Connect with us

Crna hronika

Stravičan slučaj u komšiluku: Tokom šest godina silovao psa

 

Ivor Ivanišević optužen je da je 2009. do 2015. godine na različitim lokacijama seksualno općio sa svojim psom, ženkom rodezijskog goniča, nanoseći joj bol i patnju.

Iako su branitelji zatražili da se prekine s postupkom protiv Ivaniševića do dobijanja odgovora Ministarstva unutarnjih poslova Belgije o eventualnom postojanju imuniteta od krivičnog progona, sud je nastavio sa suđenjem u odsutnosti.

Odbrana, kao i sam optuženi, nisu dostavili podatak o bilo kakvom imunitetu. Za nastavak dokaznog postupka dovoljan je dopis Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Iz njega je vidljivo da se ne radi o imunitetu kao zapreci u vođenju krivičnog postupka – obrazložila je odluku sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić.

Ivor suđenje od početka izbjegava. Navodno se nalazi u Belgiji gdje je zaposlen u Evropskom parlamentu. Slučaju prijeti apsolutna zastara krivičnog progona u septembru ove godine.

Advertisement

Na raspravu u srijedu prvi put je došla Jasna Obradović. Sudska vještakinja je radila nalaz i mišljenje nakon što je Ivoru policija oduzela dva psa.

Kako je pojasnila, nalaz i mišljenje izradila je temeljem dokumentacije koju je dobila od tužitelja. Budući da im je nalaz hitno trebao, a ona se nije nalazila u Zagrebu nije mogla osobno pregledati pse.

To je učinila veterinarka Tajana Obradović, koja u to vrijeme nije bila sudski vještak, prenosi 24sata.hr.

U inkriminiranom periodu bila sam stalni sudski vještak za veterinarsku medicinu, ribarstvo i zaštitu životinja – kazala je Jasna, koja je sada u penziji.

Prisjetila se da ju je vezano uz ovaj slučaj nazvao državni tužitelj. Rekao je da imaju hitan slučaj koji treba odmah riješiti jer je optuženi u istražnom zatvoru.

Advertisement

Ja sam tada bila na putu za Murter i na e-mail sam dobila sve potrebno da se očitujem. Koliko se sjećam ja sam poslala vještačenje u roku od 12 do 24 sata. Optužba mi je dostavila materijale o pregledu psa.

Ne mogu se sjetiti jesam li istovremeno dobila dokumentaciju iz veterinarskih ambulanti u koje je optuženi vodio svoje pse. Policija je pse oduzela i odvezla u Dumovec.

Sjećam se da je optuženi stavio pritužbu da su psi zlostavljani u Dumovcu. Zbog toga je trebalo hitno pregledati pse u roku od dan-dva dok su još bili u azilu.

Psi uništeni za cijeli život

Kako sam ja još bila na Murteru predložila sam da to učini Tajana Obradović koja je u to vrijeme vodila Veterinarsku bolnicu”, ispričala je umirovljena vještakinja.

Advertisement

Ivorove branitelje Borisa Vinčića i Ivana Oreškovića zanimalo je da li bi na njen nalaz utjecala činjenica da je od oduzimanja psa do njihova pregleda prošlo 14 dana.

Ne generalno jer su psi uništeni za cijeli život. Mogla je zarasti neka ranica na koži, ali drugo se ne bi promijenilo pa ni njihovo psihičko stanje. Promjena vulve (stidnica, op.a.), koja je bila drastično povećana se ne može mijenjati već tako oštećena ostaje za cijeli život.

Za takvo povećanje mora se raditi o dužem periodu zlostavljanja. Nisam kinološki sudac, ali pretpostavljam da bi pothranjenost i druge ozljede utjecale na plasman psa na međunarodnom natjecanju – odgovorila je Jasna.

Branitelji su obećali dostaviti dokaze da je kuja, za čije se zlostaljanje tereti Ivor, od 2009. do 2015. sudjelovala na nekoliko međunarodnih takmičenja te čak osvajala nagrade.

Ne znam koliko su psi boravili u Dumovcu prije mog pregleda. No, čim sam ja dobila obavijest da se pregled mora obaviti to sam učinila u roku od par sati.

Advertisement

Kuja je bila pothranjena. U takvo stanje mogla je doći u razdoblju od najmanje nekoliko mjeseci pa do više godina – kazala je Tajana.

Na pitanje branitelja je li činjenica da su psi bili u Dumovcu dvije sedmice prije nego su pregledani mogla utjecati na njen nalaz, kazala je da on apsolutno ne bi bio drugačiji.

Gojno stanje psa može se promijeniti u roku od 14 dana, ali ne ovako drastično. Mogu nastati i psihičke promjene. Primjerice strah. No, traženje hrane iz ruke je navika koja traje.

