Connect with us

Vijesti

Građani koji se žele grijati na struju morat će platiti povećanje priključne snage

Published

on

Drastična poskupljenja peleta, ogrjevnog drveta, uglja i drugih energenata prisilila su građane da sve intenzivnije razmišljaju kako se ugrijati tokom zime, a sudeći po velikoj potražnji za klima-uređajima, radijatorima, grijalicama, izgleda da se struja čini kao najprihvatljivija opcija.

Međutim, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) kažu da već prate potrošnju i da ostaju pri upozorenjima da će struje biti, ali ne za zagrijavanje prostora, i da građani dobro razmisle prije nego što krenu u takve investicije.

Zato je u pripremi model po kojem će cijena struje za prosječnu potrošnju ostati ista, dok bi ona prekomjerna bila dvostruko skuplja.

Direktor EPBiH Admir Andelija pojašnjava da će građani koji se žele grijati na struju najprije morati platiti povećanje priključne snage u svom domaćinstvu.

Priključna snaga je količina energije koju potrošač u momentu može koristiti, a u slučaju prekomjerne potrošnje limitirano brojilo ih isključuje sa sistema. Rješenje je smanjiti potrošnju ili povećati priključnu snagu, a prelazak sa 4,2 na 10 kWh, potrebnu za grijanje, koštao bi 1.334 KM.

Advertisement

– Ako na to dodamo duplo veću cijenu energije za grijanje onda će grijanje na struju biti preskupa investicija. Dakle, cijena struje za prosječnu potrošnju do nekih 300 kWh ostat će ista, dok će cijena preko toga biti dvostruko i više skuplja. Na taj način bismo zaštitili prosječne potrošače, da ne trpe oni koji se ne griju na struju, ali i EP BiH i rudnike – ističe Andelija.

Andelija kaže da je EP BIH zadržala dosadašnje cijene toplotne energije iz termoelektrana za Tuzlu, Lukavac i Kakanj, te da Vlada FBiH subvencionira oko 70.000 kupaca iz ugroženih kategorija stanovništva sa 100 KM do Nove godine. Zato očekuje da i niži nivoi vlasti urade isto, da Kanton Sarajevo i Zenica subvencioniraju cijenu plina, te da i druge sredine pomognu ugroženima u nabavci energenata za zimu.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net