Connect with us

Životinje

Ljubimci koji su bili NA PUTU KUĆI, zarobljeni u tranzitu nakon PONOVNOG uvođenja mera u Melburnu!

Vlasnici kućnih ljubimaca su uplašeni za svoje životinje, jer je u Melburnu opet uvedena zabrana kretanja usled pandemije korona virusa i svi letovi su dovedeni u pitanje. Razlog ove mere je porast broja zaraženih širom Viktorije u poslednja 4 dana (skoro 300).

Jedini karantinski objekat za mačke i pse se nalazi na severu Melburna, a međunarodni letovi do grada preusmereni su ili otkazani do daljnjeg, prenosi Daily Mail. Avion sa kućnim ljubimcima iz Dohe u Kataru trebalo je već da sleti u Melburn, ali je otkazan. Jedan problem je što je samo jedan karantinski objekat na raspolaganju, a drugi – što su životinje koje su krenule kući ostale „zarobljene“ na nekim tranzitnim aerodromima ovom novom odlukom.

Mačke i psi koji stižu iz inostranstva inače moraju proći minimalni 10-dnevni karantinski period u karantinskom objektu Mickleham Post Entry Quarantine Facility, pre nego što se pridruže vlasnicima. Boravak u karantinu u objektu košta 2.000 dolara, ali to sve vlasnicima ne smeta – njih brine gde su im kućni ljubimci koji su trebali već biti u Australiji i šta će sad sa njima biti??

Andrew Speers i njegova supruga Ellen Tyrrell, koji su se nedavno vratile u Australije iz London, nisu videli svoju voljenu Hilde najmanje tri meseca. Zbog organizacije putovanja, ona je trebala da dođe odmah za njima i krenula je konačno posle dva meseca. Međutim, Hilde je već bila na putu za Melburn kada je najavljeno novo zatvaranje!

je sada u ustanovi za brigu o životinjama aerodroma Doha u Kataru do daljnjeg nakon otkazivanja leta za Melburn. Doha je bila predviđena kao tranzitna stanica i sada je očigledno mesto gde Hilde mora da bude, a da vlasnici ne znaju ni gde, ni kako, ni do kada!

Advertisement

„Imamo osećaj kao da je napravljena greška u ispravljanju greške„, rekao je Andrew. „Trenutna dobrobit životinja je u redu, ali ovde nije reč o ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje“. Uskoro će tako sigurno doći do vrlo kritične tačke, jer je pitanje da li se o životinjama brine adekvatno, naročito ako taj period bude daleko duži od očekivanog.

Mi preduzima sve korake kako bi osigurale dolazak životinja odredište, posebno onih koje su u tranzitu“, rekla je potparolka Odeljenja za poljoprivredu.

Odeljenje je priznalo da su vlasnici kućnih ljubimaca imali velikih poteškoća u organizaciji prevoza svojih životinja iz inostranstva tokom tekuće pandemije. „Da bi se osigurala dobrobit životinja i upravljalo značajnim rizicima biološke sigurnosti, sve životinje koje moraju u karantin, moraju stići direktno na aerodrom u Melburnu„, navodi se. To je naravno komplikovalo posao svim vlasnicima, a sada su im dodatno zakomplikovani životi novim merama. Pa ako ste i uveli nove mere gospodo draga, zašto ne vratite ljubimce svojim vlasnicima uz meru karantina?? Gotovo sve granice su opet otvorene uz mere koje su manje/više iste i uglavnom svuda uključuju neki period karantina, te nije jasno zašto jadne životinje moraju da ostanu zarobljene po aerodromima širom sveta! I to samo zato što su se tu zatekli kada ste opet uveli mere!

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Prihvatilište “Nowzad” u Avganistanu: Volonteri pomogli hiljadama životinja – SADA U BORBI ZA SVOJE I NJIHOVE ŽIVOTE

U novembru 2006. godine, u ratom razoreni grad Nawzad u provinciji Helmand u Avganistanu, psi i mace sa ulice konačno su pronašli svoje utočište. Lokalnim volonterima i ljubiteljima životinja koji su znali da pomoć ne treba samo ljudima, u pomoć je pritekao i jedan britanski vojnik –  bivši marinac Pen Fartinga.

