Connect with us

Vijesti

Tajne Titova pogreba: Pokapali su ga dvaput, a ovo je lista svih državnika koji su ga ispratili

Published

on

Josip Broz Tito je, iz tehničkih razloga, pokopan dva puta – jednom za kamere, a jednom za stvarno, otkrio je inženjer Dragomir Gavrilović 2002. godine. Kada se Tito razbolio 1980. godine, Gavrilović se nalazio u Engleskoj i tamo vidio nadgrobnu ploču Williama Shakespearea na kojoj je uklesano samo piščevo ime, godina rođenja i smrti. Do tada je već izgradio rezidenciju u Užičkoj 15, vilu „Mir” i još šezdesetak rezidencija i skloništa, ali i rezidenciju iračkog predsjednika Sadama Huseina.

– Zovnem liječnike Stankovića i Kičića, a oni mi kažu da je predsjednik u komi, da je sve gotovo i da se pripremam za pogreb. Ali, s kim god sam od Titovih bliskih drugova pokušao da razgovaram o izgledu grobnice, svi su se hvatali za glavu i šaptom mi govorili: „Gavro, ne spominji mi to, molim te” – rekao je tada Gavrilović.

Gavrilović je samoinicijativno iz nekakvog nacrta uzeo mjere, angažirao radnike. Počela je izgradnja grobnice.

– Bilo je jasno da se ona samo pomoću dizalice može postaviti na grob, a tako dugotrajan i neizvjestan čin ne bi bio baš efektan pred svjetskim kamerama. Odlučili smo da umjesto prave nadgrobne ploče stavimo „masku”, također mramornu, ali znatno lakšu- svjedočio je Gavrilović.

Gavrilovićevi živci bili su zategnuti kao strune dok je promatrao pogreb koju je gledao gotovo cijeli svijet, više od stotinu predsjednika, na čelu sa Leonidom Brežnjevim i mamom Jimmyja Cartera. Ipak, nije bilo neugodnih iznenađenja. Kada su državnici napustili kompleks, kovčeg sa maršalovim tijelom  izvađen je iz grobnice, obložen bakrenom maskom i ponovo spušten na dno, a preko kovčega je stavljena betonska ploča, pa na nju navučena ona teška, mramor.

Advertisement

U knjizi „Generalov let”, general Ivan Dolničar potvrdio je Gavrilovićevo priznanje. Iako je on tvrdio da je mramorna ploča bila teška 12 tona inženjer Gavrilović najvjerojatnije je raspolagao preciznijim podatkom.

‘Tijekom noći je skinut ‘krov’ i stavljena je stijena koja je i danas ovdje. Kako bi izgledao pogreb s dizalicom koja bi spuštala tu gromadu? Možete zamisliti skandal da je nešto puklo ili se otkačilo’, objasnio je svojedobno Titov unuk Joška Broz.

Nakon što je javljeno da je Tito umro, Bogoljub Stavrev, vicepremijer savezne vlade, tražio je od vojske da kovčeg mora biti spušten i preko njega navučena konstrukcija za sedam i pol minuta, koliko je trajalo intoniranje himne i Internacionale. Kako je to bilo nemoguće, prvenstveno zbog težine mramornog bloka od 12 tona, napravili su imitaciju bloka od 200 kilograma na čeličnoj potkonstrukciji, identičnih šara i dimenzija. Bar 20 puta su imali generalnu probu pogreba, rekao je svojedobno za srpske medije inženjer koji je želio ostati anoniman.

Dvostruki pogreb predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita početkom svibnja 1980. i pripreme za njega obavljeni su pod nadzorom tadašnjeg glavnog tajnika Predsjedništva SFRJ, generala Ivana Dolničara. Službeni i stvarni pogreb predsjednika Tita obavljen je tek poslije pogrebne ceremonije na Dedinju, u nazočnosti državnog povjerenstva u kojem su osim vicepremijera savezne vlade Bogoljuba Stavreva i Dolničara bili Titov pobočnik Zvonimir Kostić i još nekoliko ljudi.

Pogreb, kao dio ceremonijala, bio je improviziran za televizijska i ostala snimanja, a u stvarnosti su radovi na Titovoj grobnici, poslije pogreba, trajali cijelu noć. Masivan i vrlo težak mramorni blok koji pokriva Titov grob trebalo je konačno namjestiti i sve zabetonirati. U pogrebnoj ceremoniji, koju su prikazale TV i filmske kamere iz cijelog svijeta, grobnica je samo privremeno zatvorena imitacijom mramornog bloka koja nije bila pričvršćena, već se nalazila na posebnim kotačima.

