Connect with us

Uncategorized

Ovo su mladići koji su poginulu u Užicu: Vozač bio na odmoru, najmlađi stradali ima 19 godina!

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros oko 5:30 na magistralnom putu Užice – Zlatibor poginuli su Vladimir Milošević (27), Uroš Drčelić (22), Stefan Džalović (21) i Nikola Daničić (19).

Džipom marke BMW, slovenačkih registarskih oznaka, u kojem su sva četvorica stradali upravljao je Vladimir Milošević, koji je, prema nezvaničnim saznanjima, radio kao vozač kamiona u Sloveniji i koji se proteklih dana nalazio na odmoru.Do nezgode je došlo kada se BMW, za čijim je upravljačem najvjerovatnije bio vlasnik vozila Vladimir M., dolaskom u mjesto Surduk kod baze AD “Putevi” na dijelu puta gdje su tri saobraćajne trake, usljed neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad vozilom.Automobil je izletio s kolovoza sa lijeve strane u pravcu kretanja, udario u betonsku odbojnu ogradu pored asfalta, zatim u kamenu kosinu pored lijeve ivice kolovoza nakon čega se od siline udara prevrnuo na kolovoz.Vozač i putnik na prednjem sjedištu su koristili sigurnosne pojaseve, dok putnici na zadnjoj klupi nisu koristili sigurnosne pojaseve.
Tijela nastradalih iz vozila su izvukli pripadnici vatrogasne jedinice Užice.

Ponedjeljak je u Užicu, odlukom gradonačelnika, proglašen za Dan žalosti.
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Prvo eko turističko odmaralište u Africi: Pomaže i onim najugroženijim

Mask Architects želi da vam pomogne da ostvarite svoje fantazije o životu u kućici na drvetu i istovremeno učinite nešto dobro za životnu sredinu

Mask Architects želi da vam pomogne da ostvarite svoje fantazije o životu u kućici na drvetu i istovremeno učinite nešto dobro za životnu sredinu.

Italijanska dizajnerska firma je predstavila prikaze predstojećeg odmarališta Baobab Luxury Safari Resorta koje planira da izgradi u Južnoj Africi.

Odmaralište je usredotočeno na prozračne kućice na drvetu sa dobrim dizajnom koje su smještene usred zelene južnoafričke šume. Ali to nije sve, ove kućice na drvetu su dizajnirane da autonomno proizvode sopstvenu zelenu energiju i vodu za vaš boravak, čineći imanje prvim takve vrste, prenosi portal Lux Life.

Advertisement
Oni će također distribuirati vodu zajednicama u blizini, kao dio cilja kompanije da unaprijedi infrastrukturu, poljoprivredu i proizvodnju na drugom najvećem svjetskom kontinentu.

Inspirisane prahistorijskim drvetom baobaba, lože u obliku konusa izgledaju kao da lebde u vazduhu, podignute samo 3,5 metara iznad zemlje. Područje kondenzacije, ili baza kućice, je mjesto gdje ćete prvo ući kada dođete ovde.

Zakrivljeno stepenište vodi vas na sprat gdje će vas dočekati dnevni boravak sa prirodnim nameštajem okružen prozorima od poda do plafona koji ispunjuju prostor sunčevom svjetlošću. Primarna spavaća soba i balkon su takođe na ovom nivou, nudeći predivan pogled na pejzaž.

Dva nivoa više, naći ćete palubu za sunčanje okruženu sopstvenim privatnim panoramskim bazenom.

Advertisement
Svaka kućica na drvetu je opremljena sistemom “tehnologija vazduh-voda” kompanije Mask Architects, koji se napaja providnim solarnim uređajem koji može da proizvodi vodu izvlačeći vlagu iz vlažnog vazduha.

Sistem za proizvodnju vode ne samo da će hidrirati vaš boravak, već će i pomoći onima u Africi koji se bore da pristupe vodi. Kada se vremenom prikupi dovoljno prečišćene vode, ona će biti isporučena lokalnim zajednicama putem distributivne mreže, prema Mask Architects.

– Ovim projektom, naš cilj je da najosnovnije potrebe za vodom učinimo dostupnim, a ne luksuznim iskustvom, i da zaustavimo glad, žeđ i bolesti i smrt koje su njeni uzroci – piše u opisu kompanije Mask Architects na sajtu.

Izvor: avaz.ba

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

Mame napravile listu koja otkriva jeste li spremni za dijete

Ne shvatajte ovu listu ozbiljno, samo se zabavite

Mame carice napravile urnebesnu listu koja otkriva jeste li spremni za dijete

Ne shvatajte ovu listu ozbiljno, samo se zabavite.

1. Nabavite pet kobri i stavite ih u mekani džak koji ćete vezati da ne bi pobjegle. Lezite pored džaka u krevet i pjevajte uspavanke dok se kobre koprcaju satima umjesto da spavaju. Ponavljajte dva puta dnevno pet godina.

Advertisement
Organske namirnice

2. Potrošite 300 maraka na organsku piletinu, vitamine bez GMO, vafle bez glutena i krekere bez aditiva. Bit će vam teško da izađete nakraj s troškovima organskih namirnica, ali svejedno ih kupite jer ste na Facebooku upravo pročitali tekst o opasnostima zatrovane hrane koju jedemo. Pola velike torbe organskih namirnica unesite u kuću i onda svo to sranje bacite u đubre ne biste li simulirali dijete koje odbija da jede bilo šta od svega toga. Naviknite se na to.