Svakodnevno pregledavam životinje u veterinarskoj ambulanti i sve dolaze sa strahom. No,. u konkretnom slučaju životinji su tokom cijelog pregleda, koji je trajao 30 do 40 minuta, zjenice bile vidljivo raširene.

To znači da je cijelo vrijeme bila pod adrenalinom i u strahu. Nije se mogla uspostaviti nikakva komunikacija sa psom. Uopće nije pokazivala znatiželju iako su psi te pasmine inače hrabri i znatiželjni. Također, tako uplašeni psi obično pokušaju pobjeći kad ih se stavi na stol. Ona je samo pokazivala izrazitu ukočenost. To nije normalno ponašanje psa”, pojasnila je Tajana.

Advertisement

Odbrana je prigovorila njenom. Iz njega se, smatraju, ne vidi u kojem je tačno vremenskom odmaku od 2015. nastupilo teško zlostavljanje.

Na sljedećoj raspravi početkom aprila sud će saslušati dvojicu svjedoka veterinara. Oni su ranije liječili Ivorovu kuju zbog problema s kožom, odnosno atopijskog dermatitisa.

Optužnica protiv Ivora podignuta je još 2017. godine. Otkrili su ga slučajno, u akciji usmjerenoj protiv pedofila u septembru 2015. godine.

U njegovom stanu na Knežiji zatekli su dva izmučena i izgladnjela psa. Zaplijenili su 111 CD-ova i DVD-ova sa snimkama i fotografijama seksualnog zlostavljanja. Prošle godine u septembru je nepravomoćno osuđen na godinu zatvora.

No, presuda je ukinuta zbog proceduralnih razloga. Da nije tada osuđen već bi nastupila zastara krivičnog progona. Ovako se rok pomaknuo. Krajem oktobra 2022. počelo mu je novo suđenje.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crna hronika

Ako Bećirović misli da može nešto zaštititi, neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je reagovao na zahtjev Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu da iznesu informacije o tome šta su uradili povodom Dodikovog otimanja državne imovine. Tom prilikom je zaprijetio Bećiroviću i kazao da zakon o državnoj imovini nikada neće doći na dnevni red.

Bećirović je uputio zahtjev Pravobranilaštvu BiH za “dostavljanje informacije o tome šta su kao nadležna institucija poduzeli u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskim interesa BiH”.

Dodik je na to kazao da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

“Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći”, rekao je Dodik za Srnu.

Njegova prijetnja je posebno zastrašujuća u svjetlu posljednjih događaja u Banjoj Luci prilikom čega su napadnuti novinari i LGBT aktivisti dok su se neformalno okupljali u kancelariji Transparency Internationala.

Advertisement

Govoreći o državnoj imovini Dodik je još naglasio i stav da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere. Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga, kako kaže, “tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja”.

“Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama”, naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

“A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini”, rekao je Dodik.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

Konaković na HRT-u: Neću odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Lider Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković gostovao je danas u programu Hrvatske radiotelevizije u popularnoj emisiji “Nedjeljom u 2” autora Aleksandra Stankovića. 

Govorio je o svim aktuelnim temama iz političkog života BiH, kao i o pitanju odnosa dvije susjedne države – Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pred kraj emisije došlo su na red pitanja gledalaca, a jedno od njih je bilo da li Konaković smatra da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Uslijedio je neodređen, zbunjujući i nejasan odgovor Konakovića koji će sasvim sigurno izazvati burne reakcije u našoj javnosti.

“To su teme, sad, interpretacije pravnika, u kojoj se u toj presudi ‘Šestorci’ za UZP može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj. Je li on bio taj preko ljudi iz Bosne i Hercegovine ili je učešće formalno, to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i biću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe”, rekao je Konaković.

Voditelj emisije Aleksandar Stanković sarkastično je reagovao da je to možda jedino pitanje na koje Konaković nije odgovorio.

Kako je sve izgledalo pogledajte u video prilogu:

Pročitaj cijeli članak

Crna hronika

“Rusija neće stati”: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, BiH je sljedeća

 

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u intervjuu za Fenu je kazao ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, da je Bosna i Hercegovina sljedeća i dodao da je riječ o zločinačkom režimu s kojim je nemoguće pregovarati.

