Connect with us

Vijesti

Zet se ženi taštom, a svekar snajom da bi nasledili penziju: Da li je to moguće i kod nas, bićete iznenađeni saznanjem

Published

on

Sve je češća pojava a naročito na jugu Srbije, da se snaja venčava sa svekrom ili pak zet sa taštom, kako bi i posle smrti bliskog srodnika penzija i dalje dopunjavala porodični budžet, pišu Tviteraši. Tako je jad i beda naterala i jedne i druge na ovakav potez.

Na društvenoj mreži Tviter osvanula je objava u kojoj piše kako je zet navodno oženio taštu, kako bi njena ćerka i on nasledili taštinu deviznu penziju.

Međutim, ova objava izazvala je reakcije mnogih korisnika koji su navodili slične primere iz prethodnih godina, a kako vidimo po objavama , najviše se primenjuje ova metoda na jugu Srbije .

Mnogim korisnicima je ovakva situacija potpuno normalna, te takođe istu i odobravaju.

Jedan korisnik podelio je slučaj u kojem je svekar oženio svoju snaju, ne bi li ona i njena deca nasledila penziju, nakon što su ostali bez člana porodice.

Kontaktirali smo Gradsku upravu grada Beograda da bismo proverili da li je ovakvih slučajeva bilo u prestonici i da li je to zakonski moguće. A razlog je jasan.

Advertisement

Zato, ne tvrdimo sa sigurnošću da su gore pomenuti slučajevi tačni, ili se radi o nekoj vrsti malverzacije.

Pravo na penziju ima pojedinac i ona se obustavlja nakon njegove smrti. Međutim, u nekim slučajevima je penzija jedini izvor prihoda porodice, pa supružnik može da ostvari pravo na porodičnu penziju, koja se isplaćuje preživelom bračnom drugu ili potomcima, pod uslovom da se oni redovno školuju, najduže do navršene 26. godine života u slučaju redovnog pohađanja fakulteta. Oni nemaju pravo da primaju drugu penziju ili da rade za iznos veći od minimalnog iznosa za plaćanje doprinosa, jer im se u tom slučaju penzija oduzima. Iznos porodične penzije zavisi od broja članova porodice – iznosi 70 odsto za jednu osobu, a 100 odsto od penzije preminulog ako je iza sebe ostavio najmanje četiri člana najbliže porodice.

Međutim, postoji mnogo dilema ko sve ima pravo na porodičnu penziju i u kojim slučajevima, a iz Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) tvrde da pravo ne porodičnu penziju ne može da zastari, ali se moraju ispuniti zahtevi kako bi se ona isplaćivala. Važeći Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju garantuje da porodična penzija može biti ponovo aktivirana čak i u slučaju kada nastupi pauza u njenom isplaćivanju usled neispunjavanja uslova nekoga od članova primarne porodice.

Citiraćemo kako stoji u Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju:

– Pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za invalidsku penziju – stoji u Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju. Ukoliko je uzrok povreda na radu ili profesionalno oboljenje, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža tog lica.

Advertisement

Bračni drug može da koristi porodičnu penziju uz dete, koje je korisnik porodične penzije, ako obavlja roditeljske dužnosti prema njemu. Ukoliko u roku od godinu dana posle smrti supružnika postane potpuno nesposoban za rad. Razvedeni bračni drug ima pravo na porodičnu penziju ako mu je sudskom presudom dodeljeno izdržavanje, za onoliko vremena koliko je u presudi naznačeno.

– Ako je umrli osiguranik ili umrli korisnik starosne ili invalidske penzije u trenutku zaključenja braka navršio 65 godina života (muškarac), odnosno 60 (žena), bračni drug može steći pravo na porodičnu penziju pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine.

Uprkos činjenici da pravo na porodičnu penziju može da ostvari supruga preminulog ako je u trenutku smrti imala najmanje 45 godina, jedna naša čitateljka ipak će ostvariti pravo da prima porodičnu penziju. Prema važećem zakonu, ako je udovica u momentu smrti supružnika imala manje od 45 godina života, ona nikada neće moći da ostvari pravo na porodičnu penziju u slučaju kad posle smrti bračnog druga ostanu deca koja imaju pravo na porodičnu penziju po tom bračnu drugu, a udovica vrši roditeljsku dužnost prema toj deci.

U tom slučaju se pravo na porodičnu penziju udovice ceni u odnosu na datum prestanka prava na porodičnu penziju detetu, tj, ako u momentu prestanka prava detetu udovica ima najmanje 45 godina, porodičnu penziju će ostvariti kada navrši godine života koje su propisane za kalendarsku godinu u kojoj podnosi zahtev.

Prema zadnjim izmenama zakona od 2011. godine, predviđeno je da se granica za ostvarivanje prava na porodičnu penziju za udovice, tj. udovce svake godine podiže za šest meseci, sve do 2017. godine.

Supruga ima pravo na porodičnu penziju sa navršene 53 godine života pod uslovom da je u momentu smrti supružnika imala najmanje 45 godina života. Suprug pak može da prima porodičnu penziju samo ako je u trenutku smrti supruge imao najmanje 58 godina života.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

Šok odluka Dejana Dragojevića: U čudnom trenutku primijenio drastičnu mjeru, izbrisao Nikolićku, svi se pitaju samo jedno!

