Connect with us

Crna hronika

Tijana Prizrenac ne može da rodi dijete sa pokojnim suprugom

Dok u Srbiji stotine parova i singl žena mogu da se prijave za vantjelesnu oplodnju uz pomoć reproduktivnog materijala iz inostranstva, Tijana Prizrenac ne može da rodi dijete sa pokojnim suprugom.

Već četvrtu godinu, ona od države traži korišćenje embriona svog pokojnog supruga, koji je iznenada umro 2019. godine, dok su bili u procesu vantjelesne oplodnje. Međutim, za to nema dozvolu – zbog rupe u zakonu.

Zakon ne prepoznaje mogućnost da donor umre tokom postupka vantjelesne oplodnje. Zbog toga Tijana Prizrenac nije ispunila svoju najveću želju.

“Mi smo počeli da se borimo za potomstvo, jer nam je rečeno da je nemoguće. I meni se samo ta riječ – ‘nemoguće’ i dalje nastavlja… Ja i dalje ne želim da odustanem, jer za mene je nemoguće da nastavim da živim, a znam da sam uništila ili potpisala da uništim te embrione koje sam stvarno mukom dobila zajedno sa suprugom”, kaže Prizrenac za UNU.

Prije mjesec i po dana Tijana je bila bez nade. Na sreću, stvari su se pomakle sa mrtve tačke.

Advertisement

“Iza moje inicijative za izmjenu i dopunu zakona stalo je tijelo, državni organ pod rukovodstvom Vlade Srbije zadužen za izmjene i dopune zakona. Oni su poslali zvaničan dopis Ministarstvu da je njihov pravni tim našao da je zakon, tj. propis kojim se uređaje vantjelesna oplodaja, odnosno ne uređuje u mom slučaju, nepotpun i da moraju da oforme pravni tim i radnu grupu koja će raditi na tome da se zakon uskladi zakon sa evropskom zakonodavnom regulativom”, ističe ona.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će pokušati da izmjene zakone koji stoje na putu onima koji žele da se ostvare kao roditelji, ali da je za to potrebno vrijeme.

“Mijenjanje svih zakona, nije jednostavan proces. Da dugo traje, ali to ne znači da, ako nam se pravno omogući, uz pomoć pravnih timova u Ministarstvu zdravlja koji će nam pomoći da dođemo do cilja, a to je svakom omogućimo da dobije potomstvo koje želi”, kaže za UNU državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navodi da ovdje nije samo stvar zakona i Ministarstva zdravlja, već da je potrebno da se mnogi zakoni usaglase ili izmijene. Dodaje da se, nakon obavljenih analiza, sada zaista se radi na rješavanju ovog slučaja.

Tijana Prizrenac je jedna od 10 žena u Srbiji koje zbog zakonske regulative ne mogu da postanu majke. Njih četiri su ipak to uspjele, ali van zemlje.

Advertisement

“Mi moramo da izbacimo taj narativ da je nešto teško mijenjati, pogotovo set zakona. Ono što moram da pomijenem – mi mijenjamo set zakona zarad života, zarad obezbjeđivanja života, stvaranja života, a samim tim i spašavanja naše nacije”, ističe Tijana Prizrenac.

I pored toga što iz države kažu da ih nisu zaboravili, zakon ovim ženama stoji na putu da postanu majke, pa se zato očekuje da država što prije sa riječi pređe na djelo.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović

Porotni sud dodijelio je odštetu članovima porodice Silvija Akina (41), za čije ubistvo je osuđen Sandro Hamidović zajedno sa Martinom Trotom, Nebojšom Pavlovićem i Dragišom Hamidovićem.

Ukupno 12 članova porodice Akino podijeliće iznos od 131.000 eura, koji će biti skinuti sa računa Martina Trote i klana Hamidović.

Podsjetimo, Silvio Akino i njegova supruga Silvija su avgusta, 2015. godine presretnuti nakon što im je jaguar presjekao put. Iz jaguara su izašla četvorica maskiranih pripadnika zloglasnog Hamidović klana iz BiH, a dvojica su nosila obilježja koja podsjećaju na policijske značke. Oni su izvukli Silvija i njegovu suprugu iz auta.

Sandro Hamidović osuđen na doživotnu robiju zbog likvidacije u Belgiji

Supruga je uspjela da pobjegne, dok je njen suprug Silvio ubijen sa pet metaka u glavu i dva metka u stomak. Jedan od napadača Samson Hudurović, koji je Hamidovićev pastorak, takođe je ubijen u ovom okršaju. Kako stoji u optužnici, napadači su imali namjeru da otmu Silvija Akina kako bi od porodice tražili otkupninu od 500.000 evra. Ipak, Silvio je uspio da otme oružje od jednog napadača, nakon čega mu je prišao Sandro Hamidović i “ovjerio” ga sa nekoliko metaka.

Advertisement

Sandro Hamidović je osuđen na doživotnu robiju, Martino Trota je dobio 28 godina, Dragiša Hamidović je osuđen na 22 godine, a Nebojša Pavlović na 20 godina. Među osuđenima je i Boško Hamidović, koji je napadačima dojavljivao o kretanju Silvija Akina.

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Policajac iz BiH otimao novac po Beču: “Uzeo 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na oca od poznanika”

U Beču je počelo suđenje bivšem zatvoreniku, danas izbacivaču, koji je pokušao da ucijeni i iznudi od 34- godišnjaka 100.000 eura jer je u zatvoru pazio na njegovog oca, isto zatvorenika, dok su dijelili istu ćeliju.

Riječ je o čovjeku sa debelim kriminalnim dosijeom, koji, pored posla izbacivača, živi i od iznude.

Inače, on je na sastanak poveo i bivšeg policajca iz BiH, koji je trebao da zastraši 24-godišnjaka, žrtvu iznude. Mladić je rekao da je stolom bilo šest- sedam osoba, te da je bio u bezizlaznoj situaciji.

Međutim, ovaj bivši policajac iz BiH tvrdi da je on samo sjedio u kafiću sa poznanikom, te da nije ni obraćao pažnju na žrtvu navodne iznude.

“Uopšte se ne sjećam detalja, dopisivao sam se sa ženom na instagramu”, rekao je ovaj policajac, koji je, u međuvremenu, pušten da se brani sa slobode pišu Nezavisne.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Malenom dječaku Hamzi potrebna pomoć dobrih ljudi: “obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi”

Akcija prikupljanja će trajati u periodu od 01.02. do 31.07.2023. godine, a putem Javnog poziva građanima putem medija i društvenih mreža.

Nažalost, naš HAMZA se trenutno nalazi u Sarajevu, u bolnici, u vrlo teškom stanju, već 14. dan u komi, te su HITNO potrebna novčana sredstva za dalje liječenje u Turskoj. Kao što znate, Hamza boluje od cerebralne paralize i spazma mišića, te je obavio već 27 operacija, od kojih 8 vrlo teških i zahtjevnih operacija na glavi.

Novčana sredstva možete uplaćivati na žiro račun broj:

Za uplate iz BiH: 199-440-60114351-23

Za uplate iz inostranstva:

Advertisement

IBAN: BA391994406011435123
SWIFT CODE: ABSBBA22XXX
Sparkasse Bank Ključ
Ulica Branilaca BiH bb
Džemal Hamza Bosnić
Ulica Oslobodilaca bb
Sanica Gornja
Općina Ključ

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net