Connect with us

Vijesti

HAOS U MUZEJU! HTELE DA UNIŠTE DELO VREDNO 84.000.000 EVRA: Bacile supu na Van Gogove “Suncokrete”, evo kolika je šteta! (VIDEO)

Dve aktivistkinje eko-klimatske organizacije “Just Stop Oil” (Stanite sa naftom, Zaustavite naftu, Stop nafti) su bacile dve konzerve Kembelove supe od paradajza na Van Gogove čuvene “Suncokrete” u Nacionaloj galeriji u Londonu.

Na snimku koji se deli Tviterom se vide dve devojke koje prilaze slici i bacaju supu na nju, a zatim lepe ruke na zid. Inače, vrednost Van Gogovog remek dela je procenjeno na oko 84 miliona evra (72,5 miliona funti).

Londonska policija saopštila je da su dve osobe uhapšene. Iz galerije su rekli da je slika bila prekrivena staklom i da zato nije oštećena.

U saopštenju iz Nacionalne galerije stoji: “Jutros nešto posle 11 sati dve osobe su ušle u sobu 43 Nacionalne galerije. Čini se da se par zalepio za zid uz Van Gogove Suncokrete (1888.). Takođe su bacile crvenu tečnost – nešto što izgleda kao supa od paradajza – preko slike. Prostorija je ispražnjena, svi posetioci su odvedeni i pozvana je policija. Policajci su sada na mestu događaja. Manja šteta se nalazi na ramu, ali slika nije oštećena.”

“Policajci su brzo stigli na mesto događaja u Nacionalnoj galeriji, nakon što je dve aktivistkinje iz organizacije “Just Stop Oil” bacile tečnost preko slike i zatim su se zalepile za zid. Obe su uhapšene”, rečeno je iz policije.

Advertisement
protest, Just stop oli, London, Van Gog, Suncokreti

Snimak incidenta prikazuju aktivistkinju kako viče: “Šta vredi više? Umetnost ili život? Vredi li više od hrane? Vredi više od pravde? Je li vas više brine zaštita slike ili zaštita naše planete i ljudi? Kriza troškova života deo je cene naftne krize! “

Slika je jedna od sedam slika suncokreta koje je Van Gog stvorio 1888. i 1889. godine, od kojih je pet izloženo u galerijama i muzejima širom sveta. Umetnik ih je naslikao da bi ukrasio svoju žutu kuću u Arlu u Francuskoj pre posete svog prijatelja, slikara Pola Gogena.

Galerija kaže da su slike suncokreta “među najživopisnijim i najomiljenijim Van Gogovim delima”.

protest, Just stop oli, London

Članovi iste aktivističke grupe su tri meseca pre toga papirom prelepili sliku Džona Konstabla u istoj galeriji.

Inače, “Just Stop Oil” je niz grupa koje su posvećene pritisku na vladu da ukine nove licence i ukine saglasnost za istraživanje, proizvodnju i razvoj fosilnih goriva u Velikoj Britaniji. Na njihovoj veb stranici, grupa je citirana kako kaže: „Naučni dokazi su nedvosmisleni: klimatske promene predstavljaju pretnju ljudskom blagostanju i zdravlju planete. “Svako dalje odlaganje usklađene globalne akcije propustiće kratak i brzo zatvarajući prozor kako bi se osigurala budućnost za život.”

protest, Just stop oli, London

Kao rezultat ovih koordinisanih protesta, koji uključuju blokadu puteva i prekidanje fudbalskih utakmica Premijer lige, mnogi aktivisti su uhapšeni. Upravo je juče policija privela 20 demonstranata “Just Stop Oil” nakon što su sedeli na putu u centru Londona.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Spremio grobna mjesta za sebe i kćerku, pa se zakucao u banderu: Stravični detalji pokušaja ub.stva i samoub.stva u Grockoj!

Otac (55) poginuo je u ponedjeljak kada je svojim automobilom “fiat punto” namjerno udario u betonsku banderu u opštini Grocka, dok je njegova kćerka (18) bila na suvozačevom mjestu i teško je povrijeđena. Kako saznajemo, on je bio toliko ozbiljan u namjeri da ih oboje ub.je da je obezbijedio dva grobna mjesta za njih!

