Connect with us

Životinje

KRALJEVO: Ovaj momak je spasio 50 PASA SA INVALIDITETOM

U jednom dvorištu u prigradskom naselju Ribnica, Kraljevčanin, Jovica Žnidarić brine o 50 pasa sa invaliditetom, koje je uz pomoć ostalih članova udruženja ,,Spaske”, spasio od sigurne smrti. Svaki od ovih pasa, sa sobom nosi tužnu životnu priču i spasen je iz surovih uslova i još surovijih ljudi.

Odluku da svoj život preokrene iz korena i posveti ga spasavanju hendikepiranih pasa, doneo je nakon što mu je uginuo prvi sa invaliditetom. Ono što sam odmah po dolasku uočila, jeste da svakog psa oslovljava imenom i poznaje mu narav i navike.

„Oduvek sam voleo životinje, posebno pse. To je neka neobjašnjiva ljubav iz detinjstva, zbog koje sam bio često proglašen kao čudak. Nada, moj prvi invalidni pas je bila posebna. Sve smo učinili da je spasimo. Stigla je do Francuske, nažalost, tamo je i preminula, jer je tumor na glavi bio prevelik. Ipak, ona je bila neka ,,prekretnica” u mom životu. Svakom psu znam ime u pola dana i noći, ali i karakter. Tačno znam ko se sa kim druži, gde ko spava, šta ko voli da jede, kako koji pas reaguje na nepoznate ljude„, naglašava Jovica, dok mu čak četiri psa sede u krilu.

Osim nepokretnih pasa, u ovom dvorištu žive i spaseni psi iz borbi, izgladnjivani, stari i odbačeni. Uz pomoć svakodnevnih specijalizovanih vežbi, ali neverovatne ljubavi i posvećenosti, veliki broj ,,otpisanih” i potpuno nepokretnih pasa su uspeli da prohodaju.

„Skoro svi psi su mešanci, imamo samo dva rasna psa, sa podjednako teškim životnim pričama. Jedan od njih je ženka koja je do iznemoglosti maltetirana i korišćena iskljućivo za parenje i pravljenje novca. Zbog krajnje nehumanih uslova, ostala je paralizovana i vlasnica je izbacila. Jedino što sam mogao da uradim jeste da joj pružim šansu da živi i da ostatak života proživi dostojanstveno.

Advertisement

Na moju veliku sreću, uspela je da prohoda i danas je jedan srećan i živahan pas. Za sada smo postigli veoma lepe rezultate, jer od 20 pasa za koje je rečeno da nikada neće prohodati i da je eutanazija jedino rešenje, njih 15 je prohodalo. Budući da dolaze topli dani, uskoro im postavljamo bazene za vežbe u vodi, koje su vrlo delotvorne i pogodno utiču na rad mišića“, za portal ,,Zebra”, objašnjava ovaj humani mladić.

Najstariji pas, pit bul po imenu Kaja, divnih crnih očiju, koja mi je i prva prišla, stara je 13 godina. Spasena iz borbe pasa. Godinama je izgladnjivana, trpela konstantne bolove od rana i živela u stravičnim uslovima. Ipak, zahvaljujući Jovici, Kaja svoje staračke dane provodi kao pas ljubimac, a druge pse doživljava prijatelje za igru, a ne protivnike u borbi.

Nažalost, većina, pogotovo hendikepiranih pasa, zbog zdravstvenih problema, ne dočeka starost i živi znatno kraće od zdravih pasa, što je za Jovicu i najveća bolna tačka, jer i pored detaljnih veterinarskih pregleda, rastanak sa četvoronožnim prijateljima često usledi potpuno neočekivano, kao grom iz vedra neba.

„Invalidni psi, nažalost, zbog problema sa bubrezima, srcem, organima za varenje, žive kraće, a sama pomisao na rastanak mi je najveća rak rana. Veoma se brzo vežem za njih, kao i oni za mene. Vrlo često, iz čista mira, ugine pas koji se do juče igrao i veselo trčkarao. To je nešto zbog čega svakodnevno strepim“, priznaje Jovica.

Prema njegovim rečima, interesovanje ljudi u Srbiji da udome starog ili psa sa invaliditeom, gotovo da i ne postoji, a ono što ga posebno boli jeste činjenica da mnogi uzimaju rasne pse iz pomodarstva i nisu svesni da pas nije igračka, koju će sutra kada poraste i prestane da bude malo i čupavo baciti na ulicu.

Advertisement

Kao veliki ljubitelj životinja, moram da priznam da me je druženje sa Jovicom i njegovim psima poremetilo i potreslo. Toliko pomešanih osećanja, ljubavi, besa, tuge, sreće, zahvalnosti, nežnosti, divljenja, stalo je u samo jedno nedeljno popodne.

