Connect with us

Vijesti

Izetbegović: Mi poštujemo i čuvamo sve što je BiH, i njene nekropole, i crkve, i bosanske kraljeve, i Titove partizane, sve je to naše

Published

on

U Centru za kulturu u Varešu održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno, Izetbegović je u uvodu obraćanja podsjetio na česte posjete Varešu tokom i nakon agresije na BiH. – Ovdje je srce BiH. Ovdje je bilo i srce stare srednjovjekovne kraljevine.

Ovdje su i naše stare džamije i stare bosanske crkve, nekropole. To se osjeća kada se prođe ovim krajem. Ali Vareš zaslužuje bolje. I sigurno ćemo se više posvetiti Varešu u narednom periodu – kazao je Izetbegović. Istaknuo je Izetbegović da posljednji skupovi SDA podsjećaju na one iz perioda osnivanja stranke 1990. godine, te da se osjeti energija među narodom.

– Ne smijemo se usuditi pa reći da se dobro živi u BiH, ali se nikada manje loše nije živjelo ovdje. Od slobode do životnog standarda. Ali naravno da to nije dovoljno. Narod zna da je, uprkos krizama i blokadama, urađeno mnogo toga.

Mi u FBiH držimo ekonomiju BiH i guramo je naprijed – izjavio je Izetbegović. SDA se, dodao je, bori za ovu zemlju i poštuje sve ono što čini i što je činilo BiH kroz njenu historiju. – Poštujemo sve što je Bog dao da ova zemlja bude. I te nekropole, i crkve, i bosanski kraljevi, i Titovi partizani.

Advertisement

Sve što je dobro za ovu zemlju je naše. Nismo mi samo Bošnjaci, mi smo i Bosanci i Evropljani. To su naši preci, naša kost, ti bosanski kraljevi. Mi to volimo, mi to poštujemo i mi to sve čuvamo. Mi smo drugačiji – poručio je Izetbegović. Izetbegović je istaknuo da je BiH bogata zemlja, te da je neophodno efikasnije iskoristiti resurse kojima raspolaže. – Glavni problem i sukus svih problema je odlazak mladih.

Zapadne zemlje nude neke stvari koje mi ne možemo ponuditi, a onda neki u BiH krizama i blokadama dodatno pospješuju iseljavanje. SNSD bi da oslabi državu. Na tome se možda dobijaju izbori, ali se gubi biološka supstanca. HDZ im se pridružuje u tome i pokušavaju pritiscima, prijetnjama i ucjenama da ostvare svoje ciljeve. To im neće poći za rukom jer mi nismo ljudi na koje djeluju prijetnje.

SDA će, kao i do sada, imati odgovore na sve izazove. Vrijeme je da se i oni urazume, da budu pametniji i da zajedno zaustavimo iseljavanje mladih – kazao je Izetbegović. Govoreći o odnosu sa HDZ-om BiH, Izetbegović je kazao da se može razgovarati o zahtjevima te stranke po pitanju izmjena Ustava i Izbornog zakona, ali da se u obzir moraju uzeti i zahtjevi SDA.

Jednako tako, dodao je, neće proći nametanje rješenja koja su u suprotnosti sa evropskim demokratskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava. – Čuli ste šta je danas Milanović izjavljivao. Srbija i Hrvatska se naoružavaju. Imaju svoje igrače u BiH. Međutim, BiH je tvrđava.

Dejtonski mirovni sporazum, ma kakve mi imali primjedbe na njega, je napravio BiH u njenim granicama. Iz te je države mnogo lakše braniti BiH nego što je to bio slučaj 1992. godine – izjavio je Izetbegović govoreći o odnosima sa susjednim državama i prijetnjama BiH koje dolaze od ideologija i politika iz tih država. SDA će, dodao je, braniti sve ono što je izboreno i izgrađeno u proteklom periodu, od države, kulture, vjere, identiteta i ostalih izborenih i reafirmisanih vrijednosti, a samo SDA, poručio je Izetbegović, posjeduje kapacitete da ih brani.

Advertisement

– Mi nemamo alternativu. Kada se stari umore, mladi će preuzeti i gurati dalje – poručio je Izetbegović. Izetbegović je, govoreći o političkim oponentima, kazao da oni ne mogu nadjačati SDA jer ne može mržnja nadjačati ljubav prema domovini.

Pored Izetbegovića, na skupu su se obratili predsjednica Općinskog odbora SDA Vareš Alma Kamenjaš, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, nosilac liste SDA za Parlament FBiH Mirsad Zaimović i nosilac liste SDA za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Alija Ogrić, saopćeno je iz SDA.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net