Connect with us

Vijesti

Saška (16) vozi traktor i obrađuje njive: Nije me stid sela, nikad ga ne bih mijenjala za grad

Published

on

Djeca sa sela često se još u ranom djetinjstvu susreću sa brojnim poslovima i pomažu nakon škole kad su u pitanju radovi na njivi i u voćnjacima.

Saška (16) iz Pranjana svoje posljednje dane raspusta tako provodi upravo za volanom traktora koji vozi kao velika, a ne na zabavama.

Zavoljela sam sve seoske poslove još kao mala, i vožnju traktorom. Poželjela sam da vozim kad sam malo stasala, ali otac me nije htio naučiti jer je mislio da sam premlada. Prvi put sam sjela za volan kad sam bila četvrti razred i počela uz očevo strpljenje upravljati traktorom bez problema. Na početku je bilo uplašenih i začuđenih pogleda, ali demantovala sam ih vrlo brzo. Vole se i voziti sa mnom – priča ona.

Svi u selu znaju za Sašku i njenu ljubav prema traktoru, a komšije kažu da pravo muški vozi. Imala je naslijediti spretnost od koga, jer je za volanom vješta i njena majka Ružica.

Kaže da ponekad otac ide ispred nje lokalnim putevima da bi se uvjerio da je sve kako treba. Između ostalog, sije kukuruz, vozi bale sijena, drlja nive, kosi livade i kako kaže, ne srami se nijednog posla, čak i jedva čeka poslije škole da juri kući kako bi pomogla gdje zatreba.

Advertisement

Već joj je u planu da naredne godine polaže za vozački ispit i kako bi mogla voziti traktor i na malo dužim relacijama.

Nikad svoje djetinjstvo na selu ne bih zamijenila za grad, zaključuje ona.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net