Published

on

By

Dejan Dragojević, njen dečko, pobjednik pete sezone “Zadruge”, nema želju da se oglašava za medije po pitanju brojnih postupaka svoje djevojke, ali je jedan njegov postupak prošao i te kako zapažano.

Nedavno, Dragojević je promijenio fotografiju na Viberu, te odlučio da stavi samo svoju fotografiju, bez djevojke, kako je bilo ranije.

Podsjetimo, Dragojević je, kada je ušao u Zadrugu Aleksandrin bivši dečko Filip Car, upitao svoje pratioce na Instagramu: “Da li su vam normalne situacije koje se dešavaju trenutno u rijalitiju”.

Pored ovoga, Dejan je sa svog Instagrama uklonio i jednu od najemotivnijih poruka posvećenu svojoj nježnijoj polovini.

.

.

.

.

.

.

.

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Na TikToku tvrde da Buba Corelli više nije sa Petrom! A, šta je sa Jasminom?!

Published

on

By

Mnogi tvrde da Buba Corelli živi kao u haremu i da ima dvije djevojke, Jasminu Đuderiju i Petru Cupan, kao i da one znaju jedna za drugu i da nemaju ništa protiv toga. Ipak, i u njihovom ljubavnom gnijezdu postoje nevolje, a više je nego očigledno da se reperove izabranice međusobno ne podnose i ne slažu najbolje.

U prilog tome govori i indirektno prepucavanje preko društvenih mreža. Jasmina javno proziva Petru i karakteriše je kao “ljubavnicu”, a sebe kao reperovu ženu, a nedavno je na Tik Toku napisala kako Petra zvuči kao muškarac.

S druge strane, Petra samo lajkuje negativne komentare za Jasminu, ali ne odgovara na njih. Ono što je zanimljivo jeste da se obje strastveno bore za Bubinu naklonost, pa tako kopiraju jedna drugu. Tako na primjer, čim Jasmina ode na manikir i to objavi na Instagramu ili TikToku, istog ili narednog dana to uradi i Petra. Ili obrnuto.

Čim Petra obuče haljinu i ispozira na jednoj nozi, poslije nekoliko dana to uradi i Đuderija.

Čini se da ove dvije dame imaju iste ili slične stvari u garderoberu, pa tako nose identične odjevne kombinacije, haljine, košulje, pantalone, pa čak i cipele, a slike objavljuju na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama se vodi polemika oko previše sličnosti između Bubinih izabranica, a mnogi misle da su njih dvije zapravo u odličnim odnosima i da na ovaj način samo privlače pažnju.

Najsvježija informacija koja nam dolazi upravo sa Tik Toka “govori” da su Buba i Petra raskinuli. Dodatak “I šta ćemo sad” izazvao je mnoštvo komentara pa jedni “ne mogu sebi doći od šoka”, “drugima život više nema smisla”, “Buba sultan ima rezervu”…

A na istoj društvenoj mreži objavljen je video u kojem je predstavljeno objašnjenje ovog “ljubavnog trougla”, odnosno ko koga “prati”, ko koga “ne prati”. Nema potrebe naglašavati da je situacija izuzetno zamršena. Svaki zaključak o ovom odnosu donosite na sopstvenu odgovornost. Simbolično, ovo objašnjenje prati pjesma Ace Lukasa aforističnog naslova “Gotovo”.

Advertisement

Video pogledajte ovdje

.

.

.

.

Pročitaj cijeli članak

Vijesti

Ivanu Knoll od početka SP-a zapratilo 400 hiljada ljudi, prvi milion proslavila s Nusretom!

Published

on

By

Atraktivna hrvatska navijačica Ivana Knoll ne prestaje privlačiti pažnju otkako je otputovala na Svjetsko prvenstvo u Katar, a to najbolje potvrđuje činjenica da je od svog odlaska tamo dobila više od 400.000 novih pratitelja na svom Instagram profilu.

Hrvaticu koja bodri Vatrene bilo je gotovo nemoguće ne primijetiti, a naročito zbog izazovnih navijačkih stajlinga u kojima su u prvom planu istaknute njene obline.

Ivana je osvanula na naslovnicama brojnih svjetskih medija, a sada se pohvalila i kako je od dolaska u Katar zapratilo više od 400.000 novih pratitelja na Instagramu.

“Hejteri, kako ćete sad spavati”, napisala je Ivana na storyju kojim se pohvalila nevjerovatnom brojkom.

Svoj prvi milion pratitelja koje je skupila na profilu, Ivana je odlučila i proslaviti, a tu priliku iskoristila je da posjeti restoran turskog kuhara i mesara Nusreta, poznatijeg kao Salt Bae. Nakon večere, nije propustila ni da pozira u zagrljaju kuhara.

Navijačica plijeni pažnju u Kataru posebice zbog strogih pravila odijevanja, koje se naročito odnose na žene, što za nju ne vrijedi. Pravila nisu spriječila ni da Ivana izmami osmijeh na lice šeicima, koji su čak podigli telefone i da je fotografišu.

Ivana ja, inače, iz Čapljine, a za medije je pred samo putovanje u Dohu otkrila kako od igrača iz BiH rado prati Edina Džeku, kao i to da joj je on i najatraktivniji.

.

.

.

.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net