Connect with us

Vijesti

Samo u BiH: Od 9.3.2022. se pokušava smanjiti cijena goriva. Ne ide. Ne žele

Naime Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u 9.3.2022. godine je izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci. Kako je tada objašnjeno (prema cijenama u tom periodu) to bi dovelo do pojeftinjenja goriva u iznosu od 0.50 KM. U međuvremenu je došlo do drastičnog povećanja cijena goriva.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razvlačio je sa zakazivanjem sjedice, podržao je ukidanje akciza, ali samo na mjesec dana – prema prijedlogu Dušanke Majkić, delegatkinje SNSD-a. Za taj amandman glasali su i iz HDZ-a BiH.

S obzirom na različitost tekstova Zakona formirana je Komisija za usaglašavanje tekstova. Sjednica Komisije održana je i usvojen je prvobitni prijedlog na ukidanje od 6 plus eventualno 3 mjeseca, što jeste dobra vijest. Međutim – sada slijedi zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojima bi se trebala potvrditi ova odluka.

Od te sjednice nema ništa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanovićizjavio je naime da ne postoje uslovi za sazivanje hitne sjednice tog doma povodom zahtjeva koji je uputilo 15 zastupnika u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama BiH.

Advertisement

“Nema uslova za sazivanje sjednice. Svi poslanici su trenutno u izbornoj kampanji. Ni ranije nije bila praksa da se sjednice sazivaju u kampanji, a naročito ne desetak dana prije izbora”, rekao je Radmanović.

“Kraj mandata najneuspješnije vlasti u istoriji Republike Srpske i BiH, trojca SNSD, SDA, HDZ u zajedničkim institucijama, završava se sramnom odlukom predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, SNSD-ovim Radmanovićem i Špirićem da, očigledno po nagovoru i nalogu svog šefa Milorada Dodika, ne sazovu sjednice ova dva doma da se konačno riješi pitanje ukidanja akciza, kojim bi konačno pojefrinilo gorivo u prosjeku za skoro 50 feninga po litri. Posljedično, došlo bi do smanjenja cijena i životnih namirnica, jer cijena goriva učestvuje i u kalkulaciji njihove cijene – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović

Borenović je izjavio da više od pola godine, od kada je usvojena inicijativa za ukidanje akciza u Predstavničkom domu, SNSD ne dozvoljava, opstruiše i zaustavlja smanjenje cijene goriva.

“To je vrhunac licemjerja i sramote koja se dešava na isteku ovog izuzetno neuspješnog četvorogodišnjeg mandata BH trojca SNSD, SDA i HDZ. Radmanović i Špirić su imali obavezu, u skladu sa poslovnikom, da sazovu sjednice. Dvanaestog septembra je komisija za usklađivanje teksta zakona o akcizama usaglasila je tekst, predsjedavajući nisu željeli zakazati sjednicu. Nakon toga, 5 delegata u Domu naroda i 15 poslanika u Predstavničkom domu je uputilo zahtjev za sazivanje vanredne sjednice da se ukinu akcize i da se završi ta sramotna saga. Rok za zakazivanje sjednice je istekao, oni je nisu sazvali i mogli bi snositi i krivičnu odgovornost zbog toga, jer nisu postupili u skladu sa poslovnikom” poručio je Borenović.

On ističe da su mnoge zemlje u regionu ukinule akcize i donijele mjere za olakšavanje krize građanima, ali da SNSD već pola godine sramno to odbija.

Advertisement

“Građani treba da znaju da su u petak trebale biti održane sjednice oba doma, ali Radmanović i Špirić to ne smiju zbog zahtjeva svoje stranke, tako da je gorivo još uvijek skuplje za pola marke u prosjeku, nego što bi bilo da su akcize ukinute. Mi ćemo sa svojim aktivnostima po ovom pitanju” rekao je Borenović.

“Sada trebamo imati usaglašeni tekst. Katastrofalna bahatost. Borimo se” rekao je za BUKU kratko Saša Magazinović, jedan od predlagača Zakona.

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić izjavio je ranije za BUKU da ćemo ostati zabilježeni kao vjerovatno jedina zemlja a sigurno među tri rijetke u svijetu koja ama baš ništa nije uradila da ograniči inflaciju i odrekne se dijela prihoda u korist poboljšanja standarda građana.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Žestoka svađa ljubavnice i žene! Anđela pobijesnila nakon prozivki Zvezdanove bivše, pa joj uzvratila: Komentarišeš me 24 sata!

Rijaliti učesnice i ljute rivalke Anđela Đuričić i Ana Ćurčić ušle su u novi klinč zbog klipa u kom Ana imitira Anđelu.

Naime, Đuričićevoj se nije dopalo šta je videla pa se odmah ubacila i potkačila Anu.

– Šta da kažem, svojim delima sam rekla o sebi, a ona svojjim rečima o sebi – rekla je Anđela.

– Ja svojim rečima o tebi, a delima o sebi – rekla je Ana.

– Komentariše me 24 sata – rekla je Anđela.

Advertisement
– Je l’ si se zaprala mala? Ne može ona da ukapira beogradski fazon – rekla je Ana.

– Ja sam crnogorka i ponosna sam jer nemam beogradski fazon dok vi priželjkujete da letujete kod mene – rekla je Anđela.

Naš šmek, ona nije išlifovana devojka, čak ni poentu klipa ne može da razume – rekla je Ana.

