Connect with us

Vijesti

OSTAJEMO BEZ PIVA I MINERALNE: Nikada nismo imali ovakvu situaciju, a bit će još gore

Published

on

Neki smanjuju proizvodnju, a nitko ne očekuje brzi oporavak.

Njemačkoj industriji pića nedostaje ugljični dioksid. To usporava pivovare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a nitko ne očekuje brzi oporavak.

Generalni direktor Njemačke udruge pivara Holger Eichele razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljična kiselina hitno je potrebna u cjelokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakiranja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačava prilikom točenja.

Međutim, prema procjenama Savezne udruge njemačke prehrambene industrije, trenutno je dostupno samo 30 do 40 posto uobičajenih količina isporučenog CO2. I sve više tvrtki u industriji pića koje ovise o ugljičnom dioksidu moraju znatno ograničiti svoju proizvodnju. “Ovo ima dramatične učinke na mnoge pogođene tvrtke”, upozorava Eichele.

Ugljična kiselina nastaje reakcijom ugljičnog dioksida i vode. Pivovare ih prije svega trebaju za “prednaprezanje” spremnika, boca i bačvi kako pivo ne bi došlo u dodir sa zrakom tijekom punjenja i da se ne bi pjenilo prilikom punjenja. Mnoge pivovare proizvode i bezalkoholna pića, koja zahtijevaju još veću karbonizaciju.

Advertisement

Na kraju, ali ne manje važno, ozbiljnih problema imaju i proizvođači mineralne vode. “Na nekim mjestima proizvodnja je već smanjena”, kaže glasnogovornik Njemačke udruge za nabavu mineralne vode Tobias Bielenstein. Mnogi proizvođači trenutno dobivaju manje CO2 nego što su naručili. To je zbog industrije gnojiva.

“Kada su cijene plina naglo porasle, proizvođači gnojiva smanjili su svoju energetski intenzivnu proizvodnju”, kaže Bielenstein. “Nusprodukt proizvodnje je CO2.” Dakle, veza je: manje gnojiva jednako manje ugljičnog dioksida jednako manje ugljične kiseline, prenosi dpa.

Bielenstein objašnjava da je uvijek bilo faza s uskim grlima ugljičnog dioksida ljeti, kada se proizvodi manje gnojiva. Ali ovaj put je bilo mnogo gore. “Ako se ovako nastavi sljedećih nekoliko tjedana, situacija će doći do vrhunca”, upozorava glasnogovornik udruge. Tada se mogu očekivati daljnji padovi proizvodnje.

Ne može se predvidjeti hoće li pojedini proizvođači morati zaustaviti proizvodnju. “Ali iznimno smo zabrinuti “, kaže Bielenstein.

– Nikad prije nismo imali ovakvu situaciju, kaže Bielenstein.

Advertisement

Generalni direktor augsburške pivovare Riegele Sebastian Priller kaže da se situacija znatno pogoršala od početka ljeta.

“Također pretpostavljamo da će stvari prije postati prije gore nego bolje.” Sve dok su troškovi energije visoki ili nastavljaju rasti, postojat će daljnji nedostatak.“

“A ako pivovarama ponestane ugljične kiseline, ne mogu proizvoditi.” Planiranje je trenutno nemoguće. “Situacija se može promijeniti svaki tjedan”, kaže Priller. «Na industrijskim sastancima svi se pitaju: odakle dobivate ugljični dioksid? Imate li drugi izvor?”

Aktienbrauerei Kaufbeuren već je ograničio proizvodnju. “Od prošlog tjedna ne proizvodimo limunadu”, kaže generalni direktor Gottfried Csauth. “Budući da je za limunadu potrebno mnogo ugljične kiseline, a mi smo imali samo male količine, nije bilo drugog načina.” Csauth ne očekuje da će se stvari uskoro popraviti. Međutim, proizvodnja piva se nastavlja – unatoč znatnom povećanju troškova.

Nedostatak ugljičnog dioksida ne pogađa sve jednako: Radeberger Grupa, koja pripada Oetker Grupi s markama piva kao što su Jever, Clausthaler ili Schöfferhofer, još ne vidi probleme: “Budući da prvenstveno koristimo ugljični dioksid fermentacije iz vlastitog proizvodnje u našim pivovarama, ne vidimo potencijal za kratkoročne probleme.”

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vijesti

Novi zemljotres u BiH: “Trajao je kratko i bio snažan”

Published

on

By

Novi zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).  Prema prvim podacima EMSC-a, zemljotres je zabilježen u 22:17 sati na 14 kilometara istočno od Stoca.

Izmjerena jačina zemljotresa iznosila je 3.1 stepen po Rihterovoj skali. Zemljotres nije dugo trajao, prema komentarima na EMSC forumu. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Međugorju, Čapljini, Ljubinju, Nevesinju i Trebinju, kao i Dubrovniku u Hrvatskoj. Kako tvrde korisnici EMSC-a, potres je kratko trajao i nije bio toliko snažan.

Continue Reading

Vijesti

Škola iz Bosne upozorava na ženu koja pokušava prevarom oteti djecu

Published

on

By

Druga osnovna škola Živinice ja na svom Facebooku objavila fotografiju žene za koju kažu da ispred škole vrbuje djecu, odnosno nagovara ih da pođu sa njom. Objavom su željeli upozoriti roditelja na opasnost, a s obzirom na to da policija ne može ništa uraditi jer nema dokaz o bilo kakvim lošim namjerama snimljene žene.

Ona je, kako navode, zaustavila osmogodišnju djevojčicu i nagovarala je da pođe s njom. Djevojčica je kazala da joj je žena rekla kako ju je poslao njen otac jer hitno moraju ići za Njemačku. Nakon što se učenica uspjela otrgnuti, žena joj je zaprijetila da nikome ne smije reći jer će opet doći. “Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas.

Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu.

Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu”, naveli su oni. Podjećamo, u Tuzli je prošli mjesec došlo do sličnog incidenta kada je sredovječni muškarac pokušao oteti 12-godišnjeg dječaka dok se vraćao iz škole. Muškarac je zaustavio automobil pored dječaka i pozvao ga da uđe što je on odbio i otrčao kući.

Continue Reading

Vijesti

Evakuacijski timovi u Kijevu dijele stanovništvu tablete joda

Published

on

By

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio“,nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Continue Reading

U TRENDU

Copyright © 2014 Atraktiva.Net