Djevojčicin deda ispričao je za Kurir da je otac stalno prijetio da će ub.ti sebe i dijete i da je bio jako ozbiljan u svojoj namjeri!

– On je obezbijedio dva mjesta gdje će da budu sahranjeni kad ih ub.je – kaže djevojčicin deda.

Kako je Kurir već pisao, on je htio da ub.je sebe i ćerku, ali i svoju nepokretnu majku koju je inače i tukao.

– Ne znamo ko će sada da se brine o toj ženi, ali odveli su je iz Centra na bezbjedno – kaže on i dodaje:

Advertisement
– Svi su oko njega trpjeli nasilje, a naročito moja kćerka i unuka. Bili su u braku skoro 30 godina, a oni nije smjela nigdje bez njega, da priča i gleda nikoga osim njega. Pored roditeljske kuće je prolazila gledajući u pod – priča njen otac.

Majka povrijeđene djevojčice nedavno je donijela odluku da više neće trpjeti nasilje od strane svog supruga i otišla je, dok je djevojčica ostala da živi sa ocem.

– Kad je dijete napunilo 18 majka je otišla, nije više mogla da izdrži. Onda je on rekao da će ubiti i sebe i dijete kako bi njoj napakostio – kaže naš sagovornik i dodaje:

– Nina je došla s drugaricom i onda su krenuli u kola, a on je njenoj drugarici rekao: „Sjedi, sad ćemo da se vratimo.“ Nina je ipak željela da ona ide sa njima i pozvala je da sjedne u kola, a kad su sjele, on je izvadio nož i rekao da izađe!

Prema riječima sagovornika, poslije je uslijedilo samoub.stvo oca, a kćerka je srećom preživjela, ali sa teškim povredama.

Advertisement
Takođe, na video snimku stravičnog udarca “punta” u banderu, koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se da nema tragova kočenja.

– Vidi se da se zaletio, nije pokušao da se zaustavi, a ta brzina u tom dijelu naselja je užasno opasna. On je na mjestu ostao mrtav, a njegova kćerka je sa teškim povredama prevezena u bolnicu i ljekari joj se bore za život – pričaju komšije.

.

.

.

..

Izvor: Kurir 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Aleksandra Nikolić napustila Zadrugu i tajno se vidjela sa Dejanom? Isplivali šok detalji njihovog susreta!

Aleksandra Nikolić otkrila je da se krišom vidjela sa Dejanom Dragojevićem i ispričala detalje njihovog susreta.

– Pošto sam spomenuta za čokoladicu i Dejana, evo da otkrijem svima, neću da krijem više. Čulo se već, eto, da, ja kada sam izašla odavde, ja se jesam, govorim istinu, vidjela sam Dejana, čula sam se sa njim, meni Dejan nije zamjerio Bilala. To su budalaštine, da sam htjela nešto da imam, imala bih. Dejan je neko ko je pratio “Zadrugu” sa svih mogućih strimova, tako da, da je postojalo nešto, i te kako bi on mene ostavio, snimao njegove klipove i ostavljao – ispričala je Aleksandra.

.

..

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Đani sav u opekotinama! Pjevač zakukao na sav glas: Ja sam gotov, niko ne može da me prepozna!

Pjevač Radiša Trajković Đani često je aktivan na društvenim mrežama, a sada je objavio snimak iz tržnog centra sa opekotinama po licu i tijelu i zabrinuo sve.

– Ja sam se upalio, ja sam gotov, ja ne znam šta da radim od svog života. Narod ne može da prepozna ko sam – rekao je Đani .

Đani se sve vrijeme snimao u tržnom centru, a njegova žena Slađa nije mogla da dođe do daha od smijanja.

Podsjetimo, folker je nedavno sreo Novaka Đokovića u hotelu što je podijelio sa svojim pratiocima.

– Da pozdravimo familiju – rekao je Đani, a Novak kada ih je ugledao u prolazu ljubazno ih je pozdravio.

Advertisement
– Dobar dan, kako ste? Jel ste dobro? – upitao je Novak pjevača.

.

.

.

..

.

.

Izvor: Kurir 

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net