Connect with us

Šatro

Parking u Sarajevo od sada se može platiti na rate

Vlada Kantona Sarajevo pokrenula je postupak otplate parking listića na rate na svim javnim parkinzima. Obzirom da sve veći broj građana koristi automobil i zbog visoke cijene parkiraju na nepropisnim površinama, vlada želi da građanima pruži dodatnu olakšicu.

“Dnevna ali i mjesečna cijena parkinga je zaista visoka za prosječni džep građana, i jednostavno smo morali pronaći adekvatno rješenje. Imamo previše automobile na trotoarima, zelenim površinama i po denim trakama ulica što pravi sve veći haos iz dana u dan. Zbog toga često građani ulaze u konflikt, policija stalno dobija prijave za nepropisno parkiranje i nemaju vremena da obavljaju druge poslove. Već od 10. novembra će svi građani moći plaćati tiket na rate”, istakao je još uvijek aktualni premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Građani će svoje tikete moći platiti i u čak tri rate, i imat će mogućnost plaćanja kako dnevnih tako i mjesečnih karata.

“Za one koji ne koriste toliko često parking omogućili smo plaćanje na rate za dnevnu kartu, ali ključ je pomoći onima koji koriste mjesečni parking. Dakle ukoliko plaćate parking recimo 100 KM mjesečno, to u toku tog istog mjeseca možete uplatiti u tri rate umjesto odjednom. To će mnogo olakšati i lakše je usputno uplatiti po 33 marke nego odmah dati stoju ili više. Dakle ovo pravilo će da važi samo za javne parkinge i ove pogodnosti ne vrijede za ona koji su u privatnom vlasništvu”, dodao je Forto.

Osobe koje imaju više od jednog vozila će dobiti popust na mjesečnu cijenu od 30% na drugo vozilu, ali isključivo ukoliko oba koriste isti parking.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Šatro

Doktori preporučili Fadilu Novaliću da od sada hoda samo po ravnom

Suđenje u slučaju “respiratori” odgođeno je povrede prijeme FBiH, Fadila Novalića koji je prema pisanjima medija pao dok je planinario. Ova vijest iznenadila je sve koji bar malo poznaju lik i djelo gospodina Novalića koji je poznat kao dobar planinar. Ipak zbog cijele ove situacije savjet koji su doktori uputili premijeru Novaliću je da od sada hoda samo po ravnom.

“Gospodin Novalić je trenutno dobro i on se oporavlja, te nema razloga za brigu. Međutim, izgleda da je gospodin Novalić uzeo prevelik zalogaj i želio otiči iznad svojih mogućnosti. Iako je poznat kao vrstan planinar ovo je bilo previše za njega i on je doživio pad zbog čega smo mu savjetovali da od sada hoda samo po ravnom. Ne mora se uvijek ići na planine, može se nekada prošetati Vilsonovim šetalištem ili nekom drugom poznatom ravnom rutom širom naše zemlje. Kamberovića polje u Zenici je još jedno sjajno šetališta koje bi gospodin Novalić mogao iskoristiti”, rekao je Kenan Fraktura, doktor iz Sarajeva.

Poznat kao veliki ljubitelj prirodnih bogatstava BiH gospodin Novalić nije ovu vijest prihvatio baš najbolje.

“Ja volim planinariti i šta ima veze ako sam malo pao, nije to ništa strašno. Što kaže naš narod samo neka nisam pao sa vlati ovo ostalo sve mogu da istrpim. Ne znam kako ću bez planina koje su mi nekako prirasle srcu. Volim ja šetati i po parkovima, ali ako je to negdje u gradu onda moram voditi i obezbjeđenje, pa je tu gužva, pa slikanje sa fanovima i nemam svog mira koji na planini imam. Pokušat ću ispoštovati savjet doktora, ali ne znam do kada ću izdržati”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Pročitaj cijeli članak

Šatro

Molili za rakiju, pa neočekivano dobili besplatno pivo

Mještani Dubrava kod Živinica mjesec dana su molili da im kroz selo poteče rakija, kako bi se osigurali za nadolazeću zimsku sezonu. Ove je godine u selu rakija podbacila zbog lošijeg prinosa šljive, ali i nagovaranja efendije da je bolje i zdravije sušiti šljivu nego peći rakiju.

“Efendija nagovara naše žene da sušimo šljivu i pravimo sušare. Što je najgore poslušaju ga i stalno nam ‘kljucaju’ da ne pečemo rakiju” – pojadao se Ahmo iz Gornjih Dubrava.

Nekoliko mještana se odlučilo pomoliti da im kroz selo poteče rakija. “Šta se dešaje ne znam? Molili smo za rakiju, a dobili pivu i to Tuborg” – rekao je Lola Bašić, prva Pljoska.

Naime, tokom jučerašnjeg dana teretno vozilo je ‘zaplivalo’ cestom u Gornjim Dubravama i istreslo veće količine Tuborg piva u staklenim bocama. Vrlo brzo su Pljoske organizirali autobus kako bi ‘pomogli’ u raščišćavanju ceste. Zahvaljujući dobroj organizaciji cesta je raščišćenja, a piva u zelenim šišama je sklonjena na sigurno mjesto, uglavnom po štalama i šupama.

Pročitaj cijeli članak

Šatro

U BiH se umjesto stambenih objekata počinju graditi starački domovi

Prema najnovijoj statistici, u Bosni i Hercegovini će u narednih dvadeset godina živjeti preko 40% populacije starije od 60 godina, što jednu zemlju kalsifikuje kao tzv. zemlju staraca. Kako bi se spremili za ovu katastrofu, Vlada FBiH je odlučila poduzeti konkretne korake.

“Pozvali smo predstavnike i Republike Srpske koji su se složili sa našim prijedlozima, povodom novog otkrića. Smatram da sada već trebamo početi razmišljati u pravcu kako da se suočimo sa tim problemom, te shodno tome da pripremimo svu potrebnu infrastrukturu za narednih dvadeset godina. Ne smije nas ta kriza uhvatiti nespremne i moramo osigurati naše sugrađane koji odluče da ostanu ovdje. Naravno da od toga da zadržimo mlade nema ništa i digli smo davno ruke, ali možemo ovima koji ostaju obezbjediti barem sve preduslove za novo doba”, istakao je premijer Federacije, Fadil Novalić.

Oba entitetska nivoa će krenuti u masovnu izgradnju staračkih domova, kako bi sve buduće penzionere pripremili za novu eru Bosne i Hercegovine.

“Plan je da ne gradimo više stanove, jer realno neće biti nikoga ko će kupovati nove. Što se tiče budućih penzionera, mi ćemo za njih izgraditi dovoljan broj staračkih domova koje ćemo finansirati tako da neće morati brinuti o bilo čemu kada ih tamo smjestimo. Imat će tri obroka dnevno, njegovateljice, TV, sve što im je potrebno i neće morati potrošiti ni marku. Naravno to ćemo finansirati tako što ćemo im oduzeti penzije i taj novac preusmjeriti u domove, ali Bože moj, svakako neće ovdje imati unuke da im daju džeparac”, dodao je Novalić.

Projekat pod nazivom “Jedna nacija pod jednim krovom” će započeti sa izgradnjom već naredne godine, a rok za završavanje radova je mart 2044.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net