Ako ste videli ovu fotografiju koja se trenutno deli internetom, da znate da je baš o njemu reč.

Zajedno su ljudi koji su vodili prihvatilište uspeli i da prekinu organizovanu borbu pasa koja se odvijala ispred njihovog imanja. Spasili su hiljade napuštenih životinja, mnoge su udomili, druge zbrinjavali u njihovom prostoru.

Nažalost, sada ponovnim dolaskom talibana, zaposleni u ovoj organizaciji moraju da spasu i životinjice o kojima brinu, ali i sami sebe. Pen strahuje za sve, ali nije napustio prihvatilište tokom evakuacije i ostao je sa ljudima.

On je zamolio britanskog premijera Borisa Džonsona da spasi živote volontera skloništa i pruži im utčište. Bez životinja, on neće napustiti ovo mesto!

Najnoviji info je da su Talibani su sinoć okupirali zgradu koja se nalazi pored prihvatilišta Nowzad.

Advertisement

U prihvatilištu je trenutno 98 pasa, 89 mačaka i 25 radnika koji odbijaju da napuste one koji od njih zavise.

Pretužno i prestrašno! Nadamo se da će biti bezbedni i evakuisani na sigurno…  

All photos and source: Nowzad.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Velika Britanija: KUVANJE ŽIVIH JASTOGA ĆE BITI ZABRANJENO prema novom vladinom zakonu!

Kuvanje živih jastoga moglo bi biti zabranjeno prema planovima za zaštitu životinja koje sastavljaju ministri Vlade. Zakon o dobrobiti životinja koji je trenutno na snazi u Domu lordova, pokriva samo kičmenjake. Međutim, Dom unosi izmene u zakonodavstvo koje bi značile i da su rakovi, jastozi, hobotnice, lignje i drugi beskičmenjaci prepoznati kao živa bića sposobna da osećaju bol.

Slika je simbolična.

 

To bi im pružilo pravnu zaštitu i sprečilo trgovce ribom i kuvare da kuvaju žive jastoge, prenosi Evening Standard.

Grupa tvrdi da jastozi mogu osetiti bol i patnju i trebalo bi ih uključiti u bilo koje novo zakonodavstvo o dobrobiti životinja. Član u Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. već predviđa njihovo uključivanje ako se otkriju „dovoljni dokazi“ o osećaju rakova i mekušaca. Britansko veterinarsko udruženje saopštilo je da postoji „decenija ubedljivih naučnih dokaza o njihovoj sposobnosti da osećaju bol“.

Kuvanje živih morskih rakova već je ilegalno u nekoliko zemalja, uključujući Norvešku i Novi Zeland, a britanska vlada tek treba da objavi svoje naučne dokaze o tome da li su glavonošci i desetonošci svesni, ali se očekuje da budu osnova za vladinu odluku.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Orao bradan: DAVNO IŠČEZLA PTICA Srbije i Balkana

Kako su napisali na stranici Društva za zaštitu i proučavanje Srbije, bradan je davno iščezla ptica Srbije i Balkana, a jedan od razloga za to jeste namerno trovanje životinja. Naglasili su da ova više nego moćna ptica ima šanse za povratak „samo ukoliko svi zajedno radimo na tome“.

Photos: Pixabay.

 

Iz Društva dodaju da orlova bradana nema nigde u regionu. Kako kažu, vrsta ima izrazito razvijenu zavičajnost. Ako nestane, kao i druge krupne grabljivice, vrlo teško se vraća na nekadašnja staništa. Na celom Balkanu nema više bradana. Ima ih samo na ostrvu Krit. Na Alpe su ih naselili, a čitav taj proces trajao je preko četrdeset godina.

Još jedan takav primer su orlovi ribari. U proleće i jesen tokom seobe u Srbiji ih ima na gotovo svim vodama, ali ne pomišljaju i da ostanu i gnezde se ovde, već odlaze na sever odakle su poreklom.

U skladu sa tim, Društvo zajedno sa brojnim partnerima radi na istraživanju i sprečavanju trovanja divljih i domaćih životinja, ptica i sisara širom Srbije. Pozivaju vas da se priključite i pomognete da na naše nebo svi zajedno vratimo bradane, crne strvinare, bele kanje i mnoge druge ptice. Za više informacija u vezi sa trovanjem pogledajte OVDE.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net