Advertisement
17382690

Plan ‘Dan X+4’

Kako je pisao srpski Telegraf, početkom siječnja 1980., dok je Tito još bio živ, počelo se s pripremama. Plan se zvao „Dan X + 4“ — dan smrti i naredna četiri dana. Postojao je niz komisija i odbora zaduženih za pripreme; general-pukovnik Bruno Vuletić bio je glavni koordinator, general-bojnik Martin Špegelj operativni izvršitelj, a važan kotačić je bio i generalni sekretar Predsjedništva general-pukovnik avijacije Ivan Dolničar.

Uz direktan TV prijenos, u ranim jutarnjim satima 5. svibnja, u pratnji ađutanta Vrhovnog komandanta kontraadmirala Zvonimira Kostića, oficiri Garde su iz Kliničkog centra u Ljubljani iznijeli llijes prekriven jugoslavenskom trobojnicom i smjestili ga u pogrebno vozilo, za čijim je volanom sjedio zamjenik komandanta Specijalne auto-čete Gardijske brigade pukovnik Ivan Kužnik.

Lijes je prvo prevezen u  zgradu Skupštine SR Slovenije na Trgu revolucije, koji nije mogao primiti sve koji su htjeli ispratiti pokojnika. U auli skupštine su brojne delegacije odavale počast i polagale vijence, smjenjivale su se počasne straže kod lijesa, ispred zgrade su bili Partizanski zbor, orkestar milicije i počasna četa Jugoslovenske narodne armije.

Nakon govora predsjednika skupštine mjesta Ljubljana Marjana Rožiča, zbor je zapjevao „Pjesmu Titu“ a oficiri Garde lijes vratili u pogrebno vozilo, koje je uz počasnu pratnju pet vojnih „kampanjola“ krenulo ka željezničkoj stanici.

Narod je duž čitave trase Tita zasipao cvijećem, na vjetru se vijorilo 50 ratnih zastava slovenskih partizanskih brigada. Dok je lijes unošen u Plavi vlak i smještan u salon-vagon, akademski zbor „Tone Tomšič“ pjevao je „Svečanu pjesmu” („Jugoslavijo, borba te rodila“), nesuđenu državnu himnu.

Vlak je ka Zagrebu krenuo u 8.30. Narod se okupljao duž čitave pruge, a posebno na stanicama Kresnice, Litija, Zagorje na Savi, Zidani Most, Sevnica, Blanca, Krško, Brežice, Dolovi, Zaprešić, kroz koje je vlak usporavao dok je prolazio.

Advertisement

VIDEO SAHRANE POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI:

Pages: 1 2

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Zelenski: Rusi su izgubili pet puta više vojnika nego Ukrajinci!

Published

on

By

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska vojska izgubila pet puta više vojnika od Oružanih snaga Ukrajine. Objavio je i dnevne žrtve ukrajinske vojske koje, kako je kazao, nisu u potpunosti tačne.

“Imamo procjenu žrtava po danu. Međutim, ona nije tačna. Procjenjuje se da 50 ljudi strada dnevno. Međutim, to nisu tačne brojke, jer ne znamo tačno koliko je vojnika i civila ostalo na ovom teritoriju. Ukrajinska vojska je imala pet puta manje gubitaka od ruske”; rekao je Zelenski.

Dodao je da je stav ukrajinske vojske da ne objavljuje tačan broj poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika.

“Glavni problem su tačni podaci. Ja imam informacije koje dobijam i koje mi oni dostavljaju. Moramo biti jako oprezni s brojkama, jer je riječ o ljudskim životima”, smatra Zelenski.

Advertisement
Continue Reading

Vijesti

Izetbegović poslao poruku: Razočarati vas sigurno neću. Ni ja, kao ni Alija, izdati ne znam

Published

on

By

 U dvorani Mejdan u Tuzli održan je veličanstven skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati SDA za sve nivoe vlasti sa prostora Tuzlanskog kantona. Kako je saopćeno, pred punim Mejdanom se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je kampanja SDA počela prije mjesec dana u Živinicama, te da je tokom kampanje obišao skoro sve čaršije Tuzlanskog kantona. – Narod voli SDA, cijeni rad dvojice svojih premijera, mladog Irfana Halilagića i starijeg, ali mladolikog i vitalnog Fadila Novalića. Čestitam obojici. Idemo, ako Bog da, ka pobjedi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da Vlada Tuzlanskog kantona predvođena SDA-ovim premijerom Irfanom Halilagićem ima nafaku, jasan program i osjećaj za probleme svog naroda, te da sredstva usmjerava prema onima kojima su najpotrebnija.

