Connect with us

Vijesti

DA LI JE NUKLEARNA OPCIJA JEDINO PUTINOVO PREOSTALO ORUŽJE?

Published

on

ladimir Putin nikad prije nije izgubio rat. Ni u Čečeniji, ni u Gruziji, ni u Siriji. Može li Ukrajina biti drugačija?

Da, 6.000 kvadratnih kilometara samo je mali dio teritorije koji Rusija drži u Ukrajini – jedna petina zemlje.
Loš moral na frontu

Ali, Rusija je sada u zaostatku, ovo je bio bijeg, a ne „pregrupiranje“, kako bi ruski državni mediji htjeli natjerati svoje gledatelje da vjeruju.

Loš moral duž prenapregnute linije fronte sa slabim tačkama, koje je Ukrajina jasno uspjela identificirati, može biti zarazan i Kremlj to mora znati, piše Guardian.

Dakle, šta radi Vladimir Putin? Ne očekujte da će Kremlj reći mnogo više od uobičajene retorike „sve ide po planu“ jer bi sve više bilo priznanje nečeg trulog u ovoj „specijalnoj vojnoj operaciji“, prije svega nedostatka ljudstva.

Advertisement

Mogao bi se on odlučiti na širu mobilizaciju, umjesto da se oslanja na dobrovoljce-plaćenike koji će vrlo brzo shvatiti da ova užasno opasni rat nije vrijedna te plaće.

To možda ne uključuje potpunu mobilizaciju sa svim političkim posljedicama slanja ruskih mladića u borbu, ali bi mogla biti ciljana mobilizacija rezervista sa spefizičnim vojnim vještinama.

No, i dalje bi im trebalo vremena i obuke, pogotovo ako su vojni rok služili davno, a bez potpune objave rata oni još uvijek mogu imati zakonsko pravo odbiti ili barem odgoditi slanje u Ukrajinu.
Problem ljudstva

Problem ljudstva za borbu nije lako riješiti. Tu su i druge tačke pritiska na koje Rusija može utjecati. Ciljanje na energetske mreže Ukrajine – već u igri, Zaporožje – jedan projektil daleko od nuklearne katastrofe. nastavak pritiska na Evropu kroz energiju, iako nedavni napredak Ukrajine na frontu čini vjerovatnijim da će joj Evropa nastaviti isporučivati ​​viša oružja, a ne manje.

Što se tiče nuklearne opcije, Rusija je u određenoj mjeri pripremila retoričku osnovu.

Advertisement

Njihova nuklearna doktrina dopušta prvi udar nuklearnim oružjem samo ako je stabilnost države ugrožena. No, kako se „specijalna vojna operacija“ neprestano opisuje kao način odbrane Rusije od agresije NATO-a, da je krajnji cilj Zapada uništenje Rusije, ne bi bilo teško koristiti to opravdanje ako se Rusija odluči na taktički nuklearni udar o kojem neki od glasnijih vojnih stručnjaka na državnoj televiziji već razmišljaju.
Daleko od revolucije

Je li Putin zaista spreman ići tako daleko? Priča koja se tako često spominje kao uvid u njegovu psihu je kako je kao dijete, igrajući se u dvorištu zgrade u Sankt Peterburgu, uspio stjerati u kut velikog štakora.

Umjesto da se uplaši – udario je.

No, ova priča – i njeni zaključci – opovrgavaju Putinovu sposobnost prilagodbe, njegov oportunizam, njegovu stručnost u svim hibridnim stvarima.

Možda želi da njegova ostavština uključuje povratak Kijeva pod okrilje Rusije, ali da prijeđe nuklearni Rubikon, 77 godina nakon Hirošime?

Advertisement

Nije nemoguće, ali je malo vjerovatno. Ovih 6.000 kvadratnih kilometara oko Harkova (preciznije, Izjuma i Balaklije) nije Herson niti je bitka za Krim.

Tada bi se stvari mogle promijeniti unutar zemlje, a ne samo na bojnom polju.

Za sada grozničavo čavrljanje na ruskim TV talk showovima ne predstavlja revoluciju, kakve god želje Zapada bile. No, ovo su grozničava, opasna vremena…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

DOZNAJEMO: OVO JE PISMO PENZIONERIMA ZBOG KOJEG SU FADILA NOVALIĆA STAVILI NA CRNU LISTU SAD-A

Published

on

By

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, 2018. godine poslao je pismo penzionerima u ovom entitetu u kojem je navedeno šta je Vlada FBih do tada uradila na poboljšanju statusa penzionera te šta će Vlada FBiH raditi u narednom periodu, tačnije od 2018. godine do kraja ovog mandata.