Autor: Jovana Ristić
Izvor: Zebra
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Sve o MAJUŠNOM PERI iz Podgorice u jednoj pesmi: “Pruži mu jedan osmeh, ON ĆE TEBI SVE”

Naišli smo na ove lepe okice i slatku pesmu koju je malenom Peri napisao Marko Puljiz, i nismo mogli, a da je ne prenesemo. Pročitajte i probajte da se ne istopite.

Mene zovu Pero,
Okicama gledam.
Drhtav sam i sladak,
Borim se i ne dam.
Iako sam mali,
Veliki sam znajte
Nisam ti ja neko pašče,
Ja sam mali fajter.
Imao sam mnogo,
Braće i sestara,
Čuvala nas majka,
Kraj svojih nedara!


Sada tužno srce – što će
Ostade siroče!
Sad u ovom novom svetu
ostao sam sam,
Ali da ću biti dobar,
To obećavam.
Biću možda malo blesav,
nestašan i šer.
Ali nikad neću biti,
Bezobrazan ker!
Isto tako presladak sam,
Pa me svako želi,
Mnogo ih je koji hoće,
Da ih razveselim!
Taj ko želi da me uzme,
Samo nek požuri,
Sam ovako neću moći,
Previše mi furi!


Biću tvoja porodica,
Al igračka – NE!
Ti mi pruži jedan osmeh,
Ja ću tebi SVE!

Za više informacija i kontaktirajte NVO Ruka-Šapi.

All photos: NVO Ruka-Šapi.

Ukoliko želite da pogledate druge pse koji traže dom, kliknite OVDE.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Španija usvojila ZAKON PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA i povećala zatvorske kazne za počinioce

Španski poslanici su usvojili novi Zakon o dobrobiti životinja, kojim se povećavaju zatvorske kazne počiniteljima krivičnog dela zlostavljanja životinja. Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, pa je jedna o velikih novina – zabrana da ih ne smeju ostavljati duže od 24 sata. Odmah zatim i sterilizaciju mačaka, kao obaveznu, s obzirom da je to jedini način kontrole populacije. Pozdravljamo sve ove izmene.

Do sada je u Španiji maksimalna kazna slučaju smrti životinje bila 18 meseci zatvora, a novim Zakonom se predviđa isti period ukoliko je životinji potrebna veterinarska nega. Međutim, ukoliko životinja ugine, predviđena zakonska kazna je 2 godine ili 2 godine, u slučaju otežavajućih okolnosti.

Inače, Španija je još 2020.godine životinjama pravno dala status „bića koja osećaju“, jer su do tada smatrani „stvarima“, kao što je to slučaj u srpskom zakonodavstvu, recimo (i zakonima mnogih drugih zemalja). Pa kada izgubite ljubimca, sud to u Srbiji smatra gubitkom imovine. Smešno ili tužno, teško je reći.

Nažalost, ono što nas je neprijatno iznenadilo jeste činjenica da se ove nove mere ne odnose na lovačke pse, kao ni borbe bikova. Verovali ili ne, jaki lobiji unutar vlade Španije su branili ove industrije (i odbranile), za koje verujemo da će u budućnosti ipak biti samo ružna ljudska prošlost. Ali, očigledno, ne još…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

VIDITE KO NAM SE JAVIO DA NAM KAŽE KAKO JE! Psić iz Kantona Sarajevo kome je neko odsekao uši i nos…

Juče smo objavili izuzetno uznemirujuću vest iz Kantona Sarajevo: neko je psiću sa ulice odsekao uši i nos. Takvo iživljavanje nad nedužnom životinjom uvek ostavlja bez teksta, ali i duboko zabrinjava, jer se s pravom pitamo – u kakvom to društvu živimo?

Slučaj je prijavljen, MUP KS radi na rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u medijima.

Danas vam javljamo lepu vest, maleni tračak nade u ovom tužnom i unemirujućem događaju, a to je da je povređeni psić dobro! Javio nam se novom fotografijom i vestima.

Biba Ramović, koja nam je poslala njegovu sliku, rekla je za Djole dog portal da je maleni hrabrica na antibioticima, ali da fino jede, pije i maše repom. Mišljenje veterinara je da može živeti dugo, uz pažnju i brigu. Odahnuli smo!

Biba je fotografisala jadnička, kao i njegove drugare dok su još bili na ulici. Svi psi sa lokacije na Koševskom brdu koje smo uče objavili, zbrinuti su i trenutno su u pansionu, potvrdila nam je – što znači da su  sigurnom. Biće vakcinisani i udomljeni, kad za to dođe vreme.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net