Connect with us

Vijesti

U našoj zemlji, i kad ne dobijete glas, možete u vlast!

Published

on

Dok Centralna izborna komisija sabira rezultate izbora, nekim kandidatima/kinjama prolazak u jedan od 13 parlamenta je sasvim izvjestan. No, neki i dalje čekaju da se saberu svi glasovi i vide da li će dobiti direktni ili kompenzacijski mandat.

U kantonalne skupštine ulaze sve stranke koje su osvojile više od 3% glasova, a mandat osvaja osoba koja ima najviše glasova i koja je osvojila 20% ili više glasova unutar liste. Ukoliko nijedan kandidat nije osvojio 20% glasova stranke, a stranka je prešla cenzus, onda mandat osvaja nosilac/teljka liste i tako redom.

No, za entitetske i državni parlament situacija je malo drugačija. Osim direktnih, tu su i kompenzacijski mandati i borba unutar stranaka koja  se vodi za kompenzacijske mandate.

Politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata i nezavisni kandidat u raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu učestvovati samo ako pređu cenzus od 3% od ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj jedinici.

Da bismo razumjeli dodjelu kompenzacijskih mandata, prvo moramo razumjeti dodjelu redovnih mandata.

Advertisement

U svakoj izbornoj jedinici za svaku političku stranku i koaliciju mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: ukupan broj važećih glasova koje je politička stranka ili koalicija osvojila dijeli se s 1, 3, 5, 7, 9, 11 i tako redom. Brojevi koji se dobiju dijeljenjem su “količnici“. Broj glasova za nezavisnog kandidata je količnik tog kandidata. Količnici se redaju od najvećeg do najmanjeg. Mandati se dijele po redu, počev od najvećeg količnika, dok se ne raspodijele svi mandati izborne jedinice za određeno tijelo.

U uputstvu Centralne izborne komisije naveden je i način dodjele kompenzacijskih mandata.

„Prvo se, prema formuli utvrđenoj u članku 9.5 Izbornog zakona BiH, raspodjeljuje ukupan broj mandata za zakonodavno tijelo koji se dodjeljuju za područje određenog entiteta, umanjen za broj mandata koje su osvojili neovisni kandidati. Od broja mandata koje je dobila lista političke stranke ili koalicije, primjenom ovog postupka, oduzima se broj mandata koje je ta politička stranka ili koalicija osvojila, prema postupku utvrđenom u članku 9.5 Izbornog zakona BiH. Preostali broj je broj kompenzacijskih mandata koji lista dobiva“, navodi se u Uputstvu.

Izuzetno komplikovan proces dodjele kompenzacijskih mandata za BUKU pojašnjava Amar Buljubašić, master međunarodnih odnosa.

Kompenzacijski mandati predstavljaju jedan od bitnih faktora izbornog procesa Bosne i Hercegovine. Ipak, mnogi birači nisu svjesni šta oni predstavljaju i kako se koriste. Po zakonskoj definiciji predstavljaju mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Advertisement

„U teoriji je ovo postupak koji ide u prilog relativno manjim strankama koji im omogućuje parlamentarnost i dodjelu mandata. U praksi, u našoj zemlji, ovaj proces je nerijetko popraćen elitističkim pristupom koji omogućuje visokopozicioniranim kadrovima određenih političkih subjekata da, bez obzira i na nedovoljan broj glasova ili nepovjerenje birača, osiguraju mandat za sebe ili podobne i lojalne članove partije“, kaže Buljubašić.

Ove godine prvi na kompenzacijskoj listi su i dalje ljudi koji su prvi na redovnim listama, te predsjednici stranaka, što i nije tako fer, ali je to puno manje nego 2018. kada je čak devet predsjednika stranaka predvodilo kompenzacijske liste.

Način raspodjele kompenzacijskih mandata je najbolje objasniti na konkretnom primjeru, a najlakše to možemo približiti na primjeru izbora državnih parlamentaraca iz Republike Srpske. U ovom slučaju, u RS-u imamo tri izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, a iz svake od njih se bira po tri parlamentarca, odnosno, ukupno devet (9), dok se dodjeljuje također pet (5) kompenzacijskih mandata.

