Connect with us

Pozitivan stav

MAČKA JE ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: koje bolesti mačka liječi a koje može da osjeti

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao pravi sedativ na čovekov nervni sistem, pa se njihovi vlasnici na taj način opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rešavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovekovu potrebu za dodirom, nežnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australijskog instituta Baker Medical Research, koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u proseku imaju niži pritisak i nižu vrednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

Lekovitost mačjeg predenja

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačje predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vreme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju veje sneg, a mačka tiho prede…

Advertisement

Smanjuje stres

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao sedativ na čovekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa.

Međutim, mačje predenje nije uvek isto. Nakon mnogih istraživanja naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osete bolest, njihovo predenje zavisiće i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Povoljno za astmatičare 

Smatra se da su frekvencije mačjeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj meri smanjili količinu lekova. Naravno, uslov je da niste alergični na mačju dlaku.

Advertisement

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna

The post MAČKA JE ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: koje bolesti mačka liječi a koje može da osjeti appeared first on pozitivanstav.com.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozitivan stav

Oni se igraju se vašim zdravim razumom, a da to i ne znate. 3 dokaza da ste u „kandžama“ manipulatora

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Doznajte kako prepoznati “opasnog” emocionalnog manipulatora.

  1. Manipulirali su i druge prije vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja si morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipulira s vašim osjećajima.

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primijetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator takvo nešto učiniti i vama iza leđa.

  1. Brzi su na riječima i djelima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način utjecati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih riječi i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade povjerenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako netko ili nešto utječe na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontroliraju jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolirati te će se svim silama potruditi da vas uvjere kako su oni dobri i za vas.

Advertisement

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije.

Sljedeći puta kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reagiraju naglo i snažno.

  1. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe s kojima mogu kontrolirati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite čuti, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj vezu usmjeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove ‘žrtve’ počinju vjerovati u to i preispitivati svoje postupke, čak se i ispričavati za svoja djela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale dio njihove vješte shematske manipulacije.

Izvor: tuzlanski

Advertisement

The post Oni se igraju se vašim zdravim razumom, a da to i ne znate. 3 dokaza da ste u „kandžama“ manipulatora appeared first on pozitivanstav.com.

Pročitaj cijeli članak

Pozitivan stav

Ja sam takva, jaka i prkosna žena, nepopravljiva i nepodnošljiva za mnoge

Ja sam takva, jaka i prkosna žena, nepopravljiva i nepodnošljiva za mnoge. Ja sam rezultat svojih napora i svojih patnji, jer sam uvijek odbijala biti žrtva i biti rob tuđeg mišljenja. Ono što vidite je sve što jesam, bez lažnosti: neko ko voli sebe i ko, iznad svega, voli život.

Svaka žena bi se trebala truditi biti jaka, kako psihički, tako i fizički.

No sada ćemo ipak zanemariti fizičku snagu i osvrnuti se na unutrašnje karakteristike koje čine jaku ženu. Provjerite imate li ih sve i poradite na onima koje nemate.

Znaju da ne mogu u svemu biti savršene

Jake žene nisu opterećene time da budu najbolje u svemu, već se uvijek trude dati najbolje od sebe.

Advertisement

Vole svoje tijelo i vode brigu o njemu

Ne prejedaju se, ali se ni ne podvrgavaju rigoroznim dijetama, već se hrane kvalitetno i zdravo te redovno vježbaju.

Ne stide se svojih godina, ali se njima ni ne opterećuju

Godine su za njih samo broj i ne smatraju da bi ih u ičemu trebale ograničavati.

Ne glume

Advertisement

Ne pretvaraju se da su nešto što nisu i uvijek su opuštene i svoje.

Ne troše vrijeme na ljude koje ne vole

Kada im se neko ne sviđa, to ne skrivaju i ne puštaju takve ljude u svoj život.

Ne rade ono što im se ne sviđa

Niko ih ne može nagovoriti da idu protiv sebe i uarde nešto što zapravo ne žele. Uvijek se čvrsto drže svojih stavova i uvjerenja.

Advertisement

Pristojne su

Pristojnost je vrlina koju jake žene uspijevaju sačuvati u svim situacijama, a često je koriste kao oružje protiv neljubaznih ljudi.

Nezavisne su

One se znaju brinuti same za sebe, a ne treba im niko drugi ni da bi se zabavile. Naravno, i one puštaju druge ljude u svoj život, ali o njima ne zavise.

Izvor: kolektiv

Advertisement

The post Ja sam takva, jaka i prkosna žena, nepopravljiva i nepodnošljiva za mnoge appeared first on pozitivanstav.com.

Pročitaj cijeli članak

Pozitivan stav

„Jaka sam … Nepobjediva sam … ali NESRETNA SAM.“ Tekst koji će pročitati svaka žena

Današnje žene imaju više novaca, odlične mogućnosti za napredovanje u karijeri, dobru naobrazbu i više slobode nego ikada. Ipak, nezadovoljstvo je sve veće a nametnuti ideali koče put do prave sreće. Kako iz začaranog kruga?

Žene danas vode gotovo idealan život, nakon odlične naobrazbe same mogu odabrati kojim će putem krenuti njihova karijera, adekvatno su plaćene, majčinstvo mogu odgađati do četrdesetih i ništa ne stoji na putu njihovoj slobodi. Ipak nezadovoljne su, nesretne i sklone depresiji više no ikada prije.

