Connect with us

Crna hronika

Šemsudin Mehmedović poziva na smjenu Bakira Izetbegovića u SDA stranci

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, ocijenio je za N1 kako će ovo biti najgori saziv Vijeća ministara u historiji.

– Kad se pogleda sastav predloženih ministara on je obeshrabrujući – rekao je on.

Također, komentarisao je i situaciju u SDA nakon opštih izbora. Mehmedović je otvoreno kazao kako je narod poslao poruku treba li Bakir Izetbegović i dalje ostati na čelu ove stranke.

Novi saziv Vijeća ministara

Šta mislite o prijedlogu novih državnih ministara i kako ćete sutra glasat?

Advertisement

– Ja sam pesimista kad je u pitanju novi saziv Vijeća ministara. Predsjedavajući Zvizdić, kao istrošeni kadar SDA, najavljuje novi zamah i nove vjetrove, međutim kad se pogleda sastav predloženih ministara on je obeshrabrujući. Ja sam peti put u prilici da glasam za saziv Vijeća ministara i svaki ciklus, nažalost, donosi nam sve lošije kandidate. Personalno kad se pogleda, mnogo je nekompetentnih kadrova, mnogi ništa pozitivno nisu uradili u životu. Čini se da HDZ ima najkvalitetniju reprezentaciju u Vijeću ministara. I tu također leži jedna velika prevara kad je u pitanju kandidiranje bošnjačkog kandidata, Hurtića. Imat ćemo vrlo kritičan stav prema svim kandidatima. “Osmorka” sad preuzima jednu historijsku ulogu, jedan veliki rizik, ili će BiH krenuti naprijed ili će preuzeti breme izdajnika ako budu samo na riječ vjerovali svojim partnerima.

Kažete za Zvizdića da je istrošeni kadar SDA?

– On najavljuje nove vjetrove, a zašto to nije provodio kad je bio u SDA jer je imao priliku direktno uticati na predsjednika Izetbegovića.

Dodik ugušio opoziciju

Moglo bi se i za vas reći da ste istrošeni?

Advertisement

– Tako je. S punim pravom se može reći da su istrošeni svi oni koji su godinama u Parlamentu i izvršnoj vlasti, jer to troši kadrove.

Kako objašnjavate to da jedna struja u SNSD-u kritikuje Nešića, a komisija u kojoj su članovi “Osmorke” daje mu zeleno svjetlo?

– To je pozitivno s obzirom da je Dodik ugušio opoziciju i nema ko da ga kritikuje. Sad su se ohrabrili članovi SNSD-a. To je dobro za političke prilike u BiH da se krene sa kritikama u vlastitim redovima.

Da li je u SDA došlo do preispitivanja nakon izbora u BiH?

– SDA nema snage da se iznutra kritički postavi prema porukama naroda koje je dobila. Očigledno je da ne postoji pozitivan ambijent u kojem bi se moglo na demokratski i adekvatan način raspravljati u vezi tih poruka.

Advertisement

Ko je krivac za to?

– Naravno da je uvijek predsjednik (Bakir Izetbegović) najodgovorniji.

Poruke od naroda

Treba li SDA novi predsjednik? SDA je kao stranka dobila najviše glasova, ali je Izetbegović izgubio utrku sa Denisom Bećirovićem?

– Ako izvučemo poruke od naroda dobit ćete odgovor.

Advertisement

Kakvu sudbinu predviđate novoj koaliciji na državnom nivou?

– Samim prijedlozima za ambasadore došlo je do svađe unutar ove koalicije, pa i samog SDP-a, što govori da je teško upravljati sa toliko stranaka. Oni će “pući” ili opstati na kadrovima. Nisam optimista, ali će za BiH biti kasno ako se raspadnu jer se neće moći mijenjati sastav Vijeća ministara.

Šta znači kada vaš kolega Edin Ramić kaže da ako se desi izdaja države, SDA će predvoditi bunt naroda?