„Po preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (5.10.2022), SNSD bi u svakoj od tri izborne jedinice osvojio po dva mandata, SDS bi osvojio u dvije jedinice po jedan mandat, a PDP u jednoj izbornoj jedinici jedan mandat. U ovom slučaju, prilikom dodjele mandata sabiraju se svi glasovi na nivou entiteta, a potom u opticaj za dodjelu pet kompenzacijskih mandata ulaze svi politički subjekti koji su prešli izborni prag (3% od važećih glasova na nivou entiteta). Primjera radi, na nivou entiteta približno 30 hiljada glasova (a broj će vjerovatno biti veći kada se obrade svi glasački listići) osvojili su kandidati Liste Nebojše Vukanovića i Demokratski savez – Demos, a čiji su glasovi bili „raspršeni“ unutar ove tri jedinice, te jednostavno nisu mogli da se izbore za mandat pored tri popularnije partije. Njihov broj glasova ipak nije zanemarljiv, stoga dobijaju kompenzacijske mandate koji se računaju po definisanom matematičkom postupu (Webster/Sainte-Laguë method). Po trenutnom stanju, jedan kompenzacijski mandat će dobiti i PDP, a jedan lista Ujedinjene Srpske. Za peti, posljednji kompenzacijski mandat, trenutno prednost ima Socijalistička partija, ali je taj mandat dostižan za SDA još uvijek, te će ovisiti koliko će ove dvije partije dobiti još glasova“, pojašnjava Buljubašić.

Za Federaciju BiH je isti postupak prilikom izbora za državni parlament, s tim da je FBiH podijeljena na pet izbornih jedinica, unutar kojih se dodjeljuje 21 mandat, dok se osam (8) mandata dodjeljuje kroz kompenzacijske liste. Gledajući trenutno stanje glasova (5. oktobar), SDA će unutar ovih pet jedinica dobiti osam direktnih mandata sa 193 hiljada glasova, dok će na primjer Narod i pravda sa 62 hiljade dobiti samo jedan, a zbog ranije pomenute disperzije glasova.

Advertisement

„Iz tog razloga, a poslije matematičkog proračuna po navedenoj metodi, možemo zaključiti da po trenutnom stanju NiP dobija i dva kompenzacijska mandata. Svrha kompenzacijskih mandata se može uočiti u primjeru HDZ-a i SDP-a, obzirom da HDZ sa 120 hiljada glasova dobija tri direktna mandata, a SDP sa 102 hiljade glasova četiri, a iz razloga jer su glasovi SDP-a „bolje raspoređeni“ unutar pet izbornih jedinica za Parlament BiH. U ovom slučaju, ukoliko ostane poslije unosa preostalih glasova sličan omjer, HDZ će dobiti još dva mandata i time će se kompenzovati taj izostanak proporcionalnosti pri dodjeli mandata“, dodaje Buljubašić.

Isti postupak se ponavlja i za Parlament FBiH, s tim da je zbog većeg broja izbornih jedinica (12) malo zahtjevniji proces za računanje. Ukupno se dodjeljuje 73 direktna mandata, te 25 kompenzacijskih. Izbori za Narodnu skupštinu RS-a se vrše u devet (9) izbornih jedinica, a gdje se dodjeljuje 63 direktna mandata, a potom se vrši i dodjela 20 kompenzacijskih mandata.

„U suštini, kompenzacijski mandati nisu nužno loša stvar i promovišu princip proporcionalne reprezentativnosti, međutim, u Bosni i Hercegovini se u ovom kontekstu susrećemo s drugim problemom. Tako se prije održavanja izbora, sa listama kandidata dostavljaju i kompenzacijske liste. Visokopozicionirani članovi jedne stranke ili čak i sami predsjednici istih nerijetko upisuju sebe ili sebi odane kandidate na vrh liste, čime im skoro pa sigurno osiguravaju mandat, bez obzira ako ne budu direktno izabrani po broju glasova. Svakako, postoji i pozitivan primjer korištenja kompenzacijskih listi, a u situacijama kada se na prvo mjesto ili u vrh liste uvrštavaju kvalitetni kandidati, a koji su kandidati i izbornoj jedinici gdje njihova stranka nema brojno biračko tijelo, te je jako mala vjerovatnoća da dobiju direktan mandat.“

Mandati koje je jedna stranka ili koalicija osvojila kompenzacijom se dodjeljuju prvim kandidatima s kompenzacijske liste do onog broja koliko je taj subjekt dobio kompenzacionih mandata, bez obzira na broj glasova koji su ti kandidati osvojili u procesu glasanja.

