Connect with us

Životinje

KAKVA TUGA: 70 pingvina je PRONAĐENO MRTVO na brazilskim plažama

Tela 70 pingvina otkrivena su na dve susedne plaže u Brazilu nakon što su očigledno uhvaćeni u mreže za ribolov, piše Daily Mail. Zastrašujući prizor otkrilo je Udruženje životinja R3 na plažama Santinho i Mocambique u gradu Florijanopolis, na jugoistoku Brazila.

Upozoravamo, slika je uznemirujuća!

Svih 70 pingvina odneto je u Centar za istraživanje i rehabilitaciju morskih životinja radi obdukcije. Veterinarka Janaina Rocha Lorenco saopštila je da preliminarna analiza pokazuje nedostatak peraja na životinjama, gušenja, a drugi znakovi upućuju da su bile zarobljene u ribarskim mrežama i pokušale da se oslobode.

Pingvini se često viđaju na tom području u ovo doba godine dok migriraju iz Patagonije na jugu Argentine. Kakva je ovo tuga. Nadamo se da će neko za ovo odgovarati!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

“SOVICE” I “PČELICE” U LETU SA ORNITOLOGOM: Poseta stručnjaka za posmatranje ptica vrtiću u Odžacima

Dvadesettrećeg februara vrtić PU Poletarac iz Odžaka posetio je stručnjak za posmatranje – ornitolog Miloš Nikolić.

Ova poseta je organizovana od strane roditelja koji su želeli da budu organizatori aktivnosti u okviru teme: „Ptice“, koje istražuju deca mlađe uzrastne grupe „Sovice“. Zahvaljujući društvenim mrežama, roditelji su organizovali posetu ornitologa u dogovoru sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svesni da značajan deo problema u očuvanju ptica i prirode proističe iz manjka znanja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi razne projekte i programe koji služe za obrazovanje kako dece tako i odraslih. Vodeći se time, Društvo je u što kraćem roku organizovalo posmatranje ptica u njihovom okruženju.

“Miloš je strpljivo i posvećeno odgovarao na sva dečja pitanja i pokazivao im primenu dvogleda. Pored uočavanja ptica dvogledom, deci ovog uzrasta je i najbolji način za upoznavanje ptica  prepoznavanje cvrkuta  osluškivanjem tokom šetnje. Posetili smo obližnji Park, gde je i zvanično gnezdilište gačca, koji su se baš ovog dana gnezdili i razigrano dočekali dečji cvrkut u parku”, navode iz PU Poletarac Odžaci.

Kao stručnjake za izgradnju kućica za ptice, „Sovice“ su pozvale u pratnju i stariju grupu „Pčelice“. Iz Društva su naveli: “Naš kolega Miloš posetio je vrtić u Odžacima i sa malim prirodnjacima razgovarao o pticama, dvogledima, zaštiti prirode. Mi ulažemo u znanje kako bi generacije koje dolaze bolje brinule za našu prirodu i ljude”.

All photos: PU “Poletarac” Odžaci.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Pit bul pronašao MALENOG ZECA i odgajio ga KAO DA JE DEO NJEGOVE PORODICE (VIDEO)

Preslatki pit bul Šarki mnogo voli sve životinje. Nije mu važno da li su veliki, mali, psi, mačke, pa čak i malene zeke. Jednog dana dok se igrao u svom dvorištu, Šarki je pronašao bebu zeca i odmah ga zavoleo.

Prvo ga je dobro okupao svojim jezikom, da zekan bude čist, a zatim ga je uveo u kuću zato što je znao da njegovi vlasnici, kao i on, obožavaju životinje i da će zeca rado prihvatiti kao novog člana porodice.

Šarki takođe ima još prijatelja raznih životinjskih vrsta. Mačke, pilići pa čak i morsko prase čine njegovu krznenu družinu.

Pogledajte kako ovaj veliki dobrica provodi dane okružen svojim prijateljima!

Advertisement

Zaista prelepa porodica i pravi dokaz da psi poput pitbula nisu po pravilu opasni za svoju okolinu. Šarki nikad ne bi povredio bilo koje stvorenje, već bi mu pružio ljubav i prijateljstvo za ceo život.

All photos: Screenshot / YouTube TexasGirly1979.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Potresna PRIČA O PSU IZ MODRIČE koji je upucan: Kad DOBRA DUŠA NAIĐE NA NEČOVEKA koji joj preokrene život

Imao je spokojan život, onaj ulični, ako se spokojnim mogao nazvati. Ali, barem je znao za lepu reč, dobre ljude, maženje i miran san. Sve do jednog dana, do ovog presudnog, užasnog dana…

Naša sagovornica Andrea Dervenić sretala je i hranila ovog divnog psa oko 2 meseca na ulici u Modriči pre nego što ga je neko bezdušno upucao u glavu. On je izbačen, nije čipovan i po proceni veterinara je veoma mlad .

A onda ga je jednog dana pronašla kako leži na travi, jako iscrpljen, u toliko lošem stanju da nije imao snage da ustane. Osetio se strašan i ružan miris što je ukazivalo na to da je rana starija. Ko zna koliko se mučio tako, na tom mestu, u tom položaju, bez da ga iko primeti? Ili primeti, ali prođe pored njega kao da ne postoji?

“Kad sam ga pronašla, odmah sam nazvala veterinara i odvela psa. Nažalost, ovo je treći pas koji je povređen vatrenim oružjem za kratko vreme. Prijava će biti svakako, a koliko će vlast imati volju da radi na tome, ne znam. Volela bih da znam ko je to uradio, ali nažalost – za sada nisam saznala ništa”, rekla je Andrea za portal Djole dog.

Nakon pregleda i po proceni veterinara, ova mila duša upucana je vatrenim oružjem u glavu. Po njegovom mišljenju, da se radilo o recimo petardi, imao bi povrede i donje vilice, što ovde nije slučaj. S obzirom da veterinari u Modriči nisu dovoljno stručni za ovakvu vrstu povrede, kaže nam Andrea, pas je prebačen u Prijedor, u ambulantu kod dr Bojana Lukaca.

Advertisement

Bojan je preuzeo psa i uspeo da ga spasi, što je zaista  svetla tačka u ovoj priči. Andrea i ova sjajna veterinarska ekipa zaslužni su za njegovu šansu za bolji život

“Prošlo je već neko vreme od operacije i za sad, oporavak teče kako treba. Nadamo se da će na kraju ova priča imati srećan kraj. U gornjoj vilici sačuvan je i koji zub. Tako da kad sve zaraste trebao bi da funkcioniše bez problema. Ono što je najvažnije to je da više nema bola i patnje za njega”, dodala je Andrea.

Pre samo nekoliko dana i veterinar Bojan javio na svojoj Facebook stranici sa sjajnim vestima: „72 sata nakon operacije naš heroj se odlično oporavlja. Komplikacija za sada nema. Zahvaljujući svoj požrtvovanosti ljudi, stručnosti i pozitivnoj energiji, život je opet pobedio“.

Psić je i dalje pod veterinarskim nadzorom, jer je ovaj period oporavka ključan, kaže nam dalje Andrea. Biće tamo još neko vreme, a nakon izlaska iz stacionara, načuli smo, smeška mu se divan život jer postoji interesovanje za njega. Barem jedna lepa vest u moru tuge koju je ovo premilo biće doživelo.

Hvala Andrei što nije samo prošla pored psa u nevolji i veliko bravo veterinaru Bojanu i njegovom timu na spasavanju ovog dragocenog života.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net