Connect with us

Uncategorized

Dotjeran Suzuki Swace, brat Toyote Corolle

Zahvaljujući povećanju snage, sada od 0 do 100 km/h stiže za 9,4 sekunde

Budući da je Suzuki Swace preimenovana Toyota Corolla Touring Sports, bilo je i za očekivati da će za novu modelsku godinu i on doživeti dotjerivanje, nakon što je to već učinjeno sa Toyotinim originalom.

Prije svega, 1,8 litarski hibridni sistem sada raspolaže sa 104 kW/140 KS, što predstavlja povećanje od 13 kW/18 KS u odnosu na prethodnika koji je predstavljen 2020. Snaga se prenosi na prednju osovinu preko eCVT mjenjača.

Zahvaljujući povećanju snage, Swace sada od 0 do 100 km/h stiže za 9,4 sekunde, dok maksimalna brzina ostaje na 180 km/h.

Advertisement

Vizuelne promjene međutm nisu velike i podrazumijevaju redizajniranu LED grafiku za farove i nove hromirane dijelove na donjem dijelu zadnjeg branika.

U unutrašnjosti se ističu nova digitalna instrument tabla sa ekranom od 7 inča i čistijom grafikom, kao i modifikovani infotainment ekran osjetljiv na dodir od 8 inča.

Swace za 2023. je kupcima dostupan u dvije verzije. Model osnovne specifikacije standardno dolazi sa već pomenutim digitalnim kokpitom, grijanim sjedištima, automatskom kontrolom klime, 16-inčnim aluminijumskim felgama, LED zadnjim svgetlima i izdašnim ADAS paketom. Oprema visoke specifikacije dodaje bi-LED prednja svjetla, ambijentalno osvjetljenje i sofisticiraniji ADAS uključujući dinamički radarski tempomat za sve brzine i sistem za praćenje mrtvog ugla.

Izvor: avaz.ba

Advertisement

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beograd i Novi Sad: Mešanci bigla SPREMNI SU ZA AVANTURE U NOVIM DOMOVIMA

Upoznajte šest preslatkih momaka, mešanaca bigla – dva srećnika su udomljena, dva mališana su rezervisana, a dve njuškice traže domiće.

„Pre dva dana su primili prvu vakcinu, ispratili smo ih i sad su spremni za avanture u novim domovima. Vidite da su zauzeli metlu i spremaju se da polete“, pišu volonteri Pet Monda.

Udomljavaju se na području Beograda, Novog Sada ili okoline za život u stanu. Volonteri mole ozbiljne udomitelje da im se jave, a neozbiljne da ih zaobiđu.

Kako su napisali, ovi mališani su došli na svet pod vedrim nebom, terorisani zajedno sa kujom od strane neodgovornih roditelja i dece – najmanje što zaslužuju je dobar dom.

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Pet Mondo.

All photos: Pet Mondo.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

23 studenta radiće kod Vesića u ministarstvu: "Uvek treba davati šansu mladim ljudima"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas u Vladi Srbije ugovor o studentskoj praksi sa 23 studenta Beogradskog univerziteta koji su se odlučili za stručnu praksu u svim sektorima ministarstva kao i javnim preduzećima iz ove oblasti.

Vesić se zahvalio studentima na tome što su izabrali da imaju praksu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i tom prilikom istakao je uvek potrebno davati šansu mladim ljudima.

“Kada sam postao ministar ja sam otišao na Beogradski univerzitet i dogovorio sam se da napravimo studentsku praksu koja će trajati tri meseca u tri ciklusa godišnje”, rekao je Vesić.

On je istakao da će tokom prakse studenti dobijati naknadu od 14.000 dinara mesečno, kao i da će svaki od njih imati mentora. Siguran sam da će već u sledećem ciklusu biti više interesovanja za ovu praksu, poručio je Vesić studentima.

On je rekao da ništa ne može da zameni rad, pošto će u ministarstvu studenti moći da vide sve dobre i loše strane onoga što su naučili.
“U državnoj upravi ćete steći iskustvo u funkcionisanju procedura, pa čak i ako ne budete kasnije u državnoj upravi, imaćete kontakta sa njom”, rekao je Vesić.

Advertisement

Kako je rekao, nama je važno da imamo mlade ljude na praksi, zato što želimo da onima koji se pokažu kao dobri ponudimo posao, kako u Ministarstvu, tako u preduzećima iz ove oblasti.

“Razgovarao sam sa premijerkom o zabrani zapošljavanja koja je na snazi kako bismo iz nje izuzeli studente koji završavaju fakultete kako bi odmah nakon studija počeli da rade“, poručio je studentima Vesić.

On je istakao je je prošlo vreme kada se moglo čitave radne karijere raditi samo jedan posao. Danas se traži muldisciplinarnost, poručio je Vesić.

“Mi ćemo biti spremni da nađemo način kako da nastavite da radite sa nama, jer nama pre svega trebaju mladi ljudi. Ovo ministarstvo ima velike projekte”, kaže ministar.

On je posebno istakao projekte izgradnje železnica.

