Connect with us

Životinje

ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Tamarin

U serijalu tekstova „životinjsko carstvo“, predstavljamo vam životinjske vrste o kojima se manje piše i govori. Znamo puno o 1.5 miliona vrsta životinja (od kojih je 1 milion insekata), ali na svetu postoji još nekoliko miliona vrsta (verovatno oko 8 miliona) o kojima još uvek ne znamo ništa.

 

Tamarini (Tamarins) su majmuni koji nastanjuju šume od južne Srednje Amerike do centralne Južne Amerike, najviše ih ima u severozapadnoj Kolumbiji, Amazonu i Gvajani.

Karakteristike

Različite vrste tamarina se znatno razlikuju po izgledu. Boja varira od crne preko kombinacije crne, braon i bele. Imaju dlake na licu koje nalikuju brkovima. Njihova veličina se kreće od 13 do 30 cm plus od 25 do 44 cm dug rep i mogu da teže od 220 do 900 grama.

Ponašanje

Advertisement

Tamarini su stanovnici tropskih prašuma i otvorenih šumskih područja. Brzo trče i skaču kroz drveće. Žive u zajednicama do 40 članova koji se sastoje od jedne ili više porodica. Ipak, češće se grupe sastoje od samo tri do devet članova. Tamarini su svaštojedi, jedu voće i druge delove biljaka, kao i paukove, insekte, male kičmenjake i ptičija jaja.

Dok tamarini veći deo dana provode hraneći se, moraju biti u visokoj pripravnosti zbog grabljivaca, jer su lak plen pticama, zmijama i sisarima. Tamarini u zatočeništvu mogu da žive do 18 godina, a u divljini retko dožive te godine jer imaju veliki broj neprijatelja.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Pas je 10 godina VERNO ČUVAO GROB svog vlasnika i tu UGINUO

Kapetan je ime najpoznatijeg psa u Vili Karlos Paz, u provinciji Kordoba u Argentini. On je uginuo na istom mestu na kojem je sahranjen vlasnik nakon što je deset godina proveo čuvajući njegov grob.

“Nikada nisam videla tako nešto“, rekla je Marta Klot, cvećarka na groblju, prisećajući se Kapetana u suzama. On je sa 16 godina, nakon nekoliko problema sa vidom i komplikacija sa zglobovima, uginuo.

je bio poklon od Miguela Guzmana njegovom sinu Damianu. Godinu dana kasnije, 2006., Miguel je umro i pas je nestao iz kuće. Vratio se nešto kasnije, ostajući pored porodične kuće. Zatim je ponovo nestao, a porodica je mislila da je uginuo ili da su ga udomili drugi ljudi – sve dok ga nisu našli na groblju kako leži na Miguelovom grobu.

Advertisement

“Sigurna sam da je došao da traži svog vlasnika i kada ga je našao, tu je i ostao“, rekla je cvećarka.

Podelite ovu dirljivu priču o iskrenoj ljubavi i odanosti sa porodicom i prijateljima.

All photos: Central European News
Pročitaj cijeli članak

Životinje

UPOZNAJTE VOLIJA: Jedan morž pronašao savršeno mesto za odmor – ČAMAC U IRSKOJ

Ovaj lepotan je svima poznat kao neodoljivi lutajući-morž. Nazvan je Voli. Nakon što je putovao hiljadama milja i zaustavio se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, a zatim otišao na jug sve do Španije, Voli se ponovo pojavio prošle nedelje i to u okrugu Voterford u Irskoj.

Sada je primećen na jednom krajnje neobičnom mestu za jednog morža – popeo se na čamac koji pripada destileriji u Zapadnom Korku, prenosi Sky News. 

Pre nego što je našao ovu svoju oazu mira, tokom svoje posete Korku, blesavi Voli je najpre potopio jedan mali čamac i oštetio još nekoliko njih.

Adam Kolins, portparol destilerije Clonakilty čiji je čamac Voli „pozajmio“, rekao je da se njihova kompanija složila da Volija ne uznemirava sve dok se ne pronađe trajnije rešenje.

Iz organizacije Seal Rescue Ireland apelovali su da se za Volija obezbedi ponton (splav) kao sigurna lokacija za njegov boravak van vode, tako da se može efikasno nadzirati i zaštititi od uznemiravanja, ali i uništavanja imovine. Oni su napomenuli da su morževi poluvodne životinje i da moraju izaći na kopno (ili neki plutajući objekat da odmore.

Advertisement

Iz Irish Whale and Dolphin Group rekli su i da iako ove slike izgledaju komično i izazivaju smeh, one imaju i svoju ozbiljnu stranu, a to je da je ovo lepo stvorenje daleko od svoje kuće i ne znaju kako može odreagovati ako dođe do stresne situacije. Uputili su apel ljudima da se ne približavaju na manje od sto metara, a vlasnicima brodova da mu se ne približavaju u vodi.

All photos: Clonakilty Distillery.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

GRADOVI LESTER i UTREHT transformisali autobuske stanice u PRAVA PČELINJA CARSTVA

Grad Lester ulaže velike napore da pretvori što veći broj autobuskih stanica u pravi raj za pčele.

Trenutna mreža sadrži 30 autobuskih stanica sa krovovima na kojima je umesto lima – posađena trava obogaćena mnoštvom divljeg cveća, sve u cilju da privuče i održi vredne pčelice čiji je broj poslednjih godina u padu.

Ideja je da ove autobuske stanice budu njihova utočišta, ali da uz to i pospeše oprašivanje. Uz ogroman podstrek za pčele, ovi zeleni krovovi koji su definitivno oaza za insekte, treba i da ulepšaju grad i učine ga šarenolikim, zdravijim mestom.

Iste autobuske stanice postavljene su i u Utrehtu, a brojka je fascinantna – čak 300 autobuskih stajališta u nameri da pomognu pčelama, ali i poboljša biodiverzitet u urbanoj sredini.

Bravo za ideju! 

Advertisement
All photos: Clear Channel.
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net