Ukoliko je neko od kandidata s kompenzacijske liste osvojio direktan mandat, kompenzacijski mandat se dodjeljuje prvoj narednoj osobi na kompenzacijskoj listi. Da bi se ime neke osobe našlo na kompenzacijskoj listi, ona mora biti kandidat na izborima za taj nivo vlasti.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

“NIJE ZLATIBOR SKUP”, POGLEDAJTE OVAJ RAČUN: Kafa, uštipci i salata, a cena prava sitnica (FOTO)

Published

on

By

Početak zimske sezone redovno donosi pitanje i o cenama zimovanja, a često su upravo cene na sprskim planinama privlačile veliku pažnju jer znaju da odu u nebesa.

Sada se na društvenoj mreži Tviter pojavila fotografija računa sa Zlatibora, uz fotografiju obroka.

Naime, kako se vidi na računu u pitanju su uštipci od mesa sa kajmakom i salatom, a tu je i jedna kafa. Kada je reč o cenama, ovde su još i povoljne, što su i primetili korisnici ove mreže.

Espreso s mlekom je 170 dinara, uštipci na kajmaku su 790 dinara, šopska salata 270, te je ukupan račun bio 1.230 dinara.

To je iznenadilo pojedine, pa kažu kako ove cene i nisu mnogo visoke, s obzirom na to da na Zlatiboru i Kopaoniku i te kako umeju da slične obroke naplate znatno više.

Advertisement

“Zašto ti uvek, šta god i gde god da jedeš prođeš jeftino i povoljno”, jedan je od komentara ispod ove objave.

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

NOVI SNIMAK PANTERA! Zver prešla 80 km i stigla do Feketića?! JURNUO PREKO NJIVE KAO METAK KAD JE NAIŠAO TRAKTOR

Published

on

By

Odbegli panter koji je nedavno uterao strah u kosti meštanima nekoliko sela kod Apatina danas je navodno primećen čak kod 80 kilometara udaljenog Feketića!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi velika crna životinja nalik panteru koja trči pored njive. Snimak je jutros načinio jedan traktorista tokom poljoprivrednih radova.

Divlja zver je 12. novembra, podsetimo, prethodni put primećena u neposrednoj blizini Banje Januković kad je jedan od gostiju snimio veliku crnu životinju sa terase jednog hotela. Lovočuvari su nakon toga uz pomoć drona sa termovizijskom kamerom pretražili nekoliko stotina hektara površine pod šumom, ali bez uspeha.

Prethodno su JP “Vojvodina šume” upozorile meštane sela kod Apatina da budu na oprezu jer je panter primećen u blizini. Petar Sladić prvi je javno priznao da je ugledao odbeglog crnog pantera zbog čega je i JP “Vojvodina šume” izdalo i zvanično upozorenje građanima da se čuvaju.

Sladić je već ispričao da su pantera kolega i on ugledali pantera još početkom novembra dok su sejali ječam.

Advertisement

Njegove tvrdnje pojedini su ismejali, a neki su ga, što kroz šalu, što kroz zbilju, pitali da li je tog dana bio trezan. Sladić je pak apsolutno siguran u ono što je tog dana video.

  • Odmah sam znao o čemu se radi. Nema nijedna druga slična životinja koja je mogla da oponaša njen hod, rep, da bude skroz crna… Siguran sam da je to bila divlja mačka, panter, nije bežala, lagano je išla – rekao je Sladić.

Kad panter bude otkriven na scenu treba da stupe stručnjaci iz Zoološkog vrta Palić koji imaju najsavremenije sredstvo za omamljivanje životinja. Ako im to pođe za rukom panter će biti prebačen i zbrinut na Paliću.

Zver koja izgleda već nedeljama luta po Vojvodini najverovatnije je pobegla iz zatočeništva u Mađarskoj iz mesta koje je blizu granice sa Srbijom. Nije poznato kad i kako je prešla u našu zemlju gde se odomaćila u području Apatina.