Novalić je naveo da penzioneri mogu očekivati rast povećanja penzija, što je i ispunjeno u ovom mandatu.

U mandatu Fadila Novalića penzije su povećavane nekoliko puta (zaključno s junom 2022.). Između ostalog, četiri redovna povećanja, dva vanredna najnižih penzija i jednokratna povećanja, odnosno isplaćivane su jednokratne pomoći penzionerima … Za vrijeme vlade Fadila Novalića penzije su povećavane – od 2015. do 2018. godine 34 KM, a od 2019. do 2021. za 25 KM, te povećanje od 11 posto u ovoj godini.

Prosječna penzija prije novog Zakona o PIO-u koji je usvojen u Novalićevom mandatu iznosila je 371,59, a najniža 326,17 KM.

Deficit Zavoda PIO/MIO u mandatu Nermina Nikšića, prethodnog premijera, išao je i do 200 miliona KM. Po završetku mandata Vlade FBiH na čijem je čelu bio Nikšić deficit PIO-a je bio 133.150.000 KM (na dan 31.03.2015. godine kada je imenovana Novalićeva Vlada FBiH). Suficit PIO-a 31. decembra 2021. godine iznosio je 132.260.000 KM.

Advertisement

Novalić je, dakle, stavljen na američku crnu listu zato što je penzionerima u FBiH poslao pismo u kojem im navodi da će se Vlada FBiH i dalje brinuti o njima.

Ministarstvo finasija SAD-a to tumači na način da je Novalić “zloupotrebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, što je suprotno zakonima BiH.

U sedmici prije izbora 2018. gdine Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost”.

Pismo zbog kojeg su Novalića stavili na američku crnu listu možete vidjeti izpod:

Continue Reading

Vijesti

U BiH ogroman broj nevažećih glasačkih listića. Oglasili se Izetbegović i Dodik

Published

on

By

Na posljednjim Općim izborima ponovno je bio veliki broj nevažećih listića kojim su se birali državni parlamentarci i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije, nakon obrađenih više od 83 posto biračkih mjesta, tijekom izbora zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine bilo je gotovo 120.000 nevažećih listića ili 8.67 posto.

Nakon obrađenih 92 posto biračkih mjesta na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine bilo je više od 102.000 nevažećih glasačkih listića. Ukupno je više od 222.000 nevažećih listića,

zbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama. Broje se glasovi, a brojni su kandidati već proglasili pobjedu, iako službeni rezultati još nisu objavljeni. Sve je ipak zasjenio visoki predstavnik Christian Schmidt koji je u izbornoj noći odlučio nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Nedjeljni opći izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u njoj, no nedovoljno za potpunu promjenu vlasti pa će njome u naredne četiri godine najvjerojatnije i dalje upravljati tri velike nacionalne stranke koje su bile u koaliciji i protekle četiri godine.

Advertisement
Continue Reading

Vijesti

TO ŠTO VAM POLICAJAC UVEK DODIRNE AUTO KAD VAS ZAUSTAVI, NIJE NIMALO SLUČAJNO! Genijalna policijska tehnika, evo zašto to rade

Published

on

By

Kada vas saobraćajna policija zaustavi, prilaze sa zadnje strane, a vi u retrovizoru možete videti kako policajac dodiruje gepek ili drugi deo automobila vašeg auta. Naravno, pod uslovom da ste obratili pažnju.

Međutim, da li znate razlog za to? Neverovatno je prosto, ali i genijalno u isto vreme.

Saobraćajna Policija, Loznica

Ako vozač napravi neko krivično delo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povredi policajca ili nekog drugog, zbog otiska prsta koji je policajac ostavio predstavlja značajan dokaz.

Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem.

U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobegao se može locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

Advertisement

A još jedan razlog za dodirivanje gepeka jeste provera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je kidnapovanje u pitanju. Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo uplašili vozača i ostale osobe u vozilu.

Saobraćajna Policija, Policija

U slučaju da vozač ima neke nelegalne supstance ili oružje, odmah će krenuti da ih sakrije pre nego što policajac stigne do prozora, a iznenadno kuckanje može da ga zbuni i tako poveća šansu da hvatanje.

Ova praksa se polako napušta u SAD zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procene situaciju i ima li opasnosti.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net