Connect with us

Životinje

NAKON 400 GODINA: Prvi put od srednjeg veka DABROVI rođeni u Eseksu

Dabrovi su rođeni u Eseksu prvi put od srednjeg veka, kažu konzervatori, prenosi Metro. Sisari su u Velikoj Britaniji početkom 16. veka bili lovljeni do izumiranja zbog mesa, krzna i mirisnih žlezda.

Par evroazijskih dabrova  doveden je prošle godine na imanje Spains Hall u Fičingfildu kao deo projekta smanjenja rizika od poplava. Oni su prvi put dovedeni u Eseks nakon 400 godina, a sada su imaju i dve bebe.

Daren Tanzlej, koordinator za sliv reka u Eseksu Wildlife Trust je rekla: “Uvek smo se nadali da će prisustvo dabrova doneti korist divljim životinjama, ali promene koje smo videli u poslednjih 18 meseci nadmašile su naša očekivanja”.

Par odraslih dabrova, Vudi i Vilou, grade brane od svog dolaska kao deo partnerskog projekta sa Agencijom za životnu sredinu i drugima.

Menadžer Spains Hall Estate Arči Ragels-Brajs je opisao: „Ako budu slični svojim roditeljima, dva mališana postaće fenomenalni graditelji brana, a mi ćemo pažljivo gledati kako proširuju močvarnu površinu i pružaju još veću zaštitu od poplava i suša, te obezbeđuju domove za mnoštvo drugih divljih životinja“.

Advertisement
All photos: PA
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

UHAPŠEN MUŠKARAC u Nišu jer je u restoranu ZLOSTAVLJAO MAČKU I BACIO JE U REKU

Na internetu je kružio veoma uznemirujući video, a onda je usledila vest – Niška policija identifikovala je i uhapsila četrdesetjednogodišnjeg muškarca iz tog grada koji se sumnjiči da je u jednom restoranu zlostavljao mačku, a potom je bacio u reku, piše RTS.

Slika je simbolična.

Policija će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, podneti krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Krivična prijava se podnosi zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Ostaje da vidimo da li će sve ostati na ovome ili će konačno neka životinja, jadna i nevina žrtva monstruma, dočekati pravdu.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Došlo je proleće i POČINJE SEZONA MALIH JEŽEVA – molimo vas pazite na njih!

(Erinaceus concolor/Hedgehog) živi u šumama, šibljacima, proplancima, ali i u blizini naselja i u naseljima. Možete ih videti i u parkovima i baštama, a širom Srbije su širom rasprostranjeni. Međutim, da li ste znali da je prolećni period sezona parenja ježeva i da su oni tada najaktivniji? Ako nista, podsetite se ove i drugih zanimljivih činjenica o ježićima u razgovoru koji je portal Djole dog imao sa doktorom veterine Vladimirom Terzinom.

Počinje polako i sezona malih ježeva koji se često nađu na putu. S obzirom da su oni spori, ne mogu se brzo i lako skloniti na bezbedno mesto. Ovim putem pozivamo i vozače da povećaju oprez, pogotovo u sumrak i noću, kako bi se u što većoj meri smanjilo stradanje ovih divnih životinjica.

Evo nekoliko informacija o njima, da biste postali svesni koliko su oni predivni – imaju 5.000 – 7.000 bodlji, veoma su aktivni tokom noći, imaju odlično čulo sluha i mirisa, prosečni životni vek je oko 5 godina, vole da se maze i igraju. Ježevi imaju malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je upravo – čovek. 

Oni su dakle, prava mala slatka bodljikava stvorenja. Zato, čuvajmo ih!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Sredozemna morska medvedica NAKON 40 GODINA viđena u Hrvatskoj!

Tokom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografisali sredozemnu medvedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisara na svetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina.

Slika je simbolična.

 

Ona spada u porodicu pravih foka, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih decenija.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorija NP Mljet, pokazala su se kao mesta gde je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog eko sistema. Preduslov za boravak i preživljavanje ovakvog sisara je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

Iz NP Mljet nadaju se da uočena jedinka nije sama, te da će njena poseta najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mesto trajnog boravka ove vrste.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net