Connect with us

Vijesti

SVE VIŠE MLADIH OVISNO O PSIHOAKTIVNIM SUPSTANCAMA

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini zabilježen je porast broja ovisnika o opojnim supstancama, a ono što zabrinjava je to da među ovisnicima prednjače vrlo mlade osobe.

Kako je kazala dr. Nizama Šukurović, v. d. šefa Odjela za narkomaniju Zavoda za bolesti ovisnosti KS, posljednjih godina bilježi se i porast broja osoba koje eksperimentiraju psihoaktivnim supstancama (PAS).

– Alarmantna je činjenica da se radi o mladim ljudima koji koriste psihoaktivne supstance, a dobna granica, što je zabrinjavajuće, prvi put se spušta od 13 do 15 godina. Također je evidentno da su popularnije tzv. brze droge među ovom populacijom, a to su spid, ekstazi i sl., koje često kombiniraju s alkoholom, što u konačnici dovodi do stanja opasnog po život – rekla je dr. Šukurović.

S obzirom na to da je po definiciji, navodi doktorica, ovisnost o PAS hronična recidivirajuća bolest mozga, njeno liječenje je dugotrajan proces koji iziskuje tretman multidisciplinarnog tima koji za cilj ima uspostavljanje dugoročne, stabilne i kvalitetne apstinencije. Doktorica je objasnila kako prepoznati ovisnika.

– Prve promjene koje se javljaju kod onih koji uzimaju PAS su promjene u ponašanju. Djeca zanemaruju školske obaveze, izostaju s nastave, počinju ne poštivati autoritete, mijenjaju stav prema već usvojenim porodičnim normama. Počinju se družiti s novim, sumnjivim prijateljima, izbivaju iz kuće, ponekad i danima, u osnovnoj komunikaciji koriste novi sleng, postaju neprijateljski prema okolini – pojasnila je dr. Šukurović.

Također, kako je dodala, prema roditeljima zauzimaju posebno negativan stav, zapuštaju vanjski izgled, kao i osnovne životne navike i potrebe, ne žele razgovarati o novonastaloj situaciji koju žele predstaviti kao “normalnu”, a znaju često biti neugodni verbalno, pa i fizički agresivni.

Advertisement

Dr. Nizama Šukurović pojasnila je šta uraditi ako posumnjate da neko koristi psihoaktivne supstance.

– Ukoliko postoji sumnja na eksperimentiranje PAS, najbolje bi bilo što prije se javiti u Zavod za bolesti ovisnosti radi pregleda stručnih osoba i dogovaranja najbolje terapijske opcije. Kao što je kod svake hronične recidivirajuće bolesti stabilna remisija ono što se želi postići adekvatnim tretmanom, tako i kod bolesti ovisnosti cilj je postići stabilnu i kvalitetnu apstinenciju – pojasnila je dr. Šukurović.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Braća preminula u istom danu: Milan klonuo na fudbalskom turniru, a srce starijeg Milisava to nije izdržalo!

Koliko može biti jaka bratska ljubav, da srce bukvalno stane od tuge pokazuje jučerašnji tragični događaj iz Lipničkog Šora kod Loznice. U istom danu izdahnula su dva rođena brata, Milan (47) i dvije godine stariji Milisav (49) Maksimović, prvi u Sloveniji, a drugi u Srbiji poslije saznanja šta se desilo.

Mlađi brat, koji je bio gluhonijem, nalazio se na fudbalskom turniru u Sloveniji, a onda je stigla vijest da je tamo iznenada preminuo.

– Milan je bio vrlo dobar fudbaler, koliko znam bio je član FK Sloge iz našeg sela za koju je povremeno igrao, inače, za njega zna cijela bivša Juga. Bio je član naše reprezentacije gluhonijemih osoba i veoma uspješno je nosi državni dres. Kako sam čuo igrao je jučer taj nesrećni turnir kada mu je pozlilo na utakmici, a izgleda da je srce upitanju. Nažalost, nije mu bilo spasa žali brata, sve to bilo je u nekih sat vremena poslije strašne vijesti iz Slovenije – priča jedan mještanin Lipničkog Šora u kome su svi potreseni zlom sudbinom Maksimovića.

To su javili njegovima i Milisava je takav tragična vijest strašno pogodila.

– Kažu da je pokušavao da utješi njihovu majku, a onda je u jednom trenutku izašao iz kuće. Našli su ga ubrzo mrtvog u dvorištu. Valjda srce nije moglo da izdrži, nije mogao da prežali brata. Sve to dogodilo se u nekih sat vremena poslije strašne vijesti iz Slovenije – priča sagovornik, a prenosi Kurir.

Advertisement
Za braću kažu da su bili dobri i vrijedni ljudi. Relativno rano su ostali bez oca pa su se borili kroz život i bili jako vezani. To je jedna vrlo jednostavna, pitoma porodica, a njih dvojica uvijek spremni da pomognu ako kome mogu, kažu njihove komšije i prijatelji zatečeni velikom tragedijom.

Iza njih su ostale supruge, majka i petoro djece, Milisav ih ima troje, a Milan dvoje.


Foto: Ilustracija

Kada će biti sahrana mještani ne znaju, ali pretpostvaljaju da će braća biti zajedno ispraćena na vječni počinak. Inače, na društvenim mrežama je osvanuo danas apel da se pomogne porodici oko troškova dopremanja Milanovog tijela iz Slovenije u Lipnički Šor.

.

Advertisement
.

.

Izvor. Kurir

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Uznemirujući snimak! Zvezdan potpuno poludio pa se zaletio iz sve snage i prošao kroz staklo!

Rijaliti učesnik Zvezdan Slavnić zaleteo se i prošao kroz vrata nakon razgovora sa bivšom suprugom Anom Ćurčić.

Naime, on se zaleteo iz sve snage i prošao kroz vrata.

Ana je u tom trenutku krenula da vrišti i da ga doziva pameti.

– Aj se smiri, hoćeš da me stresiraš još – rekla je Ana.

Advertisement
– Hoćeš da me ubiješ – upitao ju je Zvezdan.

Uznemirujući snimak pogledajte ovdje

Na imanju je nastala čitava pobuna nakon ovog Zvezdanovog postupka, a zadrugari su krenuli da ga dozivaju i govore mu da prestane to da radi, dok je Ana zaplakala u zagrljaju Zorice Marković.

Podsetimo, Zvezdan i Ana imali su novo suočavanje u vezi njihovog odnosa, a Zvezdana je izgleda to dodatno izrevoltiralo pa se odvažio na ovakav postupak.

Advertisement
Izvor: Kurir 

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Ovako Jelena Karleuša izgleda bez šminke: Ovo je zapravo njeno pravo lice! (Foto)

Jelena Karleuša je na estradi prisutna duže od dvije decenije i od početka je privlačila pažnju medija i publike.

Osim zbog burnog privatnog života, Karleuša je u centru pažnje često i zbog izjava, neobičnog stila i hrabrih odjevnih kombinacija.

Poznata je i po tome što uglavnom koristi jaku šminku, te je rijetko možemo vidjeti u nešto prirodnijem izdanju.

Ipak, dešavalo joj se da objavi takve fotografije. Jutros je objavila sliku iz kreveta i pokazala se u prirodnom izdanju (fotografija iznad), a to je radila i ranije (fotografija ispod teksta).

Jasno je da je Karli podjednako prelijepa i bez šminke.

Advertisement
.

.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Espreso 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net