Connect with us

Vijesti

ŠPANSKI SVEŠTENIK ZLOSTAVLJAO MALOLETNIKE Osuđen na 30 godina zatvora

Vrhovni sud Španije osudio je danas bivšeg sveštenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika u katolickom internatu pre skoro deceniju kada je radio kao njihov učitelj.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dečaka, na primer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog lečenja, prenosi Rojters.

Sud je zaključio “da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera” i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima dece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju crkve pojavili su se poslednjih meseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkveni zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a bivši sveštenik je u prošlosti negirao da je loše postupao.

Advertisement

Navodi se da je verski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

List ”El Pais” je u decembru izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je danas da je njegova kancelarija već u prva dva meseca istrage pomogla 201 žrtvi.

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati sa vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

Rojters navodi da je pokrenuta istraga na nivou biskupije koju nadgleda privatna advokatska firma.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Braća preminula u istom danu: Milan klonuo na fudbalskom turniru, a srce starijeg Milisava to nije izdržalo!

Koliko može biti jaka bratska ljubav, da srce bukvalno stane od tuge pokazuje jučerašnji tragični događaj iz Lipničkog Šora kod Loznice. U istom danu izdahnula su dva rođena brata, Milan (47) i dvije godine stariji Milisav (49) Maksimović, prvi u Sloveniji, a drugi u Srbiji poslije saznanja šta se desilo.

Mlađi brat, koji je bio gluhonijem, nalazio se na fudbalskom turniru u Sloveniji, a onda je stigla vijest da je tamo iznenada preminuo.

– Milan je bio vrlo dobar fudbaler, koliko znam bio je član FK Sloge iz našeg sela za koju je povremeno igrao, inače, za njega zna cijela bivša Juga. Bio je član naše reprezentacije gluhonijemih osoba i veoma uspješno je nosi državni dres. Kako sam čuo igrao je jučer taj nesrećni turnir kada mu je pozlilo na utakmici, a izgleda da je srce upitanju. Nažalost, nije mu bilo spasa žali brata, sve to bilo je u nekih sat vremena poslije strašne vijesti iz Slovenije – priča jedan mještanin Lipničkog Šora u kome su svi potreseni zlom sudbinom Maksimovića.

To su javili njegovima i Milisava je takav tragična vijest strašno pogodila.

– Kažu da je pokušavao da utješi njihovu majku, a onda je u jednom trenutku izašao iz kuće. Našli su ga ubrzo mrtvog u dvorištu. Valjda srce nije moglo da izdrži, nije mogao da prežali brata. Sve to dogodilo se u nekih sat vremena poslije strašne vijesti iz Slovenije – priča sagovornik, a prenosi Kurir.

Advertisement
Za braću kažu da su bili dobri i vrijedni ljudi. Relativno rano su ostali bez oca pa su se borili kroz život i bili jako vezani. To je jedna vrlo jednostavna, pitoma porodica, a njih dvojica uvijek spremni da pomognu ako kome mogu, kažu njihove komšije i prijatelji zatečeni velikom tragedijom.

Iza njih su ostale supruge, majka i petoro djece, Milisav ih ima troje, a Milan dvoje.


Foto: Ilustracija

Kada će biti sahrana mještani ne znaju, ali pretpostvaljaju da će braća biti zajedno ispraćena na vječni počinak. Inače, na društvenim mrežama je osvanuo danas apel da se pomogne porodici oko troškova dopremanja Milanovog tijela iz Slovenije u Lipnički Šor.

.

Advertisement
.

.

Izvor. Kurir

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Uznemirujući snimak! Zvezdan potpuno poludio pa se zaletio iz sve snage i prošao kroz staklo!

Rijaliti učesnik Zvezdan Slavnić zaleteo se i prošao kroz vrata nakon razgovora sa bivšom suprugom Anom Ćurčić.

Naime, on se zaleteo iz sve snage i prošao kroz vrata.

Ana je u tom trenutku krenula da vrišti i da ga doziva pameti.

– Aj se smiri, hoćeš da me stresiraš još – rekla je Ana.

Advertisement
– Hoćeš da me ubiješ – upitao ju je Zvezdan.

Uznemirujući snimak pogledajte ovdje

Na imanju je nastala čitava pobuna nakon ovog Zvezdanovog postupka, a zadrugari su krenuli da ga dozivaju i govore mu da prestane to da radi, dok je Ana zaplakala u zagrljaju Zorice Marković.

Podsetimo, Zvezdan i Ana imali su novo suočavanje u vezi njihovog odnosa, a Zvezdana je izgleda to dodatno izrevoltiralo pa se odvažio na ovakav postupak.

Advertisement
Izvor: Kurir 

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Ovako Jelena Karleuša izgleda bez šminke: Ovo je zapravo njeno pravo lice! (Foto)

Jelena Karleuša je na estradi prisutna duže od dvije decenije i od početka je privlačila pažnju medija i publike.

Osim zbog burnog privatnog života, Karleuša je u centru pažnje često i zbog izjava, neobičnog stila i hrabrih odjevnih kombinacija.

Poznata je i po tome što uglavnom koristi jaku šminku, te je rijetko možemo vidjeti u nešto prirodnijem izdanju.

Ipak, dešavalo joj se da objavi takve fotografije. Jutros je objavila sliku iz kreveta i pokazala se u prirodnom izdanju (fotografija iznad), a to je radila i ranije (fotografija ispod teksta).

Jasno je da je Karli podjednako prelijepa i bez šminke.

Advertisement
.

.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Espreso 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net