Connect with us

Vijesti

Za vožnju u pijanom stanju propisano pomaganje u mrtvačnici!

Published

on

Moldavska vlada započela je novi program edukacije vozača koji su vozili u alkoholiziranom stanju. Ako žele ponovno dobiti dozvolu za vožnju, vozači moraju određeno vrijeme raditi u mrtvačnici.

U Moldaviji je započet novi program za ponovnu edukaciju prijestupnika i za odvraćanje od vožnje u alkoholiziranom stanju. Taj novi model rehabilitacije vozača dio je paketa zakona koji se bore protiv ispijanja alkohola, a podrazumijeva da alkoholizirani vozači moraju određeno vrijeme pomagati u mrtvačnici kako bi natrag dobili vozačku dozvolu, prenosi Dnevnik.hr.

Prvih nekoliko sudionika već je posjetilo mrtvačnicu u Chisinauu. Njihov boravak u mrtvačnici trajao je pet sati, a osim što su pomogli mrtvozorniku pri nekropsiji i pranju tijela, pomogli su pri skupljanju smeća po instituciji, piše Publika.

Jedan od sudionika nije izdržao, pa je pobjegao iz mrtvačnice. Kasnije će mu biti dopušteno da ponovno prođe kroz antialkoholni program. Ostatak grupe je ostao pod dojmom boravka u mrtvačnici. “Ono što vidite ovdje, iskustvo mrtvačnice ostaje zauvijek s vama. Nakon ovog programa, osobi ne treba skidanje s alkohola“, rekao je jedan od njih.

“Polaganje programa u mrtvačnici ostavlja jak psihološki utisak na subjekte, pogotovo kad shvatimo da svi na to reagiraju drugačije. Dovoljno vam je samo da vidite ili osjetite miris trupla i već to ostavlja snažan utisak na većinu ljudi”, rekao je šef državnog inspektorata Andrei Iavorschi.

Prema novim moldavskim propisima, tko god izgubi vozačku dozvolu zbog vožnje u pijanom stanju, moći će ju dobiti nazad polaganjem navedenog programa, ako im sud to dopusti. Program može trajati do tri mjeseca i podrazumijeva 12 sesija, od čega su tri individualne i devet grupnih.

Advertisement

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net