Rekla si Ani Spasojević da joj prenese da se zapere, u kom smislu – upitala je Ivana.

– Ne mogu, moram da budem fina. Dovoljno sam rekla. Videćemo te neke klipove, pa će ljudi shvatiti – rekla je Ana i dodala:

Advertisement
– Ja sam nju izimitirala, ali ne omalovažavala nego izimitirala način na koji izgovara.

– Ne dopuštam da se udara na moje mesto odakle potičem – rekla je Anđela.

– To je bilo više karikiranje tvog iritantnog glasa, pa i moj je iritantan – rekla je Ivana.

Advertisement
Izvor: Kurir 

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Bivši partner Merime Njegomir udao kćerku, a mladina majka nije došla na svadbu, sve zbog stana!

Dragoljub Marković, nekadašnji partner Merime Njegomir, udao je kćerku Dariju Marković, a veselje na ranču u Surčinu nije moglo da prođe bez incidenta.

Kako Kurir saznaje, mladina majka, to jest prva supruga biznismena, nije se pojavila na svečanoj ceremoniji, i to zbog imovine.

To tvrdi i naš sagovornik koji je bio na veselju kuma pokojnog premijera Zorana Đinđića.

– Mnogo je bilo lijepo veselje, ali nije moglo da prođe bez konflikta. Darija se udala za svog izabranika Milutina Pešića, s kojim ima dijete, i ništa nije slutilo da nešto može poći po zlu. Na zabavi je bio Branislav Lečić, kao i Goran Bregović, Dragoljubovi bliski prijatelji, ali ostale zvanice su primijetile da se nije pojavila mladina majka, i to zbog konflikta koji je nastao zbog stana u centra Beograda – priča  sagovornik i objašnjava detalje:

– Taj stan Dragoljubova prva supruga, od koje se razveo prije trideset godina, na sve načine pokušava da prisvoji za sebe, a na štetu svog djeteta. Dragoljub je svojevremeno kupio tu nekretninu i namijenio je kćerki. Međutim, majka joj je uzela stan i ne želi da joj ga da. Potkrovlje koje je Dragoljub renovirao je bilo u vlasništvu njegove bivše žene, a kada je adaptacija bila završena, ona je odbila da prebaci stan na njihovo dijete iako je takav bio dogovor. Mlada je blistala iako joj nije bilo svejedno pošto joj se majka nije pojavila na najvažnijem danu u njenom životu. Eto, sukob je u toku i ko zna kako će se završiti – kaže naš izvor.

Advertisement
Tim povodom pozvali smo Dragoljuba, koji je potvrdio naša saznanja i čak nam i ustupio fotografije sa slavlja, piše Kurir.

– Tačno je to što ste čuli. Ne bih da detaljišem o porodičnim problemima. Tužno je to što čini majka mog djeteta. Ne bih da ulazim u detalje. Kratka romansa Kontaktirali smo i s mladinom majkom na broj telefona poznat redakciji, ali ona nije bila dostupna.

Podsjetimo, Merima Njegomir i Dragoljub započeli su vezu u februaru 2015. godine. Poslije dva mjeseca pjevačica se iz centra grada preselila na njegovo imanje u Surčinu. Živjeli su zajedno oko godinu i po pa su se na jesen 2016. razišli. Svojevremeno se dosta pisalo o Dragoljubovom razvodu s prvom suprugom zbog toga što mu je ona tada tražila isplatu od 13 miliona eura na ime imovine stečene u braku. Kao razlog za krah braka navela je pjevačicu Miru Škorić, navodeći da je ona bila ljubavnica njenog muža.

Pjevačica je tad pobijesnila i izjavila da će tužiti suprugu biznismena za laž, navodeći da ju je ona ranije pratila automobilom i proganjala pozivima i porukama.

Advertisement
.

.

.

.

Izvor: Kurir 

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Divna i Marko DNK ušli u Zadrugu: Švalerka i on su me izbacili iz kuće!

Voditeljka Dušica Jakovljević je otkrila publici i predstavnicima sedme sile ko su novi takmičari “Zadruge 6”.

Marko i Divna DNK su od večeras zvanični učesnici šeste sezone rijalitija.

Oni su u studiju u razgovoru sa Dušicom otkrili kakva očekivanja imaju od ove sezone.

– Šta vi očekujete kada uđete, kakvu reakciju zadrugara – upitala je Dušica.

– Očekujemo samo najbolje, da nas cene i vole – rekla je Divna.

Advertisement
– Ja bih hteo da kažem, samo da nađem unutra ženu svog života – rekao je Marko.

– Voli Marko da me pravi ljubomornom, a i ja njega – priznala je Divna.

– Uvek ćemo do kraja biti zajedno. Malo ćaskanja u prolazu može proći – rekao je Marko.

Divna je progovorila i o Markovim novim aferama. 

Zatekla sam ga jednom sa jednom devojkom, tad kad me je izbacio. Ona došla sa raščupanom kosom. Meni je ona rekla da nema ništa sa Markom, ali da je samo njen. Svađale smo se, popi*dela sam i sa Markom sam se svađala i oni su se na kraju dogovorili kako da me izbace iz kuće. Nisam ga tukla – rekla je Divna.

Advertisement
Gde god idem i šta god da rasdim, uvek se vratim svojoj ženi – rekao je Marko.

Podsetimo, Marko i Divna DNK učestovali su u “Zadruzi 1” a publika ih pamti po smešnim anegdotama.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net