A da nafake bude, potrudila se Vlada FBiH. Kantonalnim vladama je doznačila velike iznose, a Vladi TK najveći, skoro 39 miliona KM u ovoj godini, plus šest miliona općinama i gradovima. Sljedećih 40 miliona KM će stići početkom 2023. na osnovu izmjena Zakona o raspodjeli prihoda, koji neki već zovu “Zildžićev zakon” – izjavio je Izetbegović. Federalni premijer Fadil Novalić se, dodao je, već sedam godina nosi sa svim krizama, blokadama, pandemijom, te sa svim teretima koje nameću retrogradne politike.

Advertisement

– Rezultat je više od 60.000 novih radnih mjesta u FBiH, najveći postratni budžeti, unaprijeđen status penzionera i boraca. Nema više štrajkova, nema više problema sa firmama poput Aide, Dite. Sve se posložilo i riješilo – kazao je Izetbegović. Naglasio je Izetbegović da je tokom obilaska gradova širom BiH osjetio dobru energiju koja najavljuje veliku pobjedu SDA. – Jedanaest ih se ujedinilo protiv SDA. Jedanaest vidljivih i još toliko nevidljivih, onih koji ih kuraže. A narod se očigledno ujedinio sa SDA – poručio je Izetbegović.

Govoreći o političkim oponentima, istaknuo je da se radi o skupini međusobno ideološki suprostavljenih stranaka i derivata SDA čiji je jedini cilj borba protiv SDA. – Ne smije borba za vlast biti preča od borbe za narod i državu. Ne smije mržnja i ostrašćenost navući krv na oči i zamagliti ispravne ciljeve. Ne mogu cinizam i uvrede zamijeniti programe i viziju. Ne može se lomiti politička kičma patriotama BiH, a da oni to ne prepoznaju i da to ne spriječe – kazao je Izetbegović. Podsjetio je zatim Izetbegović na ulogu SDA u svim najvažnijim procesima u BiH u protekle tri decenije, ali i u proteklom mandatu. Osvrnuo se zatim na pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, te navodnu ljutnju pojedinih ambasada na SDA zbog odbijanja da se prihvate loša rješenja. – Jedini kojima ja odgovaram ste vi.

Meni je jedino bitno da vas ne razočaram, da vama mogu pogledati u lice. A razočarati vas sigurno neću. Ni ja, kao ni Alija, izdati ne znam – poručio je Izetbegović. Naredne Opće izbore je ocijenio kao dramatično važne i najvažnije u postdejtonskom periodu, te kao raskrsnicu između velike krize i velikog napretka. – U posljednjim decenijama smo podizali porušenu privredu, gradili infrastrukturu, podizali generaciju privatnih pouzetnika kakvih nije bilo u vremenu netržišne ekonomijie. Došli smo do tačke kada sve može da krene odjednom, da eksplodira, da pokrenemo korištenje ekonomskih resursa kojima ova zemlja raspolaže. Uradimo tako. Prestanimo sa konfliktima i blokadama. Pružimo šansu mladim ljudima. Ubijedimo ih da ostanu u zemlji u kojoj su rođeni – poručio je Izetbegović.

Da bi se krenulo snažno u pravom smjeru, potrebno je, dodao je Izetbegović, liderstvo, odnosno ojačana SDA kao snaga koja okuplja, prašta, poštuje i voli ovu zemlju i svakog njenog čovjeka. – Tražim od glasača 350.000 glasova za SDA. Dug put smo prešli zajedno. Dovršimo ga. Ojačajte motor koji nadvladava sve otpore već 32 godine. Ojačajte ga pred uzbrdicu koja nam slijedi – kazao je Izetbegović. Govoreći i pređenom putu u proteklim decenijama, Izetbegović je podsjetio na sve teške izazove i postojanje snaga koje ne vole BiH. – Četnici rado pominju krvave Drine. Bivši komunisti rado pominju zatvore.

SDA je garant da nikada više neće biti nasilja nad nevinim Bošnjacima. Ni kama, ni zatvora, sigurno. Želim podsjetiti SDP, ovdje u Tuzli, da je komunizam umro kada su komunisti dopustili da umre Jugoslavija. Sada branimo BiH. Ostavite se komunizma i zatvora. Sudit će sudovi, a ne centralni komiteti. Pokušajte biti demokrati, socijaldemokrati. Pokušajte ostvariti prodor u dijelove BiH u kojima Bošnjaci nisu većina – poručio je Izetbegović. U završnici obraćanja Izetbegović je pozvao sve prisutne da svojim prijateljima, poznanicima, komšijama i rodbini prenesu da u nedjelju glasaju za sebe, za svoju djecu i unučad.

