:

Advertisement
– Prestani da se dr.giraš. Dr.ga je jako opasna – napisao je Pike.

Martin je takođe reagovao na Pikeov odgovor, iako ga je na kraju izbrisao. Ono što je rekao sigurno nije zadovoljilo Кatalonca.

– Ja te ne tagujem i ti reaguješ. Stalno gledaš moje priče, pola sveta te mrzi – napisao je novinar, pa je dodao.

– Možda postoji nešto što vas brine i ne želite da to izađe na vidjelo? Hoće li vaša djevojka nositi rogove (emotikon rogova – što implicira nevjerstvo)? Ai, ai, ai… – glasio je ostatak komentara.

Ne znamo da li će se rat između njih dvoje nastaviti na društvenim mrežama, ali u međuvremenu se čini da je Pike fokusiran na svoju novu vezu sa Кlarom Čijom, sa kojom nema problema da se pojavi u javnosti.

Advertisement
U stvari, to je ozvaničio u svom najnovijem postu na Instagramu sa slikom njih dvoje.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Glossy

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net