Connect with us

Životinje

Britanski lovci ubili NAJMANJE 60 LAVOVA u poslednjih 5 godina, a ministri PONOVO ODLOŽILI zabranu uvoza trofeja u zemlju

Zvanične brojke otkrivaju da su desetine tela, kože i drugih delova ugroženih životinja donete u Veliku Britaniju iz Afrike u poslednjih pet godina, piše list Independent. Podaci takođe pokazuju da Evropska unija uvozi više trofeja lavova nego bilo koja zemlja, što dovodi do njihovog izumiranja.

Velika Britanija je krajem prošle godine najavila zabranu uvoza životinja iz lova na trofeje. Broj divljih lavova se smanjio sa oko 450.000 tokom 1950-ih na 20.000 u 2015.godini na sadašnjih 15.000 jedinki. Strahuje se da bi ih moglo biti čak 13.000.

Slika je simbolična.

 

Ministri su prošle godine najavili javno savetovanje o zabrani, koje je završeno u februaru, ali zvaničnici kažu da je ishod odgođen zbog pandemije korona virusa. Konsultacije su uključivale mogućnost pooštrenih uslova ili zabranu lova samo određenih vrsta.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (Cites), koja reguliše trgovinu, otkriva da su lavovi, kao i njihove kože, lobanje, kandže i stopala, legalno uvezeni u Veliku Britaniju. Baza podataka ukazuje na broj između 53 i 77 mrtvih lavova. Ali oni nisu svi uvezeni kao trofeji, već za ličnu, obrazovnu ili komercijalnu trgovinu, i tako je broj uvoza u Veliku Britaniju 154.

Eduardo Goncalves, autor nove knjige o lovu na trofeje i osnivač kampanje protiv lova na trofeje, je rekao: „Vlada je obećala da će zabraniti trofeje posle ubistva lava Cecila. Tada se predomislila. Kao rezultat toga, britanski lovci su upucali još 50 ili više lavova“.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

MAČKE I GINISOVI REKORDI: Najduže preživljavanje mačke nakon zemljotresa

U decembru 1999. godine, 80 dana nakon zemljotresa koji je pogodio Tajvan 21. septembra u kojem je poginulo oko 2.400 ljudi, je otkrivena živa nakon što je bila zarobljena ispod betonske ploče koja je pala tokom zemljotresa i ostavila mačku u ruševinama, piše Minja cat.

Photo: guinnessworldrecords.com.

 

Mačka je bila dehidrirana i jedva je disala, imala je manje od polovine težine zdrave mačke te veličine i hitno je prebačena u veterinarsku bolnicu gde se potpuno oporavila.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

RAZIGRANI BIBERČE iz Zrenjanina je sa svojom mamom, sekom i batom SPASEN SA NJIVE

Kakav osmeh predivni! Pa istopili smo se od slatkoće. Ako ste se zapitali kakvo je ovo malo čudom, predstavljamo vam Biberčeta, ili Laneta ili Bambi, kako ga zovu volonteri Udruženja Beta Zrenjanin. Ovaj mališa je sa svojom mamom, sekom i batom  spasen sa jedne njive. 

 

Biberče je bio rezervisan i dugo su ga čuvali za potencijalnu udomiteljku, a onda konačno shvatili da od toga neće biti ništa. Tako je Biberče sada u potrazi za ozbiljnim, pravim domom i pravim ljudima koji će ga voleti svim svojim srcem.

 

“Prelepi Lane je jedno razigrano i trampavo kuče”, pišu volonteri. Poslušan je i zahvalan na svakom trenutku pažnje koji mu posvete. Jako se lepo slaže i igra i sa psima mnogo većim od sebe, ne kopa, ne beži, ne gricka, mama ga je jako lepo vaspitala i naučila šta sme, a šta ne. Lane je vakcinisan i revakcinisan i biće čipovan.

Advertisement

 

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Udruženje Beta Zrenjanin.

All photos: Udruženje Beta Zrenjanin.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

DZPPS UPOZORAVA: Prijavite nebezbedan stub na kojem STRADAJU PTICE

Elektrokucija godišnje odnese milione života širom sveta. Elektrokucija je stradanje ptica usled strujnog udara, do kojeg dolazi kada ptica svojim telom proizvede kratak spoj dodirujući dve faze ili jednu fazu i uzemljenje, što dovodi do uginuća ili teškog povređivanja, navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Do elektrokucije može doći i ako materijal za gnezdo zatvori strujno kolo. Povrede koje su vidljive na telu su opekotine. Pored stradanja ptica, elektrokucija dovodi i do prekida isporuke električne energije i ekonomske štete domaćinstvima i privredi.

Photo: DZPPS/Balaž Varga.

 

Ključ za rešavanje stradanja ptica na dalekovodima je praćenje ove pojave što Društvo aktivno radi od 2018. godine. Podaci o opasnim stubovima preduslov su za njihovo izolovanje i dalje sprečavanje stradanja. Pomenute aktivnosti izuzetno su zahtevne i skupe, te ih Društvo ne može sprovoditi samostalno, već u saradnji sa kompanijama koje se staraju o prenosnoj i distributivnoj mreži.

Srednjenaponska mreža sa više od 50.000 km linija i više od pola miliona stubova i dalje se razvija u Srbiji. Dugoročno posmatrano, najvažnija aktivnost u sprečavanju elektrokucije narednih decenija biće izmena načina konstruisanja stubova i zamena opasnih bezbednim elementima, dodaju iz Društva.

OVDE saznajte šta da uradite kada naiđete na stradale ptice u blizini dalekovoda.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net