Advertisement

– Neka glasaju za mir, za stabilnost, za napredak. Neka glasaju za one koji ih nikada nisu iznevjerili. Za provjereno. Za sigurno. Za SDA. Hvala svima koji su učestvovali u ovoj moćnoj kampanji, u još jednom Čudu bosanskog otpora – kazao je Izetbegović. Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Denijal Tulumović, nosioci listi za Parlament FBiH Fadil Novalić, Azmir Husić i Begajeta Čaušević, te nosilac liste za Skupštinu TK Irfan Halilagić, saopćeno je iz SDA.

Continue Reading

Vijesti

Studentica silo.vala muškarca: Veća je i jača od njega, nije ga slušala kada je rekao ne

Published

on

By

U većini slučajeva nasilja i silovanja koji budu prijavljeni i dođu do građana, počinitelj je muškarac a žrtva žena, no jedan sudski spor pokazuje da uvijek postoji druga strana priče. Imogen Brooke, 30-godišnja studentica iz Southamptona, optužena je da je muškarca kojeg je upoznala na internetu navela na seksualnu aktivnost bez njegovog pristanka. Pošto je “znatno veća i jača” od žrtve, koja iz legalnih razloga nije imenovana, “vrlo pijana” Imogen se popela na muškarca i “jahala” ga otprilike 15 minuta nakon čega se samo okrenula i zaspala, rečeno je na sudu.

Na suđenju je opisano kako se napad odvio u njenom domu u Southamptonu. Nakon nekoliko pića otišli su u krevet, gdje je on htio spavati, a Imogen je htjela imati spolni odnos. Vukla ga je za ruku te ga na kraju okrenula na leđa, piše Daily Mail. “Povukla ga je prema sebi i rekla ‘ti možda govoriš ne, no tvoj ku*** govori da’, a zatim se popela na njega i skinula mu bokserice” rekao je tužitelj Robert Bryan.

“Muškarac je policiji rekao da ju nije mogao pomaknuti jer je dvostruko teža od njega, mislio je da će ‘ne’ biti dovoljno, ali sve što je rekao njoj je ušlo na jedno i izašlo na drugo uho. Samo je htio da prestane” nastavio je Bryan. Policiji je žrtva priznala kako je imao erekciju, no rekao je da ju nije htio imati. Snošaj nije završio ejakulacijom već kada je Imogen odustala jer je on izgubio erekciju. “Rekla je da je bila napaljena i htjela je imati spolni odnos. Kada je napravila to što je napravila, on je rekao da je samo odustao jer je shvatio da ga neće poslušati” opisao je tužitelj. Imogen poriče optužbu za navođenje osobe na seksualnu aktivnost bez njena pristanka, što se razlikuje od silovanja. Legalna definicija silovanja je “kada osoba namjerno penisom penetrira tuđu vaginu, anus ili usta, bez pristanka druge osobe”. “Imogen Brooke je žrtvu natjerala na seksualnu aktivnost za koju on nije dao pristanak, i ona nije mogla razumno vjerovati da ima njegov pristanak” rekao je tužitelj. Poroti je kazao kako je pogrešno shvaćanje da su žrtve seksualnih prijestupa uvijek žene.

“U javnosti postoji ta slika, da je seksualni prijestupnik muškarac, a žrtva žena. To je pogrešno. Ovaj će sud jednog dana možda koristiti drugu riječ- stereotip, široko rasprostranjena, ali fiksna i previše pojednostavljena slika ili ideja o određenoj vrsti osobe ili stvari” rekao je, dodavši kako stereotipima nije mjesto na sudu. “Fizičko uzbuđenje nije isto što i pristanak” podsjetio je tužitelj, osvrćući se na žrtvino priznanje da je u početku odnosa s Imogen imao erekciju. “Muškarac s penisom u erekciji, jutarnja erekcija, događa li se to jer su muškarci seksualno uzbuđeni?” zapitao je porotu. Imogen tvrdi kako je “svjesna svoje težine” i nikada ne bi zauzela taj položaj. Također kaže kako se ne sjeća incidenta u pitanju jer je bila pijana. Tužitelj je njenu obranu opisao kao “nesofisticiranu i naivnu”.

“Osjećao sam se kao da traje godinama, ali vjerojatno nije trajalo dulje od 15 minuta. Osjećao sam se povrijeđeno, nisam mogao vjerovati da se događa” svjedočio je potreseni muškarac. “Primijetila je da sam distanciran od nje no nije znala zašto. Natjerala je mene da se loše osjećam što se to dogodilo. Osjećao sam se kao da me netko udario u lice”.

Advertisement

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net