Connect with us

Crna hronika

Opasnog kriminalca iz BIH, Zlatana Ćuka traži cijela Evropa

Pripadnici Ćukove grupe, njih pet, koji se terete za šverc narkotika, jučer su se pojavili u sudnici Suda BiH, gdje se raspravljalo o produženju mjere pritvora za još dva mjeseca

Zlatana Ćuka, vođu kriminalne grupe koja je djelovala od 2020. godine, traži cijela Evropa, rekao je danas državni tužilac Senad Osmić na sjednici za produženje pritvora Ćukovim saradnicima, njegovom ocu Bošku, Željku Simiću, Savi Neškoviću, Radanu Dotliću i Davoru Simiću. Osmić je od Suda BiH za osumnjičenu petorku, koja je uhapšena prije mjesec u akciji Golden, zatražio produženje pritvora za dva mjeseca i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći, uticati na svjedoke i istragu te ponoviti krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Privedene osobe bliske Zlatanu Ćuku, glavnom snabdjevaču škaljarskom klanu u RS-u

Proširenje istrage

Grupa sa Ćukom na čelu je, tvrdi Tužilaštvo, prokrijumčarila na stotine kilograma kokaina.

Advertisement

– Zatraženo je raspisivanje potjernice za Ćukom i sve se čini kako bi se doveo pred lice pravde, istakao je tužilac Osmić.

Osmić je pred Vijećem, kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Jesenković, kazao da je u ovom predmetu istraga proširena s obzirom na to da je u prethodnih 20 dana prikupljeno mnogo dokaza protiv osumnjičenih.

Tužilaštvo je saslušalo nekoliko svjedoka, među kojima je Goran Miljanović koji je prvi put iskaz dao 2017. godine kada je uhapšen sa 20 kilograma marihuane i kada je drogu preuzeo od Save Neškovića. Tužilac Osmić je naveo i to da je Tužilaštvo zaprimilo akt iz Austrije koji se odnosi na Dotlića.

– U toku su saslušanja svjedoka koji imaju saznanja o djelovanju grupe, identificiraju se vozila u kojima su postavljani posebni štekovi za drogu, te se provjeravaju prelasci na graničnim prijelazima, dodao je Osmić. Istakao je da je kao svjedok saslušan i Vanja Rodić, koji tvrdi da su mu pripadnici ove grupe, po Ćukovoj naredbi, zapalili vozilo u Bijeljini.

– Pripadnici ove grupe kešom su kupovali nekretnine, građevinski materijal te vozila i sve su to matrice pranja novca. Prikupili smo ogroman broj podataka te je utvrđeno da osumnjičeni nemaju legalne izvore prihoda, a imaju enormne količine novca, kazao je Osmić te naveo da u narednom periodu planira odlazak u Njemačku, gdje će saslušati Alena Halilovića koji je bio povezan sa Ćukovom grupom.

Advertisement

Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Zlatan Ćuk i drugi

Svjedočenje protiv sina

Advokati Dejan Bogdanović i Petko Budiša usprotivili su se prijedlogu Tužilaštva nazivajući ga neosnovanim i paušalnim. Smatraju da se saslušavaju nepotrebni svjedoci, kao i da se njihovim branjenicima na teret stavljaju djeca za koja se ne vode istrage. Dokazi iz Skyja, mišljenja su advokati, mogu biti samo operativni podaci policiji i Tužilaštvu, ali ne i dokazi.

– Boško Ćuk je u pritvoru samo zato jer mu je sin u bjekstvu. Tužilaštvo ga tjera da svjedoči protiv sina i zabranjuje mu da se viđa sa unučadi, naveo je Bogdanović. Njegov klijent Boško Ćuk osvrnuo se na izlaganje tužioca te je naveo da je od iznajmljivanja lokala, koji je u vlasništvu njegove sestre, imao pola miliona prometa. Odluka Suda o produženju pritvora će biti donesena u zakonskom roku piše Oslobođenje

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Reisu-l-ulema u Kozarcu: Islamska zajednica je uvijek uz svoje imame

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je danas Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amir ef. Mahićem.

Tom prilikom hafiz Amir ef. Mahić informirao je reisu-l-ulemu o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama.

– Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju pogrešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih također očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promoviraju, i za koje kažu da se zalažu – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je istakao da je Islamska zajednica uz svoje imame koji jesu njene institucije, te podsjetio i da su imami u bosanskohercegovačkom entitetu RS godinama pod stalnim pritiskom.

Advertisement

– Nakon svih golgota, logora, genocida, zločina nad Bošnjacima i njihovim imamima, oni su se morali boriti s apartheidom. Više od stotinu imama mučki je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte, i oni su u isto vrijeme sa tim humanim radom i zalaganjem za opću dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova djeca. Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizirane hajke, i selektivni pristup zakonima, i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu.

Ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u RS-u, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja. Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku – rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja.

Naglasio je, također, da pojednostavljena objašnjenja i medijsko-politička senzacija koja se pravi od ovog slučaja ne doprinose niti rješavanju ovog slučaja, niti Bošnjacima Kozarca i Prijedora, već naprotiv, siju nepotrebnu sumnju.

Islamska zajednica je angažovala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u njegovu korist.

Advertisement

– Islamska zajednica je uvijek bila sposobna odgovoriti na probleme i izazove onoga s čim smo se ovdje godinama suočavali, ne sumnjam da će tako biti i sada – poručio je hafiz Mahić.

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Uhapšen Ferid Okić: Poznato za šta se sumnjiči

Jedan od najvećih balkanskih narkobossova Ferid Okić uhapšen je danas, javlja portal Istraga.ba.

– Uhapšen je Ferid Okić. Pripadnici MUP-a TK trenutno pretresaju njegove objekte. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla. Okić je osumnjičen za trgovinu drogom. Ferid Okić je bio vođa prve zločinačke organizacije u BiH. 2007. godine je osuđen na 26 godina zatvora, javio je portal Istraga.ba.

Podsjećamo, drugostepena presuda Feridu Okiću izrečena je u februrau 2007. godine. Osuđen je po 12 tačaka optužnice koje uključuju trgovinu narkoticima, ali i otmice, pljačke, razbojnistva…

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Jedna rečenica je “zaparala uši”: Da li je Vučić “otpilio” Dodika?

Vučić je ovu rečenicu izrekao za skupštinskom govornicom, u toku rasprave o Kosovu prenosi oslobođenje

Iako u javnosti, makar na prvi pogled, djeluje da Dodik i Vučić imaju izuzetno prisne odnose, razmjenjuju čestitke na izbornim pobjedama, a Srbija je, ne jednom, pružala finansijsku i svaku drugu vrstu podrške Srpskoj, već duže vrijeme postoje priče o tome da zapravo, iza paravana, predsjednici Srbije i Republike Srpske nemaju baš pretjerano visoko mišljenje jedan o drugom, te da se svojim izjavama i postupcima često “međusobno iritiraju”.

U javnosti je tako, prije nekoliko dana, izbila žestoka svađa i međusobne optužbe između Dodikovog savjetnika Pere Simića i bivšeg savjetnika predsjednika Srbije, Nebojše Krstića, a sve povodom nedavne Dodikove poruke da “šta god da se uradi oko Kosova, mora da se uradi zajedno”.

U raspravu se uključio i potpredsjednik PDP i bivši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je takođee ocijenio da Srbiji “ne pomažu Dodikove izjave o rješavanju kosovskog pitanja”.

– Ovakve izjave ne pomažu Srbiji, a Vučiću samo otežavaju stvari. Dio društva koji je zarobljen u prošlosti, koji ne želi Srbiju na Zapadu i čini sve da evropski put propadne, nikada neće podržati takve odluke i zato nije fer tražiti od Vučića da obezbijedi sveopšte jedinstvo oko budućih odluka – rekao je Crnadak.

Advertisement

SKUPŠTINSKA RASPRAVA

Međutim, samo nekoliko dana nakon toga Dodik je u pisanoj izjavi ponovio i svoje ranije stavove o tome da se ne može odvojeno rješavati status nezavisnog Kosova od statusa Republike Srpske u BiH, te da Srbi u RS-u, kako je zaključio, imaju mnogo veća prava da traže nezavisnost nego što to imaju kosovski Albanci. Predsjednik RS-a takođe je optužio Zapad za provođenje dvostrukih standarda.

UPLITANJE RS-A

On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosovu, te da zvaničnom Beogradu, prema njegovim riječima, ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava.

– Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne spominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba – tvrdi Trifunović.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net