Advertisement

“Mi radimo brze pruge kojima će se vozovi kretati 200 kilometara na sat, to nema puno zemalja u Evropi. Naš projekat izradnje pruge do Niša je trenutno najveći projekat izgradnje pruge u Evropi. Radimo auto-puteve, kanalizaciju i još mnogo velikih projekata, a svako od vas će moći u nečemu od toga sebe da pronađe”, poručio je Vesić.

Vesić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić potpisali su 17. marta protokol o saradnji po kom će studenti beogradskih fakulteta od marta moći da obavljaju stručnu praksu u svim sektorima ministarstva kao i javnim preduzećima iz ove oblasti.

 

(Telegraf Biznis)

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

Žene obolele od raka u Nišu više nisu same: "Kad krene borba sa karcinomom, kreće i bitka sa strahovima"

– Kada krene borba sa karcinom kreće još jedna teška borba, a to je borba sa sopstvenim strahovima. U toj borbi žene iz Niša više nisu same već imaju podršku drugih žena takođe obolelih od raka, okupljenih u nedavno osnovanom udruženju „Budite uz nas“ – istakle su članice pomenutog udruženja na tribini posvećenoj prevenciji i ranom otkrivanju raka, pre svega raka dojke.

Nišlijka Milena Veličković kazala je da udruženje „Budite uz nas“ trenutno okuplja sedamdesetak žena koje se bore ili su pobedile opaku bolest.

– Nama je podrška potrebna. Osim naravno podrške porodice, potrebna nam je i podrška društva kako bi prevazišle sve probleme koji su nas snašli. Na žalost, trenutno nam nije omogućena psihološka podrška, a puno bi nam značila, naročito u tim prvim trenucima od momenta saznanja dijagnoze. Sada imamo udruženje i tu možemo da razmenjujemo iskustva i međusobno se pomažemo – izjavila je Veličković.

Ona je kazala da je udruženje „Budite uz nas“ nedavno formirano, ali ima puno planova, između ostalog i to da se bori za neke benefite ženama obolelim od raka.

– Sve što želimo da uložimo u naše zdravlje košta, a naročito za ovako osetljivu grupu. Troškovi su veliki, a minimalni iznos primanja koji žene dobijaju dok su na bolovanju zaista je nedovoljan da bi se prošlo kroz proces lečenja na način na koji je to potrebno – rekla je Veličković.

Advertisement

Ivana Timotijević koja se od kancera bori od sredine 2019. godine izjavila je da će se članice udruženja „Budite uz nas“ boriti da žene shvate koliko je važno da brinu o sebi i svom zdravlju i da redovno odlaze na preventivne preglede.

– Preventiva je, možemo reći nerazvijena u našem zdrastvenom sistemu, ali to nije razlog da žene jednom godišnje ne obave sistematski pregled. Kada se bolest otkrije na vreme, a ja sam imala tu sreću da je otkrijem na vreme, lečenje je mnogo jednostavnije, bezbolnije i jeftinije i za zdravstveni sistem i za porodicu i na prvom mestu za samu ženu – izjavila je Timotijević.

Ona je kazala da žene, naročito one na selu puno rade jer se posle posla u fabrici bave i poljoprivredom, ali da moraju da kažu sebi da su one bitne, najbitnije i da odvoje vreme za preglede.

– Ja sam sasvim slučajno, prilikom preventivnog pregleda otkrila da imam karcinom dojke i to na svoj četrdeseti rođendan. Dok je lečenje trajalo, ponovo sam sasvim slučajno, otkrila i karcinom štite žlezde. Njega sam takođe uspešno i na vreme uklonila. Sada se istovremeno lečim i na nuklearnoj medicini i na onkologiji. Nadam se da ću do kraja ove godine da završim lečenje i vratim se normalnom životu – rekla je Timotijević, komercijalista po struci i majka troje dece.

Članice udruženja „Budite uz nas“ istakle su da za sada imaju jedino podršku niške gradske opštine Pantelej, koja im je i pomogla da organizuju tribinu sa niškim Domom zdravlja.

Advertisement

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kazao je ovom prilikom da je u okviru nacionalnog skrininga u toj zdravstvenoj ustanovi prošle godine urađeno skoro 5.000 mamografskih pregleda i pri tom je kod dvadesetak žena otkriven karcinom.

– Ove godine ćemo uraditi sigurno 7.000 mamografija. Sa Ministarstvom zdravlja dogovorili smo da se mamografski pregledi rade i kod žena mlađih od 49 ili 50 godina jer sada imamo mnogo mladih žena, žena koje sa 25 ili 30 godina imaju promene u dojci koje mogu biti fatalne po život – izjavio je Jerkan.

On je dodao da se na mamografski pregled u Domu zdravlja u Nišu čeka svega tri do četiri dana, a u određenim slučajevima se radi istog dana kada se ultrazvučnim pregledom otkriju sumnjive promene u dojci.

Rak dojke, rečeno je na tribini, jedan je od vodećih uzroka prerane smrti žena u Srbiji, odmah iza moždanog udara i infarkta. Od karcinoma, rečeno je, u Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi,a više od 20.000 ljudi premine.

(Telegraf.rs)

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net