Connect with us

Vijesti

Dragan Mioković: U Našoj stranci 70 posto muškaraca ima knjižicu Armije BiH

Published

on

Penzionisani sarajevski policajac i kandidat Naše stranke za Federalni parlament Dragan Mioković za Klix.ba je govorio o ulasku u politiku, snazi političke opcije kroz koju je odlučio djelovati te o svojim radnim planovima.

U Našu stranku je ušao zbog toga što, kako kaže, imaju identične stavove i zbog toga što, kako i oni navode, “nikada neće sa SDA” koalirati. On ističe kako je stranka čiji je član najjača u Kantonu Sarajevo, ali i da su sve snažniji u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, kao i drugim kantonima gdje jačaju svoje kapacitete.

Zbog svega toga, tvrdi da će Naša stranka biti nezaobilazan činilac u formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Njegov posao će s obzirom na iskustvo biti, kako je kazao, organizacija policijskih snaga u FBiH kroz dopune zakona. Stoga je njegovo izborno obećanje – jačanje zaštite najslabijih i ugroženih kategorija društva, posebno kada je riječ o djeci.

Na kraju govori o je o tome koliko su realne ustavne reforme koje je predložila Naša stranka u odnosu na inicijative nekih drugih stranaka kao što je Komšićeva “Za građansku BiH”. Mioković tvrdi da je riječ o realnom prijedlogu iako podrazumijeva jednog predsjednika sa ceremonijalnim ovlastima. Prijedlog je u parlamentarnoj proceduri stoga će se sigurno i utvrditi koliko je bio realan.

Advertisement

Prijedlog Naše stranke za Christiana Schmidta kada je riječ o Izbornom zakonu je, prema riječima Miokovića, ograničavanje nadležnosti Doma naroda BiH. Inače, i ovo je jedno od pitanja koja nikada nisu postigla konsenzus među akterima.

Trideset godina sam kao policijski službenik, radeći na najsloženijim istragama najtežih krivičnih djela, dokumentujući ratne zločine izvršene od strane VRS nad sarajevskom djecom, ženama i civilima, predstavljajući svoju Bosnu i Hercegovinu kao kapacitiranu i sposobnu da vlastitim policijskim snagama pomogne drugim kroz učešće u UN misiji i direktno učestvujući u kreiranju i izradi najvažnijih zakona koji se tiču policijskog organizovanja na nivou FBiH, služio građankama i građanima, štiteći njihove živote i imovinu. Prije nekoliko mjeseci, predsjednik Edin Forto kojega do tada nisam poznavao, me je pozvao i ponudio mi da nasatavim raditi ono što jedino i umijem – služiti i štititi, samo ovoga puta kroz angažman u Našoj stranci. I, ja sam taj poziv prihvatio.

Kada je, svojevremeno, objavljen tekst koji će biti uklesan na spomenik žrtvama pobijenim na Kazanima, usprotivio sam se licemjerju i javno rekao da nikada više neću glasati za SDP. Iz saopštenja Naše stranke koje je naknadno uslijedilo, shvatio sam da o ovom, za mene izuzetno važnom pitanju, imamo identičan stav. “Ljudska prava nisu švedski sto” je rečenica Edina Forte koja mi je odzvonila puno prije našeg susreta jer korespondira mom ličnom ali i profesionalnom habitusu – tamo gdje sam ja nećeš ni moći ni smjeti ugroziti slabijeg, malobrojnijeg ili drugačijeg, koliko god da si jak, većinski ili očekujuće običan. Uvijek sam poštovao one koji ne odstupaju od vlastitih principa bez obzira na cijenu i stoje iza svojih ljudi. Naša stranka je na primjeru Povorke ponosa, a posebno lažne optužbe o netrpeljivosti ezana, pokazala da ostaje pri svojim stavovima i načelima, i po cijenu političke štete, a i da iza svoje članice kojoj je lažima i objedom nacrtana meta na čelu, stoji odlučno i čvrsto.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net