– Ja bih volio vidjeti koji bi narod izašao iza Edina Ramića. Tačka – zaključio je Mehmedović.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović

Porotni sud dodijelio je odštetu članovima porodice Silvija Akina (41), za čije ubistvo je osuđen Sandro Hamidović zajedno sa Martinom Trotom, Nebojšom Pavlovićem i Dragišom Hamidovićem.

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović.

Podsjetimo, Silvio Akino i njegova supruga Silvija su avgusta, 2015. godine presretnuti nakon što im je jaguar presjekao put. Iz jaguara su izašla četvorica maskiranih pripadnika zloglasnog Hamidović klana iz BiH, a dvojica su nosila obilježja koja podsjećaju na policijske značke. Oni su izvukli Silvija i njegovu suprugu iz auta.

Sandro Hamidović osuđen na doživotnu robiju zbog likvidacije u Belgiji

Supruga je uspjela da pobjegne, dok je njen suprug Silvio ubijen sa pet metaka u glavu i dva metka u stomak. Jedan od napadača Samson Hudurović, koji je Hamidovićev pastorak, takođe je ubijen u ovom okršaju. Kako stoji u optužnici, napadači su imali namjeru da otmu Silvija Akina kako bi od porodice tražili otkupninu od 500.000 evra. Ipak, Silvio je uspio da otme oružje od jednog napadača, nakon čega mu je prišao Sandro Hamidović i “ovjerio” ga sa nekoliko metaka.

Advertisement

Sandro Hamidović je osuđen na doživotnu robiju, Martino Trota je dobio 28 godina, Dragiša Hamidović je osuđen na 22 godine, a Nebojša Pavlović na 20 godina. Među osuđenima je i Boško Hamidović, koji je napadačima dojavljivao o kretanju Silvija Akina.

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Policajac iz BiH otimao novac po Beču: “Uzeo 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na oca od poznanika”

U Beču je počelo suđenje bivšem zatvoreniku, danas izbacivaču, koji je pokušao da ucijeni i iznudi od 34- godišnjaka 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na njegovog oca, isto zatvorenika, dok su dijelili istu ćeliju.

Riječ je o čovjeku sa debelim kriminalnim dosijeom, koji, pored posla izbacivača, živi i od iznude.

Inače, on je na sastanak poveo i bivšeg policajca iz BiH, koji je trebao da zastraši 24-godišnjaka, žrtvu iznude. Mladić je rekao da je stolom bilo šest- sedam osoba, te da je bio u bezizlaznoj situaciji.

Međutim, ovaj bivši policajac iz BiH tvrdi da je on samo sjedio u kafiću sa poznanikom, te da nije ni obraćao pažnju na žrtvu navodne iznude.

“Uopšte se ne sjećam detalja, dopisivao sam se sa ženom na instagramu”, rekao je ovaj policajac, koji je, u međuvremenu, pušten da se brani sa slobode pišu Nezavisne.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Malenom dječaku Hamzi potrebna pomoć dobrih ljudi: “obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi”

Akcija prikupljanja će trajati u periodu od 01.02. do 31.07.2023. godine, a putem Javnog poziva građanima putem medija i društvenih mreža.

Nažalost, naš HAMZA se trenutno nalazi u Sarajevu, u bolnici, u vrlo teškom stanju, već 14. dan u komi, te su HITNO potrebna novčana sredstva za dalje liječenje u Turskoj. Kao što znate, Hamza boluje od cerebralne paralize i spazma mišića, te je obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi.

Novčana sredstva možete uplaćivati na žiro račun broj:

Za uplate iz BiH: 199-440-60114351-23

Za uplate iz inostranstva:

Advertisement

IBAN: BA391994406011435123
SWIFT CODE: ABSBBA22XXX
Sparkasse Bank Ključ
Ulica Branilaca BiH bb
Džemal Hamza Bosnić
Ulica Oslobodilaca bb
Sanica Gornja
Općina Ključ

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net