Connect with us

Vijesti

UDATA SAM, KAO SAMOHRANA MAJKA ŽIVIM: OVO JE PRIČA ZA NAS GLUPAČE KOJE SMO NA SVOJA PLEĆA NATOVARILE BAŠ SVE!

Published

on

Koja se prepozna u priči – neka digne ruku.

Znate onu pesmu “Oženjen sam, kao momak živim”? E, ovaj naslov na koji ste kliknuli – je moja verzija.

I u mojoj verziji to baš i nije pesma. Više je tužbalica. Narikuša.

Jer život današnje, savremene, pa još i udate balkanske žene, često se svodi na život samohrane majke. (Bez ikakvog lošeg osvrtanja na one koje su i papirološki samohrane.)

Elem, mi koje smo se dobrovoljno udale, rodile decu i odlučile po cenu raznih sTanja ostati u braku, sve češće se sudaramo jedna s drugom, u zajedničkim situacijama, i na istim mestima. S detetom u jednoj i cegerom u drugoj ruci.

Advertisement

S brdom obaveza i moranja u glavi i dobrom kilometražom pod nogama.

Zar nije?

Koja se prepozna u priči – neka digne ruku.

‘Ajmo.

Ustajanje, buđenje dece, oblačenje. Radim ja.

Advertisement

Gde su patike, šta će da obuku, ko sprema doručak. Opet ja.

Vodi u vrtić, do škole, vraćaj, radi domaći, hrani, briši guzu, idi na roditeljski… ?

Pa ja.

Do pijace, prodavnice, apoteke, do knjižare, do Kineza, do doktora… Eto mene opet.

Je l’ treba na predstavu, kupiti čizme, u šetnju, do rodbine, u bioskop…

Advertisement

Lepo me sramota ponavljati…

Ja.

Pretrpana kesama, cegerima, sa svih strana kao hrčak vučem kući. Nogama otvaram vrata, laktovima zatvaram. Menjam sijalice, unosim drva, vučem kutije u potkrovlje, rasklapam aspirator, krečim, i družim se sa šrafcigerom k’o s bratom rođenim.

A udata.

Muž uglavnom pojma nema ni kad je trening i čas matematike, ni gde mu je zimska jakna, ni kad treba čistiti sifon od sudopere, ni šta kupiti njegovoj mami za rođendan, ni da navuče jastučnicu.

Advertisement

A kao punoletan.

Oženjen čovek.

Otac.

I nije cela ova prozivka zbog (nedajbože) manjka ljubavi, ili ti na račun njih, muških. Ne.

Ovo je javna prozivka za sve nas – Pepeljuge 21.veka, koje smo bile dovoljno glupače, pa na svoja pleća svalile sve što smo svaliti mogle.

Advertisement

A i mogle smo.

A i glupače smo.

Samo što se toga setimo uvek nakon ponoći.

Baš u ono vreme kad završavamo ručak za sutra, puštamo još jednu mašinu šarenog ili krećemo da kačimo zavesu koju smo upravo ispeglale.

To je ono vreme kada magija prestane, a mi se pretvorimo u nesretnicu u staroj, iscepanoj trenerci, i setimo se da je ona lujka – dobra vila – zeznula i nas, i bundevu i miševe.

Advertisement

To je vreme kada sabiramo 2 i 2, i po stoti put kažemo sebi da će sutra to morati biti 4, pa kud puklo da puklo.

A pukne uglavnom po našem vremenu, našim rukama i našim živcima.

I, znate šta me jedino teši?

Šta mi jedino znači, odzvanja u ušima od sreće?

To što me, u celoj ovoj farsi od bajke, moja mala princeza i moj mali princ – gledaju kao kraljicu.

Advertisement

Pravu.

S pravom krunom, pravim biserima i pravom, pravcatom svilom.

Što sam njima, u njihovim okicama, ja, mama-supermama. Sa svim čarobnim moćima i štapićima.

Da li u ruci držim olovku, čekić ili varjaču, oni u meni uvek vide kraljicu koja ispunjava njihove snove i željice, i znaju da će u mom zagrljaju uvek pronaći odmor za svoje trepavice, slušaoca za njihove priče i melem za sve svoje boljke.

E, to.

Advertisement

Baš to.

Pa, i nije malo.

Je l’da.

*Autor: Jelena Kovinčić

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net