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

MADAM PODVODILA POLICAJKU: Dečka lagala da posle smene ide da čisti stanove bogatih ljudi, a išla kod klijenata NOSILA I DŽOGER

Published

on

By

Policajka (27), koja se snimala dok je oralno zadovoljava kolegu u toaletu, i jedna njena poznanica, s kojom se slikala u seks-pozama, uhapšene su i protiv njih je podneta prekršajna prijava za prostituciju.

Prema saznanjima, njih je podvodila poznata madam i rijaliti učesnica koja je i svojim koleginicama pomogla da od elitne prostitucije zarađuju i po 1.000 evra za noć!

Eksplicitni snimak policajke šokirao je javnost, a brzo se proširio i društvenim mrežama. Ipak, dva meseca kasnije, nakon istrage, mlada policajka sa juga Srbije privedena je na svom radnom mestu. Posle saslušanja, sprovedena je kod sudije za prekršaje.

Hapšenje

Kolege su joj prišle kad je došla na posao u policijsku stanicu u Beogradu i rekle joj da skine uniformu i da se presvuče. Nakon toga su joj stavili lisice i odvele na saslušanje.

Advertisement
Seks Afera, Policajka

Policajka nije htela ništa da komentariše već je odmah pozvala advokata. Tokom saslušanja navodno nije htela ni da komentariše račun na koji je primala uplate i od po 1.000 evra.

Nešto kasnije, prema našim saznanjima, privedena je i jedna njena poznanica, koja je na saslušanju priznala da se bavi prostitucijom, a navodno je otkrila i za koga radi.

Cena

Mesta na kojima se policajka sastajala sa svojim klijentima odisala su suvim luksuzom, a za svoje usluge u skupocenim hotelima i SPA centrima ona je naplaćivala abnormalne cifre.

– Cena njihove usluge zavisila je od klijenata. Bogatim mušterijama znale su da naplate i 1.000 evra za veče. Njih dve se inače stalno druže sa jednom učesnicom rijalitija. Veoma su bliske i gotovo da se ne razdvajaju – navodi izvor iz istrage.

Uhapšene devojke navodno su se često družile sa učesnicima rijalitija i poznatim ličnostima.

Advertisement

– Radile su u paru. Jedna drugoj su nabacivale klijente. Taj posao joj se osladio jer je odlično zarađivala, mnogo bolje nego u državnoj firmi. Zapravo, bila je sigurna da je njene kolege nikad neće uhvatiti i nije sumnjala da je i ona pod budnim okom inspektora koji su dobili saznanje koje je njeno pravo zanimanje – kaže naš izvor.

Varala kolegu s kolegom

Kako saznaju, uhapšena policajka se zabavljala sa kolegom iz MUP-a kojeg je varala sa drugim kolegom iz jedne policijske stanice. Upravo je ljubavnik i napravio eksplicitni snimak koji je pre dva meseca počeo da kruži društvenim mrežama.

Ona je, navodno, svom dečku govorila da ima dodatni posao koji je odlično plaćen, a da je to čišćenje luksuznih stanova u elitnom stambenom kompleksu u Beogradu.

– Jednom dečku se predstavljala kao vredna devojka koja se bori za život i bolje sutra, a drugom je obećavala da će ostaviti dečka zbog njega. Nijedan ni drugi nisu znali da se bavi prostitucijom – priča naš sagovornik blizak policajki.

Advertisement

Nosila džoger na dodatni posao

Naš sagovornik otkriva i kako je uspevala da obmane dečka da je svaki dan vozi na posao gde su je čekali klijenti.

  • Nju je dečko svaki drugi dan vozio na dodatni posao u elitno naselje. Uvek je sa sobom nosila kantu i džoger jer ga je uveravala da čisti stanove bogatim ljudima. Ona je kantu ostavljala ispred ulaza u zgradu ili u hodniku, a u stanovima su je čekali klijenti. Tako je živela mesecima. Haos je nastao kada je on saznao šta zapravo ona radi – kaže sagovornik Kurira.

Kako objašnjava, do tog haosa je došlo kad je izdao njen ljubavnik koji mu je pokazao sporni snimak koji se vrteo na društvenim mrežama.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net