Connect with us

Vijesti

Marija iz Aranđelovca ustaje u 4 ujutro, pa pravac u njivu da radi 16 hektara zemlje, vozi i kamion, a ljepotom ostavlja bez daha

Published

on

Odrasla je s roditeljima i dvije starije sestre. Kad je krenula u treći razred osnovne škole, iznenada joj je preminuo otac i na sebe je preuzela ulogu domaćina kuće.

Sada zna da ore, tanjira, sije, pa i da upravlja kombajnom. Vozi i kamion. Naime, Marija iz okoline Aranđelovca radi na njivi otkako zna za sebe i sama radi 16 hektara zemlje.

Njen dan započinje u 4 ujutro, a obaveze podrazumijevaju da pokosi i po dva hektara livade, tjera traktor, bere kupine i maline. Za sreću joj treba malo, radi srcem, a ne iz računa. Majka Natalija (72) vodi brigu o stoci, imaju pedesetak ovaca, živinu, svinje i krave. Zajedno prave džemove, slatko, zimnicu, sir i kajmak.

Kako kaže Marija, kad je otac preminuo, preuzela je sve seoske radove i prvo je zarađivala za školu, a onda počela kupovati poljoprivredne i priključne mašine. Dodaje da je stalno odlazila u njivu sa ocem dok je bio živ i prvih godinu dana dok je učila uz njega bilo joj je teško, jer je bila mala i neke poslove nije mogla da obavlja zbog visine i građe, ali vremenom je sve postajalo lakše.

Mariji su nudili posao u Aranđelovcu, da ode u inostranstvo, pa i da vozi kamion, ali ona želi da bude sama svoj gazda i ništa nije prihvatila, a i kaže da ove poslove ne bi mogla da obavlja u varoši.

Prema njenim riječima, onaj ko je odrastao na selu ili tamo barem povremeno odlazi, zna kako se danas tamo živi i kakva je stvarna situacija, bez uljepšavanja na društvenim mrežama.

Advertisement

Smatram se sposobnom da održavam jedno gazdinstvo i to mi daje energiju. Imala bih puno više novca da sam otišla raditi negdje drugo i to trećinu posla koji sad radim, ali ne bih se ovako lijepo osjećala. Najljepše je kad morate ni od čega napraviti nešto i kad ste svoj na svome. I još kad znate da je to vaše, ništa to ne može da plati –rekla je ona za medije.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net