Connect with us

Vijesti

Izetbegović: Nešto je u narodu proradilo, vraća sve svojoj stranci, pobijedit će SDA iz više razloga

Published

on

U sarajevskom naselju Hrasno Brdo održan je skup u organizaciji SDA Novo Sarajevo, na kojem su predstavljeni kandidati SDA – Stranka Demokratske Akcije Sarajevo za sve nivoe vlasti. Skupu se pridružio i predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se kratko obratio kandidatima, članovima i simpatizerima SDA, te okupljenim građanima. Izetbegović je pružio podršku svim kandidatima SDA, naglasivši da se u posljednjim mjesecima na svim skupovima Stranke osjeti posebna pozitivna energija koja, kako je kazao, podsjeća na onu iz perioda osnivanja SDA.

“Nešto je u narodu proradilo, vraća sve svojoj stranci. Neki govore kako je SDA ostarila. Republikanska stranka u SAD-u je osnovana sredinom 19. vijeka, a Demokratska stranka početkom 19. vijeka. Njemački CDU sredinom 20, a SPD krajem 19. vijeka. Mi smo tek počeli. To vam je kao jedna kuća, stara tridesetak godina, a skoro nova. Ponešto što je truhlo valja odvaditi, a pružiti šansu mladim ljudima i mi to sada upravo radimo”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović da se u posljednje vrijeme radi na intezivnom podmlađivanju stranke sa novim, mladim, obrazovanim i stručnim članovima. “Pobijedit će SDA, ako Bog da, iz više razloga. Jedan od njih su reference koje mi imamo, a drugi nemaju. Valjalo je otvoriti demokratske procese, suprostaviti se jednopartijskom sistemu, pa organizovati odbranu, zatim obnovu države, brinuti se o borcima, invalidima. Ova posljednja dva mandata smo u vrlo teškim okolnostima uspjeli ostvariti rezultat koji niko ne može osporiti.

Brojke to pokazuju”, kazao je Izetbegović. Drugi razlog, dodao je, jesu kadrovi SDA, koje, kako je kazao, nema niti jedna druga politička stranka u BiH, a zatim i činjenica da SDA poštuje sve što čini BiH. “Nismo mi samo bošnjačka stranka. Mi istinski poštujemo BiH, onakvu kakva jeste. Mi poštujemo sve narode, sve građane, sve religije. Mi smo uvijek spremni dati i nešto više od sebe, ako je to u interesu ove zemlje. Nudili su nam da uzmemo vlast u trećini BiH. Nismo pristali na to nego smo prihvatili da čuvamo BiH i njenu ideju. Ne damo ni pedlja naše države”, poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se na činjenicu da u BiH, a naročito među bošnjačkim stanovništvom, postoji veliki broj političkih stranaka. “SAD imaju dvije stranke, a mi pred svake izbore proizvedemo novih, ne dvije nego pet. To su naše slabosti. Situacija je jako komplikovana, jako je teško ostvariti rezultat i onda se uvijek otvara mogućnost da kažu da ne znamo, da neki drugi znaju bolje, pa onda narod vidi da ne znaju bolje. Sad su imali priliku da upoznaju ove u Kantonu Sarajevo.

Bez toga mi ne bi imali priliku da se vratimo onako kako ćemo se, ako Bog da, vratiti. Morate im dati da pokažu koliko ne znaju i evo pokazuju to već četiri godine”, kazao je Izetbegović. Bošnjacima i SDA-u, dodao je, ponekad nedostaje samopouzdanja, te je neophodno ponekad biti samouvjereniji i drskiji. “Želim da vas ohrabrim, da nastupate samouvjereno, kao pobjednici, jer mi to i jesmo. Bili smo pobjednici u skoro svakom dosadašnjem ciklusu i bit ćemo, ako Bog da, još zadugo”, zaključio je Izetbegović.

Advertisement

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net