Nakon četrdeset godina duge borbe za jednakost žene su deset puta više sklone depresiji od muškaraca. Istraživanje koje su proveli američki ekonomisti pokazalo je da su usprkos velikom napretku koji su postigle u društvu, u posljednjih nekoliko desetljeća žene su nesretnije no ikada prije.

Istraživanja provedena tijekom sedamdesetih godina pokazuju da su žene tada bile puno sretnije i zadovoljnije od muškaraca, dok su danas pripadnice ljepšeg spola u Americi i dvanaest europskih zemalja nesretnije od muškaraca.

Sociolozi su pronašli nekoliko objašnjenja zašto se to događa. Jedno od njih je i to što žene danas odrađuju dvije šihte, jednu koja im je plaćena na poslu, a drugu kod kuće i to besplatno. Ipak rad kod kuće se zahvaljujući razvoju tehnologije razlikuje, a obujam posla je puno manji od onog koji su odrađivale naše bake pa je ta teorija kao razlog sve većeg broja žena u depresiji odmah pala u vodu.

Advertisement

Izgleda kako je najveći izvor frustracija i nesreće kod žena činjenica da još uvijek teže dolaze do odličnih pozicija na poslu, zarađuju manje od muškaraca, a nije rijetka ni situacija da nakon što zatrudne ostaju bez posla. Samo u velikoj Britaniji iz tog razloga svake godine posao izgubi 30 tisuća žena.

To je i više nego opravdan razlog koji izaziva frustracije i glavni je krivac zbog kojeg se žene odlučuju za majčinstvo sve kasnije.

Porast broja razvoda i obiteljski život koji se razlikuje od onog u kakvom su odrasle također su neki od razloga zbog kojih su žene nesretne, no istraživanje je pokazalo da dob, bračni status i djeca nemaju velike veze s tim. Što se događa i kako je moguće da u doba koje pruža tolike mogućnosti žene jednostavno nisu sretne?

Nametnuti ideal sreće postao je opterećenje koje onemogućava normalan život i ostavlja gorak okus u ustima onih koji ga nisu uspjeli dostići. Nikada prije sreća nije bila toliko idealizirana, a njezin izostanak toliko bolan.

Žene su nekada bile sretnije od muškaraca, no u posljednjih par godina situacija se promijenila i ljepši spol je postao nesretniji.

Advertisement

Žene danas pred sebe stavljaju cilj koji je gotovo nemoguće ostvariti – biti sretan prema pravilima koja je napisao netko drugi. Taj zadatak je gotovo nemoguće postići, jednak je želji da budemo viši ili pretvorimo smeđe oči u plave.

Potrošačko društvo i mediji stvaraju pritisak koji vreba iza svakog ugla. Slike savršene žene izgleda otprilike ovako: puna samopouzdanja, seksi, okružena uspješnim ljudima, mršava i lijepa te okružena prekrasnom obitelji i prijateljima. Iako svjesne da je tu sliku nemoguće ostvariti, psiholozi tvrde da je ona toliko jaka da može naštetiti mentalnom zdravlju.

Društvo naglašava da možete biti sretni ako izgledate kao Angelina Jolie, ako su vam roditelji lijepi i uspješni, imate troje prekrasne djece i živite u velikoj kući s ormarom poput onog kojeg je Faca poklonio Carrie prepunom lijepe odjeće i Jimmy Choo cipela. To je recept za život poput onog iz bajke. Samo ako…

I dok ovo čitaju mnogi mašu glavama i pitaju se kako netko može biti toliko smiješan i zaista sanjati o takvom životu, no društvo koje živi po načelu ‘pobjednik uzima sve’ nameće mnogima takvo razmišljanje.

Rezultat je generacija žena s potpuno nerealnim očekivanjima. Stvari koje je potrebno stvarati i u njih ulagati danas se očekuju zdravo za gotovo.

Advertisement

Skloni smo razmišljanju da novac rješava sve probleme te da je glavni sastojak koji nam je potreban za sreću.

Istraživanje koje je provedeno na Harvardu, a trajalo je pune 72 godine opovrgnulo je to uvriježeno mišljenje. Sreća ne ovisi o novcu, materijalnom bogatstvu, ni socijalnom statusu, a stariji ljudi su puno zadovoljniji od mlađih. Znači ni mladost nije garancija za sreću!

Bliski odnos s partnerom i članovima obitelji puno je važniji za sreću od materijalnog statusa, vjera u sebe i polagani napredak prema zadanom cilju su ono što ljude čini zadovoljnima.

Ipak, ono što će nam najviše pomoći, a otkriveno je tijekom istraživanja provedenog na Harvardu je strategija koju koristimo tijekom života i uz pomoć koje se nosimo s problemima i tieskobom. najsretniji i najzdraviji ljudi su oni koji kroz život koračaju s osmijehom, a najnesretniji oni koji primjenjuju tehniku izbjegavanja svih problema.

Za razliku od naših baka i majki, danas vrlo lako zaboravljamo biti zahvalni na svemu što imamo i što smo postigli u životu, važno nam je samo ono što nemamo i sva energija je usmjerena prema tom cilju. Živimo u sebičnom i materijalnom društvu koje nam brani da pogledamo široku sliku te zadržava naš pogled na nevažnim detaljima.

Advertisement

Priliku za sreću imaju oni koji su to shvatili i prihvatili te promijenili način na koji žive. Ne zamaraju se stvarima koje moraju postići već polako koračaju prema svom cilju.

Izvor: zadovoljna

The post „Jaka sam … Nepobjediva sam … ali NESRETNA SAM.“ Tekst koji će pročitati svaka žena appeared first on pozitivanstav.com.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net