Connect with us

Vijesti

Ostali ste bez goriva? Evo koliko dugo možete voziti na “rezervi”

Published

on

Pretpostavka je da vam na rezervi preostane još oko 5 litara goriva, a kako doći do tačne količine?

Primijetili ste da vam se upalila žuta lampica na instrument tabli? Kao što vam je sigurno već poznato, to je znak da vam je vozilo na rezervi, ali ne treba da vas hvata panika. Ipak, ne preporučujemo niti da “cijedite” posljednju kap goriva iz rezervoara, zato što čestom vožnjom na minimumu možete prouzrokovati oštećenje pumpe goriva, a pored toga i filtra foriva u koji može ući talog s dna rezervoara i sitne nečistoće.

Kad je u pitanju vožnja na rezervi, sprovedeno je mnogo istraživanja i mjerenja kako bi se pronašao tačan odgovor, ali samo vi možete znati koliko vam automobil u prosjeku troši, što je ujedno i najvažniji podatak. A kako da znate tačnu količinu goriva koja ostaje na rezervi?

Odgovor je sljedeći: Čim se rezerva uključi, požurite na benzinsku pumpu, uložite više novca tako da rezervoar napunite do vrha. Taj broj oduzmite od kapaciteta tanka goriva u fabričkim podacima (npr. 66 minus 59) Na ovaj način ste dobili količinu goriva koja vam preostane u tanku po uključenju lampice.

S nekim automobilima možete prijeći preko 70 km na rezervi, s drugim vozilima ćete pak, prijeći manje od 40 km, a stil vožnje je još jedan faktor koji utječe na ovaj podatak, kao i činjenica vozite li na autocesti ili u gradu. Međutim, svakako je zbog vaše sigurnosti i duševnog mira uvijek dobro znati koliko vam goriva preostaje u tanku nakon što se na instrumentnoj ploči upali žuta lampica…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net