Viktor Juščenko je bio prvi predsjednik Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza koji nije bio član Komunističke partije. Bio je čelnik ukrajinskog parlamenta i lider stranke “Naša Ukrajina”, a postao je poznat po svojoj ulozi u Narandžastoj revoluciji 2004. godine. Juščenko je bio poznat po svom anti-ruskom stavu i pokušajima jačanja ukrajinskog jezika i kulture. Tokom mandata kao predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine, pokušao je reformisati zemlju, uspostaviti veze s EU i NATO-om, te boriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Juščenko je 2004. godine postao žrtva trovanja dioksinom, vrlo toksičnom hemikalijom koja je izazvala teške zdravstvene probleme, uključujući ožiljke na licu i gubitak vida na jedno oko. Juščenko je tvrdio da je trovanje bilo pokušaj ubistva, a ruske vlasti su optuživale Ukrajinsku sigurnosnu službu za taj čin. Međutim, naknadne istrage pokazale su da su ruske vlasti bile umiješane u trovanje. Prema nekim izvorima, dioksin je navodno ubrizgan u hranu Juščenka na sastanku s visokim ruskom dužnosnikom, a navodno su ga otrovali jer su ga smatrali opasnim za ruske interese u Ukrajini. Osim toga, neki su spekulirali da su razlog trovanja bile Juščenkove prozapadne politike i njegovo zagovaranje većeg ukrajinskog suvereniteta i nezavisnosti.

“Apsolutno sam siguran da treba uspostaviti tribunale ako želimo da se ovakvi ratovi više ne ponove. Mora im se suditi, moramo shvatiti da su oni zločinci i mora im se suditi za zločine. Putin mora biti kažnjen. To je problem koji treba riješiti cijeli svijet. Moramo iz ovog rata izaći čisti i moramo preispitati šta se dogodilo, gdje je bio izvor tame, a gdje izvor svjetlosti, a oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata” rekao je Juščenko.

Advertisement

Upitan da se vrati u vrijeme kada je bio predsjednik, da li je bilo moguće da Ukrajina zadrži neku vrstu neutralnosti, odnosno da više balansira između istoka i zapada, da li bi to spriječilo rat. Juščenko je podsjetio na historiju Ukrajine u 20. stoljeću.

“Ukrajinci su proglašavali nezavisnost šest puta. Svaki put mi smo zadržavali neutralnost i to je rezulitralo time da bi jednom zadržali nezavisnost dan i po, drugi put tri dana, treći put šest mjeseci, ali to je najduže što smo uspjeli zadržati nezavisnost. To je ono čemu nas je Rusija naučila. To je naša historija samo u 20. stoljeću. Čim odlučimo proglasiti Ukrajinsku Narodnu Republiku, kao što smo to uradili 1918., ruska vojska sa svojim generalima počne marširati prema Ukrajini i unište nas bez milosti. Ukrajina ima pravo na suverenitet i samoopredjeljenje baš kao što to ima vaša zemlja ili Latvijci, Letonci, Poljaci i slično. Prestanite slušati Putinove lekcije o tome zašto je rat prestao. Mi se zalažemo za suverenitet svih zemalja”, dodao je Juščenko.

Upitan je da li je tokom svog mandata imao priliku susresti se s Putinom te kakav je dojam stekao nakon tih susreta, kao i je li osjetio nekakav pritisak s Putinove strane, Juščenko je kazao da je tokom njihovih susreta svaka diskusija bila veoma taktička.

“Ali osobi nikad ne treba suditi po onome što priča nego po onome što čini. Ono što je on uradio ni Hitler nije uradio. Međutim, ovdje se ne radi samo o Putinu nego i o 140 milion malih Putina koji legitimiziraju ono što on čini. Smatram da će Evropa morati provesti nekoliko decenija da zaliječi podjele koje je Rusija uzrokovala” istakao je bivši predsjednik.

Poručio je da ako Evropa želi stabilnost, onda treba da izađe na kraj s Rusijim na isti način kao što je to uradila s nacističkom Njemačkom – mora da im ukaže na značaj demokratije, slobode i morala.

Advertisement

“Ljudi govore da je ovo sukob između dvije države, da imaju samo dvije strane. Želim da shvatite jednu stvar. Ako vjerujete u državnu ideologiju koju Putin promoviše i njegovu viziju ruskog svijeta, koja se svodi na žal za Sovjetskim Savezom, to znači da vjerujete da Rusija završava tamo gdje završava ruski jezik. Ako Srbija odluči da govori ruski, to postaje ruskom sferom. Ista stvar je s Kazahstanom ili Bjeorusijom. To je sve što je potrebno da se postane dijelom ruskog svijeta. Prošle godine se hvalio da Rusija nema granica”, kazao je Juščenko.

Kritikovao je ideju da se počne pregovarati s Rusijom.

“Niko se 1942. ili 1943. nije sjetio da kaže Hitleru da pregovaraju. Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte”, poručio je Juščenko.

Podsjetio je da je Ukrajina predala svo svoje nuklearno oružje prije 30 godina da bi postigla mir i da se sad mora boriti protiv ruske agresije koju ni na koji način nije isprovocirala.

“Ako se svijet okrene Macronovom načinu rješavanja problema to će biti kraj civilizacije i zapadnog svijeta kakvog ga znamo”, zaključio je Juščenko u intervjuu za Fenu.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net