Connect with us

Crna hronika

Svi se pitaju kako uvijek zaluta u BIH: “Droga je u Sarajevo stigla iz Hrvatske”

Ni nekoliko dana nakon što su na području Kantona Sarajevo otkrivena 52 kilograma kokaina višemilionske vrijednosti, bh. policijske agencije zvanično nemaju odgovore na pitanja ko su osobe koje su je trebale preuzeti, kome je bila namijenjena, za čije tržište, ko ju je stavio u banane te kako su narkopaketi prešli državnu granicu?!
Zalutala pošiljka

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH nam je rečeno da “zbog interesa istrage za sada neće davati izjave za medije”. Prema saznanjima Oslobođenja, droga je u Sarajevo stigla iz Hrvatske, odnosne iz luke u Rijeci.

– Droga koja je oduzeta u akciji Kruna je stigla brodom na obale Hrvatske, a potom je pretovarena u kamione kojima je prevezena u Sarajevo. Do sada je ispitano nekoliko osoba, ali niko od njih nije uhapšen. Utvrđuje se i koji se karteli koriste pečatom “D&G”, jer ovo nije prvi slučaj u Evropi da je zaplijenjena droga s takvom oznakom, kaže izvor blizak istrazi.

Sarajevski trgovac prijavio da mu je, umjesto naručene robe isporučen bijeli prašak

Iskusniji policajci smatraju da to što je u samo nekoliko mjeseci, po drugi put, u našu zemlju zalutala velika količina kokaina uzbuna za bh. policijske agencije, jer ono što je sigurno jeste da bi se sada mogli očekivati sukobi u kriminalnom podzemlju.

Advertisement

Podsjetimo na to da su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH prekjučer objavili informaciju da je pomenuta droga pronađena. Nezvanične informacije govore da su kokain pronašli radnici jedne sarajevske firme prilikom istovara paketa sa bananama, a koji su o svemu obavijestili nadležne organe. Droga je zaplijenjena i u toku je njeno vještačenje.

Sve ovo uveliko je podsjetilo na zapljenu 73 kilograma kokaina koja su nađena u augustu prošle godine u kolumbijskom šećeru, odnosno u skladištu jedne dobojske firme. Iako na istrazi radi Tužilaštvo BiH, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama, ni do danas zbog ovoga niko nije uhapšen. Javnost je također ostala uskraćena i na odgovore o tome u kojoj je fazi istraga o zapljeni 82 kilograma heroina koja su otkrivena u kamionu u Zenici. Osim da je vrijednost ove robe, koja je stigla iz Bugarske, veća od 10 miliona maraka, ostale informacije su i do danas ostale misterija.
Lim kamiona

Inače, u Svjetskom izvještaju o drogama Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) za prošlu godinu navodi se da je došlo do rekordnog porasta proizvodnje kokaina, ali su se povećale i zapljene kokaina. Gotovo 90 posto ove droge zaplijenjene u svijetu 2021. je krijumčareno u kontejnerima i/ili pomorskim putem. Veliki dio je skrivan upravo u paketima sa bananama, odnosno u sendviču lima kamiona piše Oslobođenje

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Advertisement

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović

Porotni sud dodijelio je odštetu članovima porodice Silvija Akina (41), za čije ubistvo je osuđen Sandro Hamidović zajedno sa Martinom Trotom, Nebojšom Pavlovićem i Dragišom Hamidovićem.

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović.

Podsjetimo, Silvio Akino i njegova supruga Silvija su avgusta, 2015. godine presretnuti nakon što im je jaguar presjekao put. Iz jaguara su izašla četvorica maskiranih pripadnika zloglasnog Hamidović klana iz BiH, a dvojica su nosila obilježja koja podsjećaju na policijske značke. Oni su izvukli Silvija i njegovu suprugu iz auta.

Sandro Hamidović osuđen na doživotnu robiju zbog likvidacije u Belgiji

Supruga je uspjela da pobjegne, dok je njen suprug Silvio ubijen sa pet metaka u glavu i dva metka u stomak. Jedan od napadača Samson Hudurović, koji je Hamidovićev pastorak, takođe je ubijen u ovom okršaju. Kako stoji u optužnici, napadači su imali namjeru da otmu Silvija Akina kako bi od porodice tražili otkupninu od 500.000 evra. Ipak, Silvio je uspio da otme oružje od jednog napadača, nakon čega mu je prišao Sandro Hamidović i “ovjerio” ga sa nekoliko metaka.

Advertisement

Sandro Hamidović je osuđen na doživotnu robiju, Martino Trota je dobio 28 godina, Dragiša Hamidović je osuđen na 22 godine, a Nebojša Pavlović na 20 godina. Među osuđenima je i Boško Hamidović, koji je napadačima dojavljivao o kretanju Silvija Akina.

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Policajac iz BiH otimao novac po Beču: “Uzeo 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na oca od poznanika”

U Beču je počelo suđenje bivšem zatvoreniku, danas izbacivaču, koji je pokušao da ucijeni i iznudi od 34- godišnjaka 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na njegovog oca, isto zatvorenika, dok su dijelili istu ćeliju.

Riječ je o čovjeku sa debelim kriminalnim dosijeom, koji, pored posla izbacivača, živi i od iznude.

Inače, on je na sastanak poveo i bivšeg policajca iz BiH, koji je trebao da zastraši 24-godišnjaka, žrtvu iznude. Mladić je rekao da je stolom bilo šest- sedam osoba, te da je bio u bezizlaznoj situaciji.

Međutim, ovaj bivši policajac iz BiH tvrdi da je on samo sjedio u kafiću sa poznanikom, te da nije ni obraćao pažnju na žrtvu navodne iznude.

“Uopšte se ne sjećam detalja, dopisivao sam se sa ženom na instagramu”, rekao je ovaj policajac, koji je, u međuvremenu, pušten da se brani sa slobode pišu Nezavisne.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Malenom dječaku Hamzi potrebna pomoć dobrih ljudi: “obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi”

Akcija prikupljanja će trajati u periodu od 01.02. do 31.07.2023. godine, a putem Javnog poziva građanima putem medija i društvenih mreža.

Nažalost, naš HAMZA se trenutno nalazi u Sarajevu, u bolnici, u vrlo teškom stanju, već 14. dan u komi, te su HITNO potrebna novčana sredstva za dalje liječenje u Turskoj. Kao što znate, Hamza boluje od cerebralne paralize i spazma mišića, te je obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi.

Novčana sredstva možete uplaćivati na žiro račun broj:

Za uplate iz BiH: 199-440-60114351-23

Za uplate iz inostranstva:

Advertisement

IBAN: BA391994406011435123
SWIFT CODE: ABSBBA22XXX
Sparkasse Bank Ključ
Ulica Branilaca BiH bb
Džemal Hamza Bosnić
Ulica Oslobodilaca bb
Sanica Gornja
Općina Ključ

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net