Connect with us

Vijesti

10 načina kako ti roditelji na Balkanu izjavljuju ljubav

Published

on

Odnos roditelja prema djeci je odista zanimljiv u Bosni i Hercegovini. Kada neko sa strane sluša, pomislio bi da roditelji stalno kude i ruže svoju djecu, ali to je daleko od istine. Mi u nastavku donosimo pojašnjenje za top 10 najčešćih načina kako roditelji izjavljuju ljubav djeci u BiH:

1. Zadrži kusur
Ovo je scenarij koji prođe 99% djece tokom ranog odrastanja. Replika “zadrži kusur” se smatra minimalnom, osnovnom rečenicom kojom se izjavljuje ljubav. Ukoliko niste baš ekstremni kreten, svaki roditelj će vam reći da zadržite kusur nakon odlaska u granap. Ako ste doživjeli da vam traže da vratite kusur, vjerovatno ste na korak do toga da vas se odreknu putem novina.

2. “Gledaj onog mog”
Poklik ljubavi oca koji sjedi u društvu sa svojim vidno pijanim drugovima, u trenutku kada potomak muškog spola, minimalno tinejdžerskog uzrasta, slučajno prođe pored kafane gdje otac svakodnevno ordinira s društvom. U ovisnosti od broja tura koje su se okrenule za stolom, postoji velika mogućnost da vas zovne da se pozdravite, zabali vas po obrazu i uvali koju marku u džep.

3. “Jesi li jeo”
Svaka majka barem tri puta dnevno putem Vibera, SMS-a i telefonskog poziva.

4.”Pokrij ta leđa”
Prostata i leđa su dvije svete tačke ljudi iz BiH. Dokle god vam majka rondavim tonom govori da pokrijete leđa, mirno spavajte. Očigledno je ponosna na vas i želi da imate potomke.

5. “Mrrrmmmm”
Očev poklik dok mrsi brk i sluša vas dok objašnjavate majci šta želite da uradite, a on se apsolutno ne slaže s tim. Ukoliko se sve zadrži na mrrrrmmm, voli vas do neba.

Advertisement

6. “Ako ti ja sastavim jednu preko usta”
Ova prijetnja može doći od strane oba roditelja. Iako bi nekom neukom stranom puku izgledalo kao klasično nasilje u porodici, ovo je zapravo odgojna metoda s elementima iskrene roditeljske ljubavi. Dokle god se brinu o vama, vole vas, ma na koji način tu brigu pokazivali.

7. “Uberi sam prut”
Zajebali ste nešto. Zajebali ste nešto debelo, i sada je vrijeme da se suočite s posljedicama. Vole vas, jer vam daju priliku da izaberete prut s kojim će vas tući.

8. Veze nemaju u koju školu idete
Vole vas zbog toga kakvi jeste, a ne zbog vaše edukacije ili ambicija koje imate u životu. Ovaj oblik iskazivanja osjećanja je u 95% slučajeva od strane očeva, koji izliv emocija spajaju s mogućnošću smanjivanja obaveza prema vama.

9. “Ovo si ga ti naučila”
Ljubomora oca prema majci je izražena gotovo svakodnevno. Kada otac uputi ovakvu repliku, znate da je majka uvijek na vašoj strani i da vas neizmjerno voli.

10. “Kopat ćeš ti meni kanale”
Trauma svakog djeteta jednom u 14 dana nakon povratka s roditeljskog sastanka, nakon što se tamo crvene pred drugim roditeljima zbog vaših ocjena. Kako bi vam ukazali na važnost učenja u školi i dobrog prosjeka, koriste metode zastrašivanja, jer im je stalo do vas.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net