Connect with us

Životinje

ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Džinovski afrički puž

U serijalu tekstova „životinjsko carstvo“, predstavljamo vam životinjske vrste o kojima se manje piše i govori. Znamo puno o 1.5 miliona vrsta životinja (od kojih je 1 milion insekata), ali na svetu postoji još nekoliko miliona vrsta (verovatno oko 8 miliona) o kojima još uvek ne znamo ništa.

 

Džinovski afrički puž (Achatina fulica ) je vrsta puža poreklom iz istočne Afrike, ali ima je u Kini, zatim na ostrvima Pratas, Tajvanu, širom Indije, ostrvima Tihog okeana, Indijskog okeana, jugoistočne Azije i Zapadnoj Indiji. Koriste se u obrazovne svrhe i kao kućni ljubimci.

Karakteristike

Odrasle jedinke su visine oko 7 cm i dužine 20 cm ili više. Školjka je konusnog oblika, zavojnice ljuske mogu biti u smeru kazaljke na satu (dekstralno) ili u smeru suprotnom od kazaljke na satu (sinistralni). Dekstralni konus je češći. Boja zavisi od ishrane. Preovladava smeđa boja školjke i ona ima najveći sadržaj teških metala od bilo koje vrste puža.

Ponašanje

Advertisement

Džinovski afrički puž jede širok spektar biljnog materijala, voća i povrća, papira i kartona. Ponekad jede pesak, vrlo sitno kamenje, kosti od leševa, pa čak i beton kao izvor kalcijuma za svoju ljusku. U njihovoj ishrani im je potrebno oko 18,28% sirovog proteina za optimalan rast.

Očekivani životni vek je obično pet do šest godina u zatočeništvu, ali puževi mogu da žive i do 10 godina. Oni su aktivni noću i dan provode ukopani pod zemljom.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

JEDINSTVENA I ZASLEPLJUJUĆA lepota konja sa plavim očima i belom dlakom, iz Rusije (VIDEO)

Ovo predivno, nestvarno stvorenje snimljeno je u Moskvi, na prelepom bajkovitom polju. I sigurni smo, ne može biti savršenije od ovoga.

je snimljen tokom ispaše, među cvećem jednog popodneva. I ova životinja je, bez sumnje, od glave do pete pravo oličenje lepote.

Šarmantan konj je vrste Cremello, sa savršenom belom plišanom dlakom, kožom prebojenom ružičastim tonom zbog čega se smatra da se radi o albino konju. A ako se zagledate u njegove plave oči, videćete čitav jedan duboki beskraj.

Zar vam se ne čini da izgleda kao da je upravo izašao iz Diznijevog filma?

Advertisement
All photos: Screenshot.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Ognjenka je puna iznenađenja: Krenula ka Srbiji, pa ODLUČILA DA SE VRATI U AFRIKU

Pratimo Ognjenku u stopu i prosto obožavamo ovu veličanstvenu pticu. A sada se otkrilo i da je puna iznenađenja. Naš lepi orao zmijar – Ognjenka, koji se izlegao na Vršačkom bregu gde je označen sa satelitskim odašiljačem nastavio je da iznenađuje sve svoje obožavatelje i otkriva tajne ponašanja u migraciji ove vrste.

Photo: M. Vučanović.

 

Institut za biološka istraživanja i Fondacija u saradnji sa Prirodnjačkim društvom Gea ustanovili su satelitsko praćenje grabljivica u Srbiji. Ognjenka je zimus boravila u postsaharskoj Africi pa se vratila do Turske o čemu je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica izveštavala, a mi verno pratili svaki njen „korak“.

Photo: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

 

Mislili su početkom avgusta da je rešila da se vrati u Srbiju kad je došla do Istanbula, međutim, Ognjenka se na iznenađenje svih ponovo okrenula i vratila se u Afriku. Ova naučna istraživanja svakako će doprineti boljem upoznavanju života i potreba migratornih vrsta ptica grabljivica. Nastavljamo da je pratimo u, kao što vidite, sjajnim avanturama…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

U Perničkom jezeru u Sloveniji pronađen OGROMAN BROJ UGINULIH RIBA I PTICA

Iz Uprave Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama obavestili su da je juče, 17. avgusta, oko 13 časova na Perničkom jezeru u opštini Pesnica stradao veliki broj i

Photo: Ljubljana info.

 

Kako prenosi Ljubljana info, o događaju su obavešteni Veterinarska inspekcija Republike Slovenije, Direkcija za vode, Institut za ribarstvo, Vodoprivredno preduzeće Drava Ptuj kao i opština Pesnica. Očekuje se od nadležnih organa da utvrde uzrok naglog uginuća ptica i riba. Za sada je uzrok – nepoznat. Ispratićemo ovaj događaj.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net