Connect with us

Crna hronika

Bh. građani će još godinu dana davati plaću neuspješnim političarima

Bijeli hljeb za bivše parlamentarce

Građani i ne znaju kome sve zarađuju plaće. Da li je neko čuo za Elmu Đogić? Da li je ikome poznata Matea Cakalin? Još su nepoznatiji Amer Obradović ili Marijan Klaić.

Svi ovi, uz još 13 kolega iz klupa Zastupničkog doma Parlamenta BiH, pored četiri godine mandata, u okviru kojeg su primali oko 3.000 KM mjesečno, biće na grbači bh. građana još godinu dana. Naime, prema podacima Administrativne komisije, zahtjeve za „bijeli hljeb“ predalo je 17 zastupnika prethodnog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a to su

 1. Zeid Mujić,
 2. Elma Đogić,
 3. Šemsudin Kavazović,
 4. Marijan Klaić,
 5. Matea Cakalin,
 6. Sanela Prašović – Gadžo,
 7. Samila Zejćirović, Boro Krišto,
 8. Asim Kamber,
 9. Ismet Osmanović,
 10. Hasan Muratović,
 11. Amer Obradović,
 12. Adis Arapović,
 13. Husein Topčagić,
 14. Nihad Čolpa i
 15. Eldin Vrače.

Jedini među njima, Zijat Mušić, nije ispunio uslove, pa je njegov zahtjev odbijen.

Narednih 12 mjeseci političari, od čijeg rada građani i nisu vidjeli neko dobro, od kojih je većina prespavala mandat, primat će 3.000 KM mjesečno, odnosno plaću koju su imali dok su bili profesionalni delegati.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Reisu-l-ulema u Kozarcu: Islamska zajednica je uvijek uz svoje imame

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je danas Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amir ef. Mahićem.

Tom prilikom hafiz Amir ef. Mahić informirao je reisu-l-ulemu o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama.

– Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju pogrešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih također očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promoviraju, i za koje kažu da se zalažu – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je istakao da je Islamska zajednica uz svoje imame koji jesu njene institucije, te podsjetio i da su imami u bosanskohercegovačkom entitetu RS godinama pod stalnim pritiskom.

Advertisement

– Nakon svih golgota, logora, genocida, zločina nad Bošnjacima i njihovim imamima, oni su se morali boriti s apartheidom. Više od stotinu imama mučki je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte, i oni su u isto vrijeme sa tim humanim radom i zalaganjem za opću dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova djeca. Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizirane hajke, i selektivni pristup zakonima, i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu.

Ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u RS-u, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja. Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku – rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja.

Naglasio je, također, da pojednostavljena objašnjenja i medijsko-politička senzacija koja se pravi od ovog slučaja ne doprinose niti rješavanju ovog slučaja, niti Bošnjacima Kozarca i Prijedora, već naprotiv, siju nepotrebnu sumnju.

Islamska zajednica je angažovala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u njegovu korist.

Advertisement

– Islamska zajednica je uvijek bila sposobna odgovoriti na probleme i izazove onoga s čim smo se ovdje godinama suočavali, ne sumnjam da će tako biti i sada – poručio je hafiz Mahić.

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Uhapšen Ferid Okić: Poznato za šta se sumnjiči

Jedan od najvećih balkanskih narkobossova Ferid Okić uhapšen je danas, javlja portal Istraga.ba.

– Uhapšen je Ferid Okić. Pripadnici MUP-a TK trenutno pretresaju njegove objekte. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla. Okić je osumnjičen za trgovinu drogom. Ferid Okić je bio vođa prve zločinačke organizacije u BiH. 2007. godine je osuđen na 26 godina zatvora, javio je portal Istraga.ba.

Podsjećamo, drugostepena presuda Feridu Okiću izrečena je u februrau 2007. godine. Osuđen je po 12 tačaka optužnice koje uključuju trgovinu narkoticima, ali i otmice, pljačke, razbojnistva…

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Jedna rečenica je “zaparala uši”: Da li je Vučić “otpilio” Dodika?

Vučić je ovu rečenicu izrekao za skupštinskom govornicom, u toku rasprave o Kosovu prenosi oslobođenje

Iako u javnosti, makar na prvi pogled, djeluje da Dodik i Vučić imaju izuzetno prisne odnose, razmjenjuju čestitke na izbornim pobjedama, a Srbija je, ne jednom, pružala finansijsku i svaku drugu vrstu podrške Srpskoj, već duže vrijeme postoje priče o tome da zapravo, iza paravana, predsjednici Srbije i Republike Srpske nemaju baš pretjerano visoko mišljenje jedan o drugom, te da se svojim izjavama i postupcima često “međusobno iritiraju”.

U javnosti je tako, prije nekoliko dana, izbila žestoka svađa i međusobne optužbe između Dodikovog savjetnika Pere Simića i bivšeg savjetnika predsjednika Srbije, Nebojše Krstića, a sve povodom nedavne Dodikove poruke da “šta god da se uradi oko Kosova, mora da se uradi zajedno”.

U raspravu se uključio i potpredsjednik PDP i bivši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je takođee ocijenio da Srbiji “ne pomažu Dodikove izjave o rješavanju kosovskog pitanja”.

– Ovakve izjave ne pomažu Srbiji, a Vučiću samo otežavaju stvari. Dio društva koji je zarobljen u prošlosti, koji ne želi Srbiju na Zapadu i čini sve da evropski put propadne, nikada neće podržati takve odluke i zato nije fer tražiti od Vučića da obezbijedi sveopšte jedinstvo oko budućih odluka – rekao je Crnadak.

Advertisement

SKUPŠTINSKA RASPRAVA

Međutim, samo nekoliko dana nakon toga Dodik je u pisanoj izjavi ponovio i svoje ranije stavove o tome da se ne može odvojeno rješavati status nezavisnog Kosova od statusa Republike Srpske u BiH, te da Srbi u RS-u, kako je zaključio, imaju mnogo veća prava da traže nezavisnost nego što to imaju kosovski Albanci. Predsjednik RS-a takođe je optužio Zapad za provođenje dvostrukih standarda.

UPLITANJE RS-A

On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosovu, te da zvaničnom Beogradu, prema njegovim riječima, ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava.

– Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne spominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba – tvrdi Trifunović.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net