3. Navijte sat za svaku dnevnu obavezu koju imate, ali pobrinite se da vam alarm zvoni kao sirena za zračni napad. Ukoliko sušenje vaše kose obično traje 20 minuta, sat navijte da zvoni za 11 minuta. Da li biste čitali knjigu sat? Navijte alarm za 30 sekundi. Upoznajte se s konceptom života u kom nikada nemate dovoljno vremena.

4. Naučite partnera da kaže – kuka „Glaaaaadan sam“ svaki put kada sjednete u auto i krenete negdje. Natjerajte ga da to isto ponavlja poslije svakog izlaska na večeru, dok zajedno izlazite iz restorana. Udarajte glavom o zid nekoliko puta jer će se isto dešavati od tri do pet godina.

5. Zamolite partnera da uzvikuje ime neke pjesme neumorno, sve dok je ne pustite u kolima svaki put kada isparkiravate auto ili prolazite kroz neki krkljanac od gužve. Naučite ga da ponavlja to četiri godine i nikada, nikako ne smije da mijenja pjesmu.

Advertisement
Navijanje alarma

6. Prije nego što svakodnevno izađete iz kuće, spakujte u torbu: užinu bez glutena koja ima dovoljno proteina, bez boje je, u cijelom zrnu i ne može da se prospe. Kada nađete bilo šta što ispunjava te uvjete (nagovještaj – to ne postoji), sve bacite na zadnje sjedište u kolima. Ponavljajte 10 godina.

7. Zamolite partnera da navije alarm za bilo koje vrijeme između ponoći i šest ujutru, ali nikada kasnije od šest. Važno je da alarme navije on, a da vi na znate vrijeme. Pokušajte da zaspite znajući da će vas alarm probuditi ali ne i kada. Ponavljajte 18 godina.

8. Instalirajte mali plastični koš na zadnje sjedište u kolima. Pokušajte da u njega ubacite užine, plišane igračke, knjige i flašice vode koje cure simulirajući da sve to dodajete svom djetetu koje plače. Ako predmeti ne upadnu u koš (a neće), ispružite ruku unazad pokušavajući da ih dohvatite da biste probali ponovo, ali paralelno s tim gledajte u put ispred sebe i slušajte pjesmicu koja je pod tačkom 5.

9. Neka vam partner kihne direktno u usta i onda vam se zakašlje u oči.

Advertisement
10. Kada ste najniže pali, u trenutku kada niste sigurni da li možete da nastavite dalje, zamolite partnera da vam baci vagon ”Tomas i drugari” na glavu i pusti vam krv.

Izvor: avaz.ba

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

S novom tehnologijom električni automobili bi mogli da skladište energiju

Studija uključuje podatke sa kineskog, evropskog, američkog i indijskog tržišta

Prelazak na obnovljive izvore energije poput vjetra ili sunca je ključan za suočavanje s globalnim zagrijavanjem.

Prelazak na obnovljive izvore energije poput vjetra ili sunca je ključan za suočavanje s globalnim zagrijavanjem.

Tehnologija “Vehicle to grid” (V2G), koja je trenutno u razvoju, omogućava električnim automobilima da se pune kada ima dosta električne energije i da je vrate ponovo preko istog terminala kada količina energije u mreži padne.

Procjene agencije

Advertisement
Povećanjem broja električnih automobila, ove potrebe za skladištenjem mogle bi se zadovoljiti do 2030. godine u većini zemalja svijeta, prema proračunima istraživača Chengjian Xua sa Univerziteta u Leidenu u Holandiji.

Baterije bi mogle ponuditi 32 do 62 teravata kapaciteta do 2050. godine, što je više od potreba za skladištenjem koje procjenjuje Međunarodna agencija za obnovljivu energiju.

Ova kalkulacija takođe uključuje ponovnu upotrebu dragocenih korištenih baterija, koje se smatraju nedovoljnim za automobile zbog gubitka autonomije od 20 ili 30 odsto.

Korištenje električnih automobila za skladištenje električne energije smanjilo bi potražnju za skladištenjem energije i klimatske utjecaje povezane s proizvodnjom opreme za skladištenje , rekao je Xu za AFP.

Trajanje baterije

Advertisement
Istraživač očekuje ograničeno učešće korisnika električnih automobila u V2G sistemu, jer bi ovi ciklusi mogli malo smanjiti vijek trajanja baterije. Ali ovo učešće je “ključno” i vlada može igrati važnu ulogu uz poticaje , naglasio je Xu, uz mikro plaćanja za pojedince koji priključuju svoj automobil na terminal i dijele svoju struju, ili obavezujući kompanije da povežu svoje vozne parkove.

Studija uključuje podatke sa kineskog, evropskog, američkog i indijskog tržišta i uzima u obzir faktore kao što su različite tehnologije baterija, udaljenosti automobila ili prosječne temperature, koji utiču na vijek trajanja baterije.

Nekoliko proizvođača kao što su Hyundai ili Renault već testiraju vozila opremljena V2G, na primjer u Utrechtu. Neki Tesla su također već kompatibilni, kao i mnogi kućni punjači.

Renault procjenjuje da bi u slučaju iznajmljenog električnog automobila, vozač i marka mogli podijeliti do 400 eura godišnje ako ostave svoj automobil uključen 8 sati dnevno.

Izvor: avaz.ba

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net